Handarbeta för en bättre värld

Äntligen är det dags för öppningen av Ecocraft och craftwerk 2.0 på Jönköpings läns museum! Som jag har väntat. Och oj vad jag vill åka dit. Här samsas de riktigt stora namnen inom internationell DIY med slöjdare från Jönköpings läns hemslöjdsförening.

Ida Waderud gör kläder av mjölkförpackningar. Ingår i utställningen Ecocraft på Jönköpings läns museum. (Foto Niclas Flinck)
Ida Waderud gör kläder av mjölkförpackningar. Ingår i utställningen Ecocraft på Jönköpings läns museum. (Foto Niclas Flinck)

Det är en enorm satsning – bara mottot är helt fantastiskt: ”The Revolution is being Handmade”. Va? Ganska högt satt ribba, och jag är helt övertygad om att man lever upp till det. För – ärligen, vad kan gå snett när man med visioner och ett smart och framkantskantat tänk tagit pulsen på något så brännande aktuellt som DIY?

Lisa Anne Auerbach, konstär och aktivist. Vantarna Body Count Mittens med statistik över antalet döda soldater i Irakkriget.
Lisa Anne Auerbach, konstär och aktivist. Vantarna Body Count Mittens med statistik över antalet döda soldater i Irakkriget.

De två utställningarna har två inriktiningar; Craftwerk 2.0 visar upp den internationella skaran av konstnärer och konsthantverkare som blandar in ideologi och politisk övertygelse i sina maskor och trådar. Min favorit Lisa Anne Auerbach, som jag bland annat skrivit om här, liksom Stephanie Syjuco, som virkar kopior av märkesväskor. Utställningens budskap är att vi alla kan göra det själv och det skapar frihet och oberoende.

Stephanie Syjuco
Amerikanska Stephanie Syjuco deltar i Craftwerk 2.0 med sitt konst- och designprojekt där hon har virkat kopior av exklusiva märkesväskor, här en Chanelväska.

Ecocraft är utställningen som Jönköpings läns hemslöjdsförening och länshemslöjdskonsulenterna ligger bakom för att uppmärksamma att föreningen fyller 100 år. Men till skillnad från andra trötta jubileumsutställningar tar man istället här siktet på de nästkommande 100 åren. ”Hur gör vi för att finnas ytterligare 100 år?” är en fråga de ställer sig i utställningen. Man har också drivit projektet Ett 20-milaliv, där man försöker leva och slöjda av och med material som finns inom en radie av 20 mil.

Läs mer om utställningarna här, och om det digra föredrags- och workshopsprogrammet här. Fram till 17 januari finns möjlighet att ta sig till Jönköping för utställningarna.

Nya kassar av gamla Gevaliapaket, av Ruth Berthilsson. (Foto Anders Börjeson)
Nya kassar av gamla Gevaliapaket, av Ruth Berthilsson. Ingår i Ecocraft.  (Foto Anders Börjeson)
Boel Östlund  har återanvänt knappar och gör hjärtan, ingår i Ecocraft.  (Foto Niclas Flinck)
Boel Östlund har återanvänt knappar och gör hjärtan, ingår i Ecocraft. (Foto Niclas Flinck)

4 comments

    1. Roligt att höra! Jag har varit på plats i helgen – tack och lov funkade det trots snökaos! – och kan inte annat än att hålla med. Tankarna kring detta är oerhört relevanta, observanta och intressanta. Ecocraft är nu avslutad, men Craftwerk 2.0 står ytterligare en månad, dock utgör de verkligen komplement till varandra, så det är synd att de slutar vid olika tidpunkter.
      /Frida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *