Gott Nytt År 2010! – Kurbits nyårskrönika

Dags att räkna ihop Kurbitsåret 2009 så här dagen innan decennieskiftet. Som traditionen bjuder här på Kurbits följer här en summering av året. En hel del röda trådar, tendenser och trender går att skönja, håll till godo:

Trend 1: Medvetenhet

Skålar av återvunna lampskärmar och fairtrade-garn från Peru av Camilla Hou
Återvunna och rättvisa skålar av Camilla Hounsell Halvorsen. (Foto www.camillahounsellhalvorsen.com)

Vi har blivit allt mer medvetna under 2009. Även om det nyligen avslutade klimatmötet i Köpenhamn resulterade i besvikelse, har det under året väckts en allt starkare medvetenhet om att det vi idag håller på med faktiskt inte kommer att hålla i långa loppet. Offensivare sammanslutningar med nya kommunikationskanaler, organisationer och publikationer visar alla på samma engagemang. Medveten Konsumtion, Camino och Actionaid är några jag följt och bloggat om under 2009, se här och här.

Detta har också påverkat förhållandet till slöjden. Eller snarare skulle jag vilja säga att slöjdens nära förhållningssätt till återbruk, rättvis handel, materialkräsenhet och materialkunnighet – samt dess tydliga antites mot slit- och släng  – har märkts i allt fler sektorer av samhället. Under 2009 är det positivt att vara medveten – om material, om kvalitet, om jordens belägenhet, om politiska strömningar.

Att slöjden har allt detta på sin hemmaplan och börjar få cred  för det är upplyftande. Jag skulle säga att medvetenhet är ett av de viktigare orden vi fyllt med en bredare och mer aktuell innerbörd under året. Och det är bra.

Trend 2: DIY

DIY från www.knithacker.com.
DIY från www.knithacker.com.

Do it yourself blev årets stora genomslag på slöjdfronten. Så befriande. Så upplyftande och vilken framtidstro den förde med sig. Ett hallelujamoment för mig personligen, som ju skrivit om kraften i gör det självet ett tag nu.  Om vi 2008 kunde konstatera att hemslöjd är hett – som accessoarer i inredning och på kläder – så är slöjdens inneboende gör det själv-attityd den klara segraren under 2009. Vi har gått från att vilja konsumera handgjort till att faktiskt vilja/tro oss kunna/vilja lära oss göra själva. Och när vi konsumerar slöjd och annat gör vi det utifrån nya mer medvetna kriterier. Ord som craftivismhandarbetsaktivism, garntaggning, queerstickning och gör det själv har blivit allmängods på ett helt nytt sätt.

The revolution is beeing handmade.
The revolution is beeing handmade.

2009 fick vi upp ögonen på riktigt för den värld av smarta och kreativa människor som motiverar oss med att faktiskt allt är möjligt att åstadkomma. Slöjdsajten Etsy, där människor köper och säljer handgjort har enligt uppgift en halv miljard (!) besökare per månad.  På Jönköpings läns museum har detta manifesterats i utställningarna Ecocraft och Craftwerk 2.0 under året. ”The revolution is beeing handmade” pratar man om där, klart det är så!

Trend 3: Slöjden i debatten och som samtalspart

Träskål av Wille Sundqvist från Svensk Slöjd. (Foto Ellinor Hall)
Träskål av Wille Sundqvist från Svensk Slöjd. (Foto Ellinor Hall)

Det har varit ett annat sorts sug efter slöjdens kunskap i år. Om vi 2008 pratade om varför slöjdens uttryck passar oss så bra i hemmiljö eller i vår garderob, så har vi ägnat 2009 åt att mer ingående prata om slöjdens mer handgripliga värden. Material, kvalitet, kunskap om hur man gör själv – slöjden har blivit en eftertraktad samtalspart.

Och det har inte minst märkts i Kurbits olika medieframträdanden, samt här, här och här, och de föredrag jag under året fått möjlighet att hålla.

Den globala trenden och vår nya medvetenhet har hjälpt till att outa slöjden i nya offentliga sammanhang. Ett gott sent exempel 2009 är serien Syjuntan i P1, fyra måndagar i december, besök gärna programmet sajt lyssna på program som vrider och vänder på slöjdens aktörer, företeelser och traditioner genom nytt perspektiv. Befriande. Slöjdens kopplingar till hållbarhet har också fått medialt genomslag på ett nytt sätt under året.

Trend 4: Globaliseringen och återkopplandet till folkkonsten

Märk väl! en av de fyra utställningarna på Kulturen som behandlar folkkonst. (foto
Märk väl! en av de fyra utställningarna på Kulturen som behandlar folkkonst. (Foto Viveka Ohlsson, Kulturen)

På ett helt nytt sätt har Sveriges slöjdscen inkorporerats på bred front i en global dito. Globaliseringen har via nätet gjort att inspirationen att göra själv, få inspiration och träffa likasinnade slöjdare formligen exploderat under 2009. Kön, ålder, nationalitet – på DIY-forum, bloggar och sajter är vi alla lika. Under året blev exempelvis forumet Ravelry, Facebook för stickare, en allt mer växande snackis och självklarhet. Idag har man en halv miljon registrerade användare från hela världen. Den globala slöjden är här för att stanna.

Fjolårets vurm och tillbakablickar i det nationalromantiska och kulturhistoriska lever kvar, men under 2009 har vi istället vidgat vyerna. Numera är folkkonst det hetaste på arenan, otaliga utställningar, tjusiga bilderböcker, artiklar och tv-program belyser folkkonstens globala intryck och uttryck. Kulturen i Lund har under året satsat på inte mindre än fyra utställningar om folkkonst.

Livstycke till brudklänning à la Ida Björs. Järvsödräkten i modern tappning. (Foto Alex P
Livstycke till brudklänning à la Ida Björs. Järvsödräkten i modern tappning. (Foto Alex Pacheo)

Och folkdräkten har blivit inte bara en nationalsymbol, numera diskuteras den också i globala termer. Istället för att som tidigare låta sig inspireras av inhemska traditioner och mönster, har nu slöjdare och formgivare en veritabel global skattkista att ösa ur. Och vi har nog bara sett början på denna globalisering tror jag. Läs min gästkrönika till Prendas Publicas i ämnet här.

Och med det önskar jag nu Gott Nytt År!

2009 har varit ett intensivt och oerhört roligt Kurbitsår. Det har varit ett år fyllt av offentliga framträdanden, vilket såklart är en utmaning och en utveckling. Det tyder också på att ämnena som Kurbits behandlar är beständiga. Den vidareutveckling av slöjdbegreppet som 2009 har inneburit har inte gjort slöjden mindre populär, snarare har slöjden breddats och givits mer tyngd i och med sitt starkare samhällsengagemang. Väl mött 2010!

Gott Nytt År!

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *