Är kurbits nya tribal?

Häromdagen spanade jag in en tatuerad ryggtavla på Flatenbadet.

-Titta Frida, han har en kurbitstatuering! Kanske kurbits har blivit nya tribal?

När vi senare träffade killen på väg upp mot hopptornet insåg vi att hans tatuering tyvärr inte hade så himla mycket gemensamt med gammalt dalamåleri. Snarare påminde den om Albertus Pictors medeltida kyrkmålningar (dödskallar) i kombination med rosor och akantusblad.

Men tanken levde kvar, och ju mer jag tänkte på det desto mer övertygad blev jag om att kurbits borde vara det svenska tatueringsspråket. Sveriges svar på de maoriska tribal-tatueringarna som blivit så himla populära världen över. Och visst finns det folk som tatuerar kurbits. En google-sökning ger till exempel träffar i tatueringsforumet Gaddad.se och Tattoo.se. Dessutom hittar jag en bloggartikel i Dagens Industri-relaterade bloggen Diego där de redan för två år sedan hävdade att:

2006 års kurbits sitter på kroppen.

I artikeln hänvisar de till en intervju med Marcus Lindgren, en illustratör från Dalarna som tagit fram ett förenklat, svartvitt kurbitsmotiv kallat ”lilies” som med fördel tatueras i exempelvis svanken.

Diego:

Kanske passar mönstret som förstatatuering – kurbitsmålningens ursprungstanke var ju att fylla tomrummet.

Inspirerad av M3 (där jag jobbar när jag inte har semester), uppmanar jag nu Kurbits-bloggens läsare att tatuera in Kurbitsloggans kurbits-motiv på valfri kroppsdel.

Vinnaren får en livstids prenumeration på Kurbits rss-flöde samt en heldag med Fridas träskor.

Uppdatering: Missa inte inlägg nummer två om kurbitstatueringar >>

22 comments

 1. Hallå Ulla, här har det varit lite semester. Vilket roligt tips du kom med! Hur bra idé som helst tycker jag – mer modern kurbits åt folket!

 2. jag har funderat på att göra en kurbitstatuering under en längre tid. är isåfall min första tatuering, och vill ha den på insidan av armen en bit upp. men det är så svårt att hitta ett lagom stort motiv, har ni tips på ett coolt och härligt mönster? jag gillar den här litegrann men gärna med färg då. http://dalkulladesign.com/images/kurbits%20copy.jpg

  kram frida!

 3. Hmm… tyvärr är jag nog inte rätt person att guida dig till den perfekta kurbitstatuteringen
  Kanske du ska besöka hembygdsgårdar i Dalarna och utrustad med digitalkamera knäppa bilder på dina favoritkurbits-målningar. Sen kan du ta dem till en tatuerare och be dem skissa upp dem och visa hur de kan bli som tatuering… Eller varför inte ta med den du hittade på nätet och be dem skissa något i färg utifrån den?

  Du måste nog hur som helst betala lite extra för att tatueraren skissar upp och anpassar motivet. Om du inte lyckas hitta en tatuerare som redan har färdiga uppskissade kurbitsmotiv i pärm, då blir det nog billigare. Kanske du borde ringa runt lite till tatuerare i Dalarna och kolla runt 😉

 4. Hej Frida,
  Vilken snygg dalkulla du kommer att bli med kurbitstatuering! Jag tipsar förstås alltid om Åsa Westlunds kurbitsträskor, kanske de kan vara till inspiration? (www.asawestlund.com). Eller varför inte titta på nyskapande kurbitsformer gjorda av Hanna Wering ( http://www.byhanna.com/Crocodile_walldrawing.html ) eller Katarina Brieditis porslin för Rörstrand som hon kallar just kurbits? ( http://www.rorstrand.se/web/rorstrandwww.nsf/pages/395217B52A4DBD05C225733D004FDD0A!OpenDocument&Expand=1 )
  Kanske inte något att ha på armen, men lite inspiration är väl aldrig fel.

  Till sist mitt klassiska tips – hemslöjdsbutikerna i Dalarna! Ett fynd med all kunskap som finns däri. Kolla här för en förteckning – http://www.hemslojden.org/dalarna.dsp. Håller också med Anders om att kolla runt på hembygdsgårdar, där kan man hitta mycket!

  Hör gärna av dig och visa upp mästerverket när du är klar! Lycka till!
  /Frida

 5. hej igen! tack så mycket för de väl utförliga svaren, blev väldigt glad. många kvinnor i vår släkt har målat massa tavlor, jag får helt enkelt åka runt i sommarstugorna och kolla. jag vet, träskorna är så himla fina men så dyra. man kan ju göra sin egen hemmålade variant också. /kram frida

 6. jag blir mer och mer såld på kurbitstatueringar. Tribals känns väldigt daterat och ”mode”. Kurbits är lite annorlunda och mer lokalt. Spännande

 7. Har varit inne nu så länge på att göra en kurbitstatuering. Det började med att jag ville göra nått ”svenskt” i protest mot alla kinesiska drakar, koi-fiskar, triblar, m,m. Tycker att dom är jättefina iofs men att det blivit alltför populärt. Men juh mer ja tittar på kurbitsmålningar desto finare tycker ja att dom är. Så nu har ja bestämmt mej för att göra en på vaden. Har inte riktigt bestämmt mej för hur den ska se ut bara

 8. Pingback: Bardi » Blog Archive » Månlandning eller semester?
 9. Kurbits är ju verkligen underbara. Att det blir nya tribal hoppas jag verkligen inte då jag förknippar det med fult och mycket trist.
  Tack för alla bra tips på sidor, nu börjar ett intensivt sökande efter inspiration till nästa tatuering.
  Keep up the good work!

 10. Hej! Jag är uppväxt i dalarna och min farmor brukade måla mycket kurbits när jag var barn, så jag kommer i år tatuera in en kurbitslänk på armen, dock har jag inte till fullo bestämt mig hur, men jag ska väl kolla runt på min farmors gamla tavlor! 🙂 tack för bra blogg

  1. Hej Tjelsi, å vad roligt det vore att se din tatuering när den är klar, kan du inte mejla mig en bild då? Lycka till!
   /Frida

  1. Hej Erik, vilken superfin tatuering du har! Det var verkligen roligt att se, fin tanke bakom den också, tack för bilden!
   /Frida

 11. Hej!

  Svängde förbi här av en slump eftersom jag letar just efter en kurbitsmålning till att tatuera in. Jag har redan en som jag gjorde för ett par år sedan, på underarmen helt i färg utan svarta konturer. Som ett bokmärke! Min kurbits kommer från Hälsingland eftersom jag har mina rötter där och jag hittade den i en bok. Kurbits är en vacker konstform och bör bevaras.

  Ha d!

 12. Men vilket roligt inlägg! Jag började skissa på en kurbits-tatuering som jag snart ska tatuera in högst upp på låret en bit upp på magen bara för någon vecka sedan. Själv så hoppas jag inte det blir en ny ”tribal”, det skulle verkligen förstöra tatueringen för mig.

  Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *