Gott nytt 2009! – Kurbits nyårskrönika – årets 4 hetaste trender

Årets näst sista dag! Dags att blicka bakåt och sammanfatta det händelserika Kurbitsåret 2008. Det har varit ett bra år för slöjden, på de mest oanade ställen konstateras att hemslöjd är hett. Här följer Kurbits minneskavalkad över året som gått. Fyra spännande trender. Varsågoda!

TREND 1: Hemslöjd är hett!

Broderier, och främst kanske korsstygn, invaderade oss i början av 2008 och än har vi väl inte riktigt sett slutet. Trenden började bland annat tack vare Annika Huetts bok ”Korsstygn på nytt” och Fuldesigns många fantastiska kit under året. Korsstygn verkar passa i alla läger.

Spetsarna och det broderade gjorde  nog sitt intåg redan under 2007, men befästes i modet i våra större klädmärken under 2008, tack vare Odd Molly bland annat. Stickning och virkning som  fullvärdig hobby är återigen att räkna med. Lindex utropade 2008 till året för The knitting revolution, plötsligt blev det stickade plagg i alla butiker. Stickad inredning har också blivit synlig; mormorsrutan syns inte bara runt halsen på trendriktiga, utan också i deras soffor. Knits by the metres initiativ med stickning på lösmeter ligger ju också helt rätt i tiden.

Också folkdräkten har kommit till heders under året som gått, till och med Timbuktu och Dregen har anammat stilen… Dalarnas museum öppnade under året sin permanenta storsatsning, utställningen ”Dräkt och textil” och väntar många besökare. Även bäbisen har fått sig en folkdräkt under 2008, företaget Emy Little förser de allra minsta med en mjukisdräkt.

Och nej, Dalarna har väl aldrig varit mer exotiskt, snart sagt varje lokal träsnidare, kurbitsmålare och näverslöjdare har blivit stjärna, varje bit av traditionen har undersökts, inspirerats och lyfts till oanade höjder. Det var kanske därför inte så konstigt att nylanseringen av tidningen Form tog sig an slöjden och Dalatraditionen i sitt första nya nummer strax innan jul.  Leksandsfilten från Lycka form och Fias ask är två lysande och begåvade exempel på nytänkande i gammal tradition. Båda företagen har lanserat sina produkter framgångsrikt under året.

TREND 2:  Tillbaka till mönstret och traditionen!

Det minimalistiska är utkonkurrerat av mönstret – numera sätter vi tapeten i taket, vi låter den snirkla hit och dit, liksom mönster och färgkombinationer. Fondväggen är kanske om inte ett minne blott, numera sedd som alternativ för den försiktige. Slöjdens historiska mantra om att smycka varje ledig plats är istället åter på tapeten. Varför vara återhållsam med krusiduller när man kan fylla på? Motiven hämtade från kulturhistorien är också en trend som slagit hårt under 2008. Carl och Karin Larsson och deras Sundborn har stått för mycken inspiration, (sommarens utställning Sundborn goes extreme fick mycket uppmärksamhet) liksom Zorngården i Mora.

Mycket tack vare höstens Formexmässa, som hade temat Celebrating traditions. Inhemska och utländska formgivare tittar bakåt i vår kulturskatt och inspireras av form och färg. Kurbitsmönstret är alltså också tack vare många olika aktörer upphottat och aktuellt. Under året har Mrs Murphys kurbitsmönster, Åsa Westlunds träskor och Hanna Wernings kurbitstapeter väckt uppmärksamhet. Men också mindre kommersiella aktörer som Kurbitsistan och Porkshop.

TREND 3: Hållbar utveckling och politisk kreativitet

Naturligt, jordnära och gör det själv har också varit gångbart i år. Att göra själv har blivit politiskt – fler och fler vill vara med och säga ”ja, jag är en sån som gör själv”. Upprörda nyfrälsta stickare har yrt och förundrat frågat sig varför det finns så få garnaffärer, och likaså varför man inte kan köpa tyg på Konsum. Material att tillverka själv har blivit eftertraktat, och man behöver inte vara nationalekonom för att förstå att Panduro och liknande materialställen haft pengar i kassan 2008. Denna trend är så stark att det till och med nu under hösten öppnat en butik i Stockholm som heter just...Material.

Handens arbete, tilltron till den egna förmågan, lusten att skapa – den är starkare och mer överväldigande än man tror, och året har verkligen gått i detta traditionsfyllda och egengörande tecken. Att använda igen, ta till vara och tänka på konsekvenserna av sitt handlande (i dubbel bemärkelse!) har verkligen varit i ropet – bra, vettigt och absolut nödvändigt, det har vi ju också till fullo förstått under året som gått, även om det ju var ett tag sedan Al Gore chockade oss globalt. Att återanvända och ta tillvara är ju något slöjden är bra på, men det är också roligt att återbruket angrips från andra håll – i Eskilstuna har kanske landets första återbruksdesignutbildning startat. Teori kopplat till praktik är något som förstås gräver mer på djupet och gör att föremålen och teknikerna bottnar på ett annat sätt. En del skeptiker har sagt att slöjden och gör-det-självet är en övergående trend, och givetvis kommer inte formgivare göra coola gökur eller använda drivved i all evighet. Men jag är övertygad om att årets satsningar på hållbar utveckling kommer att ge avtryck på inte bara vad vi gör framöver, utan också i vilket material och hur vi gör det.

TREND 4: Ny respekt för handens kunskap

Begreppet ”förspilld kvinnokraft” har fått sin motvikt under 2008, snarare har det handgjorda och traditionella uppvärderats och visats upp som det är, eller i förnyad form. Franska Frédérique Morrel har skapat sig en snygg business utifrån sin mormors långa liv av broderande, när mormodern dog tog Frédérique hand om och gjorde om hennes broderier till de mest skumma och utökta skapelser. Liksom företaget Women before us, som gör nytt av gamla spetsar, har också tidigare nämnda Fias ask en medveten affärsstrategi i att lyfta tidigare generationernas arbete.

Kurbitsbloggen har funnits sedan februari 2008, det har varit ett händelserikt och mycket roligt bloggår också, med ett så uppskattat ämne och så många kreativa människor som både är intresserade av att veta mer och att göra själv. Tack för alla glada kommentarer under året, tack för goda råd och tips på intressanta saker. Väl mött 2009, då Kurbits bygger om och slöjden firar ännu fler triumfer!

PS: Vi avslutar året med lite statistik:
Årets populäraste tagg: Träskor!
Hetaste kategori: Gör själv!
Mest lästa blogginlägg som inte handlade om träskor…  se här >>
Populäraste och mest omdebatterade gästblogg: Är kurbits nya Tribal?
Årets slöjdare (enligt kurbitsstatistiken): Åsa Westlund
Sloyd international… Kurbits har lästs av besökare från 63 länder.

Och så… de tio hetaste sökorden:

1.kurbits
2.träskor
3.taktapet
4.näbbstövlar
5.jens fager
6.liv mönster folkdräkt
7.gutemöbler
8.emy little
9.mormorsruta
10. knyta rya

5 comments

 1. Ett synnerligen Gott Nytt År önskar jag dig också!
  Och jag hoppas att slöjdfebern håller i sig.
  Jag kan se på Cosas att intresset för svenskt konsthantverk är stort (i Sverige) och kanske ännu större i utlandet. Cosas kommer därför att böra sälja i utlandet med början i Finland och Danmark i januari och därefter övriga Europa. Det ska verkligen bli roligt att medverka i att föra ut lite av vårt kulturarv i världen.

 2. Hej och tack Anneli, vilka roliga nyheter du kommer med så här i sista stund av 2008! Lycka till med utlandslanseringen nästa år, det låter spännande att få följa. Berätta gärna hur det får framöver!
  Allt gott inför 2009!

 3. Hej Margaretha, tack! Vad härligt med fin beröm!
  Jaa, kan inte 2009 vara året då vi drar igång? Jag är på! Mjukstart du och jag så får vi se om vi får med oss fler? Det ser jag fram emot.

  Hoppas det nya året blir kalas också för dig! Vi hörs!
  /Frida

 4. Ett GOTT 2009 önskar Kurbitsistan och spanar fortsatt intresse av hemslöjd. Konstigt vore det annars, när det finns sådana här eminenta platser att finna inspiration på. Heja!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *