Kurbits på resa 1 – Remade Sweden i Eskilstuna

Så var självaste julen över, den firades ordentligt så det känns bra. Mellandagarna blir tiden för fundering och sammanfattning, speciellt här på Kurbits. Två nya resmål har jag på sistone besökt, av helt olika karaktär, men med intressant innehåll. För ett tag sedan var jag i Eskilstuna på besök på Remade Sweden, som jag tidigare nämnt här. Utställningslokalen, butiken och samlingsplatsen för återbruk i samtida tappning om jag förstod eldsjälarna bakom satsningen rätt.

Vi träffade också elever på den nystartade ettåriga utbildningen i återbruksdesign, de sex eleverna håller till i lokaler intill butiken och utställningshallen. Det var ett intressant möte, där vi fick veta att flera av eleverna tagit tjänstledigt från sina jobb för att vidareutbilda sig i praktiskt skapande av skräp (jodå, de uttryckte sig själva så, och hade lärt sig att det mest fantastiska går att göra just av…industriavfall och liknande sopor). Många av dem vittnade om att det var svårt att gå tillbaka till sin gamla vardag, nu när de lärt sig så mycket om hållbar utveckling och hur saker och ting hänger ihop. Utbildningen har också samarbete med Eskilstuna folkhögskola, som förser eleverna med en teoretisk grund.

Själva Remade Sweden ligger i gamla industrilokaler i Eskilstuna, i Munktellstaden, och även om det var svårt att hitta dit för en utsocknes hoppas jag att platsen och valet av inriktning kommer att funka för dem. Väl värt ett besök vill jag lova!

Här följer förutom lite interiörbilder på lokalerna, också närbilder på holländska  Ester Derkx återanvända porslin, spännande Anneke Jakobs, också hon från Holland, med sina Chiquita Chandeliers, fantstistka! Svenska Maria Westerbergs t-shirtstol är också fin, liksom sydafrikanske Heath Nashs blomsterboll av skräp.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *