Leksandsfilten från Lycka form

Leksandsfilten i tre färgställningar, med utgångspunkt i Leksandsdräktens förkläden. Foto Linda Mårthans. Bilderna är lånade från www.lyckaform.se.

Nog måste jag säga att Lycka form fått till det! Formgivare Mia Svalänge från Leksand har tagit fram denna filt inspirerad av Leksandsdräktens förkläde, visst är den fin? Fin är också berättelsen om dräkten, förklädet och det som numera är Leksandsfilten: dräkten växlar efter det kyrkliga året och följer årstiderna och livets högtider läser jag på hemsidan, och fortsätter;

Det rödrandiga förklädet hör till vardagsdräkten eller vanlig söndagsdräkt. Vid begravning bärs det gula förklädet, som har svarta tvärgående ränder. Vid sorg, advent och fasta bärs den mörka kvinnodräkten med svart- och vitrandigt förkläde. Förklädet, som vävts i rosengångsmönstrat ylle kallas för majd eller magd.

Leksandsfilten finns i tre färgställningar, röd, gul och svart. Här syns två av varianterna, filtarna får ytterligare ett annat utseende om man vänder på dem. Foto Linda Mårthans. Bilderna är lånade från www.lyckaform.se.

Leksandsfilten är gjord i 100 procent ull och mäter 150 x 206 centimeter. Lycka form ser jag arbetar med traditionell mönsterdesign i nya former, och vilken slogan de har sen, eller vad sägs om den här: Lycka form vill förmedla en hemlängtan till Dalarna även för dom som aldrig varit där… det kallar jag motto med knorr. Precis i linje med produktutvecklingen de gjort med filten tycker jag.

3 comments

  1. Finns det möjlighet att köpa vävmönster till barnfilten i tidningen Land.

    Med vänlig hälsning

    Karin Albinsson, Umeå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *