Textila historier från förr

Förspilld kvinnokraft är inget skällsord man hör så ofta nuförtiden, allsorts handarbete har väl blivit för trendigt för att behöva dras med sådana fånerier längre. Tack och lov.

Men allt fler väljer att gå tillbaka och ta till vara på gamla tekniker och också gamla resultat. Flera är väl historierna kring svunna kvinnliga släktingar och deras handaskicklighet, något som förpackas om och visas upp igen. Frederique Morrel med sina galna brodericollage är en jag direkt tänker på exempelvis.

Och här kommer en till, men kontrasten mellan dessa två exempel kunde väl knappast vara större? Ulrika Björkman driver företaget Women before us, hon gör stillsamma och sparsmakade tavlor och dekorationer av gamla spetsar och textilier. Dessutom går det att specialbeställa utifrån egna textilier som man på olika sätt vill bevara. En bra idé och dessutom ett vackert utförande tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *