Nya Form gör slöjden med den äran

Egentligen hade jag tänkt ägna Kurbitsveckan mellan andra och tredje advent åt julens alla fantastiska ting, men så kom slöjden så i ropet att det tog över. Och det gör ju ingenting! Söndagens DN-artikel har jag redan skrivit om. Måndagens recension av Okända mästare tog vid…och igår var det stormingel för Form – designtidskriften som fått sig en rejäl ansiktslyftning.

Vilken vecka! Minglet på Bukowskis var minst sagt välbesökt, och fler än jag häpnade säkert över den vänstersväng med kurva tidningen tagit, både som sagt till sitt yttre och innehållsmässigt. Numera är det Form med innehållet design, hantverk, inredning, käder, konst och slöjd. Varmt och ombonat precis som Leksandsfilkten på omslaget. Inte en endaste industridesigner eller arkitekt så långt ögat når. Ingen keramik eller formgivningsdebatt.

Måhända att det kommer andra vinklar längre fram, men i detta 132-sidiga dalanummer är det slöjden som är den stora stjärnan. Handens kunskap, traditionerna, traditionerna med tvist…nytänkandet, återbruket. Ja de där gamla Kurbitsämnena helt enkelt! Folkdräkt – check! Leksandsfilten – check! Åsa Westlund – check! träskor – check! kubits – check! Elina Holmgren – check! Emy Little – check! Jaja, ni fattar. Och snyggt som bara den är det. Form har lockat till sig formgivaren Pompe Hedengren, ett smart drag. Jepp, han som låg bakom  tidningen Vi:s samtida uttryck.

Enklaste sättet att läsa nya Form är nog att bli medlem, det är en medlemstidning. Men gissningsvis går den nog också att köpa på en eller annan Pressbyrå nära dig. Kolla in den, speciellt det här numret är till för oss slöjdfans. Garanterat intressant och rolig läsning utlovas! Jag är speceillt glad över att läsa om Morakniven, konstnären Peter Johansson, Wanja Djanaieffs kommande utställning på Sundborn och om Emy Little.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...