Medeltida mönster lanseras på nytt

Drottning Margaretas gyllene kjortel i Uppsala domkyrka. Durán Textiles lanserar rekonstruerat tyg för domkyrkan. (Foto Laila Durán)
Drottning Margaretas gyllene kjortel i Uppsala domkyrka. Durán Textiles lanserar rekonstruerat tyg för domkyrkan. (Foto Laila Durán)
Drottning Margaretas gyllene kjortel i Uppsala domkyrka. Durán Textiles lanserar rekonstruerat tyg för domkyrkan. (Foto Laila Durán)

Det är sannerligen tvära kast här på Kurbits märker jag. Idag är jag ledig och fastnade därför en stund extra i pressmeddelanden och olästa blogginlägg. Från Durán Textiles kommer dessa nyheter; ett rekonstruerat tyg för Uppsala Domkyrka. Tygets mönster har Drottning Margaretas gyllene kjortel som förlaga.

Jag lär mig att originaltyget är vävt av siden och guldtråd i Italien i början av 1400-talet. Och historienörden  i mig går såklart genast igång på att tyget i  Drottning Margaretas klänning dels vetenskapligt kunnat dateras till 1403-1439, dels att man också konstaterat att den faktiskt använts en hel del. Så mycket för den mörka medeltiden…nå, säkert är ju att det bara var drottningen som hade kulor för att kunna bära en dräkt som denna. Men så var hon ju också drottning av Danmark, Sverige och Norge också och var den som skapade Kalmarunionen 1397.

Margareta dog 1412 och då hängde klänningen vid hennes grav i Roskilde domkyrka, den togs som krigsbyte av Karl X på 1600-talet, och överlämnades till Uppsala domkyrka vid kungens död.

Klänningen är en medeltida galamodell, med underklänning i grönt siden, ett broderat bälte och broderade skor samt haklin och dok i tunt siden. Kronan är tillverkad i medeltida stil. (Foto Laia Durán)
Klänningen är en medeltida galamodell, med underklänning i grönt siden, ett broderat bälte och broderade skor samt haklin och dok i tunt siden. Kronan är tillverkad i medeltida stil. (Foto Laila Durán)

Nå. Nu lanserar alltså  Durán Textiles tyget Margareta, där man har målat av mönstret och handtryckt det på bomull och sidentyg. Man har för effektens skull (funkade ju på mig!) låtit sy upp denna medeltida rekonstruerade klänning, det trycka sidentyget blir metervara i färgställningarna guld och rött samt blågrått och silver. Bomullstyget blir metervara, bärkassar och souvernirprodukter som alla kommer att säljas i kyrkans shop.

Durán Textiles har en rad roliga produkter med just historisk anknytning, jag har skrivit om några av dem här tidigare. Och vad kan man annat säga än att Uppsala domkyrka ramar in det mesta med historisk tyngd och prägel, det märks inte minst på det informativa pressmeddelandet, som lärt mig allt ovan. Maffigt!

4 comments

 1. Har inte textilhögskolan gjort en exakt kopia för några år sedan av just denna klänning, dvs vävt tyget inte tryckt det?

  1. Nähä? Men vad intressant! Det känner jag inte alls till – någon som vet mer?! Definitivt något att ta reda på, tack för tipset!
   /Frida

 2. Jo, ett guldtyg i äkta guld och silke vävdes till Historiska Museet av Väfskolan i Borås 1994. man vävde 24 meter, som räckte till 2 klänningar. En klänning syddes till Historiska Museet och en domkyrkan i Roskilde som fick tillbaka en rekonstruerad klänning trots att de egentligen hade velat ha originalet…
  Martin Ciszuk
  Textilhögskolan i Borås/Durán Textiles AB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *