Nya Form gör slöjden med den äran

Egentligen hade jag tänkt ägna Kurbitsveckan mellan andra och tredje advent åt julens alla fantastiska ting, men så kom slöjden så i ropet att det tog över. Och det gör ju ingenting! Söndagens DN-artikel har jag redan skrivit om. Måndagens recension av Okända mästare tog vid…och igår var det stormingel för Form – designtidskriften som fått sig en rejäl ansiktslyftning.

Vilken vecka! Minglet på Bukowskis var minst sagt välbesökt, och fler än jag häpnade säkert över den vänstersväng med kurva tidningen tagit, både som sagt till sitt yttre och innehållsmässigt. Numera är det Form med innehållet design, hantverk, inredning, käder, konst och slöjd. Varmt och ombonat precis som Leksandsfilkten på omslaget. Inte en endaste industridesigner eller arkitekt så långt ögat når. Ingen keramik eller formgivningsdebatt.

Måhända att det kommer andra vinklar längre fram, men i detta 132-sidiga dalanummer är det slöjden som är den stora stjärnan. Handens kunskap, traditionerna, traditionerna med tvist…nytänkandet, återbruket. Ja de där gamla Kurbitsämnena helt enkelt! Folkdräkt – check! Leksandsfilten – check! Åsa Westlund – check! träskor – check! kubits – check! Elina Holmgren – check! Emy Little – check! Jaja, ni fattar. Och snyggt som bara den är det. Form har lockat till sig formgivaren Pompe Hedengren, ett smart drag. Jepp, han som låg bakom  tidningen Vi:s samtida uttryck.

Enklaste sättet att läsa nya Form är nog att bli medlem, det är en medlemstidning. Men gissningsvis går den nog också att köpa på en eller annan Pressbyrå nära dig. Kolla in den, speciellt det här numret är till för oss slöjdfans. Garanterat intressant och rolig läsning utlovas! Jag är speceillt glad över att läsa om Morakniven, konstnären Peter Johansson, Wanja Djanaieffs kommande utställning på Sundborn och om Emy Little.

3 comments

  1. Oj. Betyder det att vi (och särskilt du!) som tycker om slöjd ligger FÖRE i tiden eller EFTER? Eller att tiden hinner ikapp allt till slut? Eller att allting går igen? Kul oavsett. Jag ska gå till min pressbyrå och se om jag kan få tag på ett exemplar!

  2. Det betyder såklart att vi som gillar slöjd är före! Tycker jag, tycker inte du? Men att fler och fler uppmärksammar våra ämnen gör ju att det får större spridning, och kanske också bearbetas och bevakas på ett annat sätt än vad vi slöjdexperter ser…jag tycker det är fantastiskt bra och roligt.

    Och tidningen Vi är väl alltid på Margaretha?! Jättekul att ni tar er an slöjden också! Hörde att det kommer mer slöjd i nästa nummer? Fortsätt med ert vinnande koncept, jag är trogen Vi-läsare.
    /Frida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *