Queert stick- och virkkafé – kanske på en plats nära dig?

Queert stick- och virkkafé på turné. Kanske i en stad nära dig?
Queert stick- och virkkafé på turné. Kanske i en stad nära dig?

Igår drog turnén för Queert stick- och virkkafé igång, ett av arrangemangen kring hbt-festivalen som äger rum i Göteborg 14-17 maj. Det mobila queera stick- och virkkaféet kommer att besöka redan existerande hantverkskaféer och andra instanser som vill ha sig lite extra stickning till livs. Och inte bara får man sticka – nej, även lite diskussioner kring genus, feminism och queerteori utlovas.

”Med utmanande tekniker och antitekniker bjuds de som deltar på vårt queera stick- och virkkafé på inspiration och nydanande tankar i virkande och stickande dimensioner. Vi diskuterar vad som är queert, hur vi kan hantverka utanför normen och hur virknålens revolution kan se ut. Framförallt testar vi på vad som är möjligt, fokus ligger på att allt är tillåtet”, skriver man i sin programförklaring.

Det queera stickkaféet är tillkommet på initiativ av kulturproducenten Stina Nilsson. Med sig på turné har hon Frida Hultén och Klara Persson från HDK i Göteborg. Helena Tulkiewicz finns med som regnbågsstickare och sidekick. Men vad är regnbågsstickning egentligen? Och hur stickar man queert?

Tillsammans med stickare ute i landet kommer Queert stick- och virkkafé diskutera queerteori bland avig och räta.
Tillsammans med stickare ute i landet kommer Queert stick- och virkkafé diskutera queerteori bland avig och räta.

– Queerstickning är nytt i Sverige menar Stina Nilsson, grundidén för oss här är att låta konst- och konsthantverk få gå hand i hand med en ifrågasättande livssyn. Vi tillhandahåller inga svar kring hur man definierar queerstickning, men diskuterar gärna med våra deltagare kring vad det kan vara. En viktig del är dock att  bryta invanda normer. Att tänka utifrån andra perspektiv. Stina Nilsson ger ett exempel som gruppen formulerat:

– Säg att du stickar en jättegullig rosa barntröja men du gör den en meter bred, vad händer då? Hur kan man tänja på gränserna? Vi vill praktiskt och visuellt gestalta orättvisor, könsstrukturer och normer – men också uppvärdera det gamla hantverket.

Ett dussintal orter kommer kaféet besöka under den månad man turnerar, alla är tidigare existerande stickkaféer. Genom hemslöjdskonsulenter i Västra Götaland har man letat upp sticknätverk och bjudit in sig. Billska folkhögskolan, Tjörn, Slöjdhuset i Uddevalla, Desiy Design i Göteborg, Kulturhuset Fregatten i Stenungssund, KarMa i Torslanda, Galleri Krusidull i Ulricehamn, Textilmuseet i Borås, HBT-dagen i Alingsås och UMK regional i Mölndal är stoppen som kaféet har inbokade. Stina Nilsson tror dock på en fortsättning framöver.

– Det här kan bli hur stort som helst, säger hon.

Regnbågsstickning är för övrigt när man stickar i regnbågens alla färger  – och kryddar det med politisk övertygelse.

3 comments

  1. Coolt! Queerstickning! Där fick jag ytterligare ett begrepp att lägga till min lista av nya konsthantverksord. Jag antecknar. Det är verkligen intressant att handarbete plötsligt uppfattas som – eller i varje fall allt oftare lyfts fram som… jag tror man måste ha den brasklappen – en omstörtande kraft.

    Hej/Malin

  2. ”Kravallslöjd” bjöd förresten in till broderiworkshop på Umeås feministfestival nyligen, med de lockande orden ”som en syjunta, ett konspirationens näste”. Lite i linje med Queerstickningen. Kanske. I varje fall en vilja till omstörtande verksamhet./Malin

  3. Tack för fina orden Frida! och för er som undrar och vill veta mer så finns jag och HBT-Festivalens queera stick- och virkkafé på mail: regionalt@hbt-festivalen.se och telefon: 0702303653. Troligen blir det fortsättning i sommar och höst, det känns oundvikligt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *