Julklappstips: Boken Påsöm

Ett nytt teknikhäfte från Hemslöjdens förlag har under hösten landat i butikerna, denna gång är det tekniken påsöm som avhandlas, och få är så väl rustade som att guida genom denna vackra teknik som mästerbrodösen Anna-Karin Jobs Arnberg. Boken heter Påsöm  – och det är också namnet på det folkliga yllebroderi som härstammar från Floda socken i Dalarna. Det hörde ursprungligen till folkdräkten, men dess prakt blev vida omtyckt och spred sig därmed vidare. Idag finns det på allt möjligt, kuddar, bonader, väskor och kläder. Utövarna finns dessutom långt utanför Dalarnas gränser.

Steg-för-steg instruktion i hur du broderar en ros med påsöm. Ur teknikhäftet Påsöm av Anna-Karin Jobs Arnberg. Foto Thomas Harrysson)
Steg-för-steg instruktion i hur du broderar en ros med påsöm. Ur teknikhäftet Påsöm av Anna-Karin Jobs Arnberg. Foto Thomas Harrysson)

Hemslöjdens förlags teknikhäften bjuder främst så som mallen ser ut på en genomgång av själva tekniken den behandlar. Samt en rad exempel på användningsområden, illustrerade i ett antal projekt att göra själv. En bra och av mig uppskattad detalj är dock den lilla introduktion till användningsområde eller historia som tas upp – här är det extra välkommet då påsömmen är så lokalt präglad och har anor från 1700-talet.

Jag lär mig exempelvis att det redan i mitten av 1700-talet broderades enkla slingor och stiliserade former – romber, stjärnor, slingor och blommor – på en del dräktplagg. Broderierna gjordes för hand och garnerna var växtfärgarde.

Broderad vante med gaffelfrans (!) i all sin prakt. Ur boken Påsöm av Anna-Karin Jobs Arnberg. (Foto Thomas Harrysson)
Broderad vante med gaffelfrans (!) i all sin prakt. Ur boken Påsöm av Anna-Karin Jobs Arnberg. (Foto Thomas Harrysson)

Syntetfärgerna gjorde entré i mitten av 1800-talet och då började broderierna likna mer av det vi ser idag – färgglädjen måhända triggade motiven för nu exploderade blommorna och slingorna. 1900-talets utveckling gav att motiven blev mer naturalistiska, och så som Anna-Karin Jobs Arnberg skriver, gick broderiet från stilistiska motiv till att bli mer naturalistiska. Liljekonvaljer, styvmorsvioler och dahlior skymtar, inte så mycket hittepå alltså.

Men i sin helhet och i den värld av påsöm som jag är så förtjust i är det verkligen värt att som brodös äga en hel del fantasi och hittepåkraft – more is more är ledstjärnan här och är det inte ljuvligt så säg?

Påsömmen med sin enorma blomsterprakt består gärna av klara färger och mycket olika blomster. Utvecklat i Floda i Dalarna är det nu spritt över hela landet. Lär dig brodera sömmen du med! (Foto Thomas Harrysson)
Påsömmen med sin enorma blomsterprakt består gärna av klara färger och mycket olika blomster. Utvecklat i Floda i Dalarna är det nu spritt över hela landet. Lär dig brodera sömmen du med! (Foto Thomas Harrysson)

Vad är det då boken lär ut? Kort och gott ett antal grundtekniker, eller antal stygn som du när du kan dem, kan använda fritt för att själv komponera din blomsterprakt. Du börjar med fördel med en ros i förstygn, plattstygn och stjälkstygn, för att så småningom ta dig an flikbladiga rosor eller penséer. Här finns tydliga steg-för-steg instruktioner som visar både stygn och resultat, också i bilder. En inledande genomgång av material som du behöver finns också med; olika sorters kläde att brodera på, nålar, mallar och skisspenna exempelvis.

Här finns också tydliga blommönster att föra över på egna broderier, att utgå ifrån, lära av och inspireras av för vidare utforskande. Boken avslutas med tydliga instruktioner om hur du gör en gaffelfrans, det har jag alltid velat göra, så himla fint!

Påsöm är en utmärkt julklapp till både den erfarna brodösen som vill ha lite extra inspiration till den egna arsenalen av blomsterprakt, till den som precis börjat nosa på det här med yllebroderier, tjocka garn och fluffiga blommor och en värld av färg och form. Det är en pedagogisk bok och den bjuder alltså främst på en bra och tydlig genomgång av vad tekniken påsöm innebär. Inga krångligheter. Köp boken här! >>

 

***
I det här inlägget finns det en länk till Bokus som rekommenderat inköpsställe av boken. Detta ingår i ett samarbete med Kurbits och det möjliggör att jag kan skriva fördjupade texter om nyutgivna böcker inom slöjd- och hantverksområdet. Innehållet är inte på något vis styrt av annat än mina tankar och åsikter om böckerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *