Folkkonst x 4 på Kulturen i Lund

Gjort det själv är en utställning som består av saker som människor gjort själv. (Foto Viveka
Gjort det själv är en utställning som består av saker som människor gjort själv. (Foto © Viveca Ohlsson, Kulturen)

Just nu pågår det inte mindre än fyra intressanta fokkonstutställningar på Kulturen i Lund.  I 300 kvadratmeter nyrenoverade lokaler låter dessa fyra nya utställningar handla om den folkliga konsten. Utifrån museets stora samlingar, men också utifrån ett intresse från samtiden. Kulturen vill inspirera till att se föremålen och historien på nytt sätt – hur ser folkkonsten ut idag?

I utställningen Formfröjd – samtal med historien har tio konstnärer bjudits in för att spegla relationen mellan det nyskapande och historien. Märk väl! är en utställning med personliga minnesmärken; behovet av att lämna avtryck är detsamma då som nu.

Tio inbjudna konstnärer får tolka
Raine Navins stickade vas ingår i Kulturens utställning Formfröjd. (Foto © Viveca Ohlsson, Kulturen)
Märk väl! en av de fyra utställningarna på Kulturen som behandlar folkkonst. (foto
Märk väl! en av de fyra utställningarna på Kulturen som behandlar folkkonst. (Foto © Viveca Ohlsson, Kulturen)

Gjort det själv! är utställningen för alla hobbyhändiga där hemma. Kulturen har genom upprop samlat in hemgjorda föremål – folklig skaparglädje i modern tid.  Missa inte heller Hobbybloggen som är riktigt rolig att följa -” om folkligt skapande i modern tid” är ämnet på bloggen.

Den fjärde pågående folkkonstutställningen heter Dräktmod; här visas de allra mest traditionella av våra klädedräkter. Frågan vad som är modernt och vad som är traditionellt ställs här på sin spets. Utställningarna står i den permanenta utbygnad museet gjort och går att se tills vidare.

Dräktmod visar delar av dräkthistorien.
Dräktmod visar delar av dräkthistorien. (Foto © Viveca Ohlsson, Kulturen)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *