Tecken i tiden: DIY del 2

Så hur är det egentligen med det engagemang som finns bland dem som gillar att göra själva? Hur då menar jag, att handens arbete kan förändra världen? Det är kanske ett magstarkt påstående, men tro mig, det är faktiskt inte alls är främmande för många slöjdare därute. Amerikanska Betsy Greer exempelvis, har myntat ordet craftivism, craft+aktivism, där hon menar att du gör en samhällelig insats och skillnad varje gång du slöjdar.

Stickkontakt stödjer vårdpersonalOch för många är det just det det handlar om – slöjda för förändring. Garngraffitin växer sig allt större som offentlig utsmyckning, amerikanska gruppen Knitta Please var först. Numera har vi instickade gatskyltar och broräcken snart sagt i varje stadsbild. I Stockholm heter en av grupperna Stickkontakt. Från deras hemsida lånar jag den här bilden, som är ett utmärkt exempel på vad jag menar – stickningen är politisk (igen). Stickkontakt stödjer vårdpersonalens strejk.

Att det blev just stickning som blev först som ett vapen för åsikter i det offentliga rummet beror säkert på Debbie Stoller och boken Stich ’n Bitch – the Knitters Handbook. Som chefredaktör för feministiska Bust magazine, feminist och textilkonstnär gav hon stickningen ett nytt och mer samtidsenligt ansikte 2004 då den första boken kom. Syjuntan fick en snyggare, coolare inramning (sticka och bitcha är ju mycket roligare än sticka och…ja, ni fattar).

Men det går förstås också att revolutionera utan stickor och garn, se på tidigare nämnda Kravallslöjd, där slöjden tas till nästa nivå. Eller en klok och smart snubbe som jag inte nämnt förut, men som verkligen platsar i sann Kurbitsanda, radikalslöjdaren Lagombra. Gamla ikeasaker blir som nya i hans skapelser. Bland annat.

Lisa Anne Auerbach

Avslutningsvis, tillbaka till stickorna ändå – kanske är det för att stickningen är så traditionell som det är så roligt att se dramatiska avsteg från den gängse bilden av en passiv kvinnosyssla. Jag behöver nästan inte säga mer än Lisa Anne Auerbach…kolla in the Little Red Blog of Knitting. Kan det bli mer politiskt, jag bara undrar. Bilden är lånad från bloggen.

2 comments

  1. Har du sett allt kul som händer i Sundborn (http://www.carllarsson.se)i sommar? De hade stickat in hela bron brevid Carl Larssongården och satt stickade rosetter på hela planket ner mot entreen. Superfint. Damen som målar Åsa Westlunds skor kommer dit och flera super intressanta utställningar. Massor av konstnärer som jobbat med kurbits Peter Johansson, Mattias Nordström & Rinkebyhästens upphovskvinna Ylva Ekman mfl.
    Hälsningar
    Inger Carina

  2. Aaah men titta! Vilket roligt tips, tack! Så himla intressant. Vilken kul kombination, passar mig perfekt…jag är verkligen imponerad av Rinkebyhästen, det var en sån bra och smart grej när den kom. All kurbits gör mig också sugen, bara det är ett skäl att åka till Sundborn.
    Vad roligt att du har koll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *