Brodera retro i sommar!

Med sommarvärmen kommer eventuellt inte extra broderitimmar dagtid, men oj vad jag ser fram emot ljusa svala kvällar där det med all säkerhet kommer att bli en hel del broderat för egen del i sommar. Kanske är det också så att det blir något med inspiration från denna bok – Brodera retro!

Granatäpple, med inspiration från dekoren på porslinet Eden formgivet av Sigrid Richter. Här omformat till ett broderi med applikationer på ylle av Carina Olsson. Ur boken Brodera Retro. (Foto Jenny Berge Svensk Hemslöjd)

Och gissningsvis är jag inte ensam – oj vilken praktfull inspirationspärla hon gjort här, Carina Olsson, och vilken bra idé! Brodera retro är något så genialt som en tolkning av retromönster som vi har omkring oss, på porslin och textiltryck exempelvis, översatt i stygn på ylle. Smart eller hur?!

Knappar att lattja med, så fina som smågodis och ett avgränsat projekt för en kväll när du har en stund över. Briljant! Ur boken Brodera Retro av Carina Olsson. (Foto Thomas Harrysson)

Det är Hemslöjdes förlag som ligger bakom detta teknikhäfte, och den broderiintresserade vet ju säkerligen att Carina Olsson ju gjort en massa andra spännande böcker i ämnet broderi, bland annat stod hon ju för förra årets fluga, då vi var många som gick loss på bottensömmar, eller hur? Se här>>

Brodera retro har samma upplägg som övriga häften – här är det själva tekniken eller utövandet som står i fokus, med en kort introduktion till området av författaren. Här handlar det främst om hur Carina Olsson går igång på just färgställningar, former och textilier från 1950- och 1960-talet och velat skapa broderier i retrostil, inspirerad av eran.

Bokens projekt blandar broderi och applikation och Carina broderar på ylle, kläde eller vadmal. Också tekniken skarvsöm är representerad, se vilken vacker kudde det blev av en skiss från Upplandsmuseet:

Kudde Solros, en skiss från 1950 av Ingrid Skerfe-Nilsson blev i Carina Olssons tappning en kudde i skarvsöm. (Foto Thomas Harrysson)

Det är lustfyllt, informativt och pedagogiskt upplagt, boken berättar om bakgrunden till varje mönster eller projekt. Carina Olsson har vinnlagt sig om att ligga nära i originalen, och det är nog det som gör det lite extra roligt – att se hur formen från Stig Lindbergs prunus elegant blir en knapp eller ett halsband är roligt och lite magiskt. Eller hur Lillemor Mannerheims solroskopp för Gefle Porslinsfabrik från 1957 ser ut i applikation:

Bilden är tagen tidigare i vår då boken hade release på Svensk Hemslöjd. Då skyltades Carina Olssons arbete upp tillsammans med några av originalföremålen. (Foto Jenny Berge Svensk Hemslöjd)

Låt broderilusten ta över i sommar – här är det lätt att hitta inspiration! Carina Olsson är ju superrutinerad som både författare och pedagog, hon är också van kursledare och har stor koll på folklig slöjd, material och tekniker. Det är en fröjd att följa hennes formspråk och gärning. Gör så du med!

I boken blir detta mönster till en väska, Tulpan är ursprungligen ett ryamönster av Ingrid Skerfe-Nilsson, formgiven på 1940-talet. (Foto Jenny Berge Svensk Hemslöjd)

Här finns också en film från boksläppet tidigare i vår, där Carina berättar för Jenny Berge på Svensk Hemslöjd om boken och sitt arbete:

******
I det här inlägget finns det en länk till Bokus som rekommenderat inköpsställe av boken. Detta ingår i ett samarbete med Kurbits och det möjliggör att jag kan skriva fördjupade texter om nyutgivna böcker inom slöjd- och hantverksområdet. Innehållet är inte på något vis styrt av annat än mina tankar och åsikter om böckerna.

1 comment

  1. Men himmel som jag går i gång på boken ämnet o broderiet. Snart i en brevlåda hos mig. Tack för titten✨

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *