Skånska slöjden lever och mår!

Förra veckan var jag ju i Skåne på både föreläsar- och besöksärende, där Helsingborg, hemslöjdsvänner och Hemslöjden i Skåne stod på programmet, se här.

Dessutom fick jag också möjlighet att besöka hemslöjdskonsulenterna i Skåne, de är fem till antalet och de sitter numera samlade i Kulturen i Lunds lokaler. Huset är minst sagt litet och nätt – och fyllt av gammal charm.Vägg i vägg har konsulenterna hela Kulturens tillgångar i form av hus och samlingar.

Verk som ingår i folkkonstutställningen på Kulturen i Lund, i delen Märk väl. (Foto Kalle Forss)
Verk som ingår i folkkonstutställningen på Kulturen i Lund, i delen Märk väl. (Foto Kalle Forss)

Hemslöjdskonsulenterna är aktiva och mycket engagerade i slöjden i länet. Förutom den digra ordinarie verksamhetens aktiviteter – se här –  fick jag också  höra en hel del om sommarens deltagande i den stora utställningen på Liljevalchs, Hemslöjden fyller ju 100 år i år och det firas på en rad olika sätt – bland annat med en jubileumsutställning som blickar framåt.

Skånes hemslöjdskonsulenter med slöjdare ansvarar för en del av utställningsytan, och det låter minst sagt spännande! Med inspiration i skånskt broderi, mönster och tradition kommer det att göras spännande tolkningar  i helt nya riktningar vill jag lova – det är något jag lär återkomma till framöver. Dessutom pratades stickgraffiti, slöjd med tankar om integration och om sätt att nå nya målgrupper. Det var spännande att ta del av, tack alla ni som var med!

Raine Navin, en av dussinet samtida slöjdare som är inbjuden till att samspela mellan ny design och det folkliga kulturarvet. (Foto Kalle Forss)
Raine Navin, en av dussinet samtida slöjdare som är inbjuden till att samspela mellan ny design och det folkliga kulturarvet. (Foto Kalle Forss)

Jag fick också möjlighet att se folkkonstutställningen som finns i ett av husen på Kulturen. Det var efterlängtat, jag har skrivit om den utställningen genom åren – allteftersom man byggt upp och utökat den, se här, här och  här.

Karin Ferner ingår också i samma del av utställningen. En rejält praktfull pjäs! Fantastiskt fin. (Foto Kalle Forss)
Karin Ferner ingår också i samma del av utställningen. En rejält praktfull pjäs! Fantastiskt fin. (Foto Kalle Forss)

Delar är hämtade från de egna digra skånska samlingarna, det är sannerligen mycket vackert som gömt sig där tidigare! Dessutom har man jobbat mycket aktivt med samarbeten från aktuella slöjdare, skolor samt allmänhet. Mycket ambitiöst. Hela utställningen består av nu totalt sex avdelningar – Formfröjd, Märk väl, Gjort det själv, Dräktmod, Bröllop och Folkkonstens skapare.

Spår av folkkonstens skapare. (Foto Kalle Forss)
Spår av folkkonstens skapare. (Foto Kalle Forss)
De skånska änglarna vaktar över dessa skåp, så välgjorda både i form och dekoration. (Foto Kalle Forss)
De skånska änglarna vaktar över dessa skåp, så välgjorda både i form och dekoration. (Foto Kalle Forss)

Det är inte helt enkelt att sammanfatta dessa delar, så jag nöjer mig med att konstatera att det är klart att det finns klassiskt vackra stolar med halmsits, så själfullt mönstrade att man blir alldeles rörd, klart det finns så vackra textilier att man blir alldeles tokig. Dräkter, målerier och snickerier.

En av alla gnistrande textila montrar med mönster och broderier. (Foto Kurbits)
En av alla gnistrande textila montrar med mönster och broderier. (Foto Kurbits)

Och det finns dessutom möjlighet till djupare förståelse för hur mycket av den äldre folkkonsten hänger ihop med samma sorts kreativitet och lust till utsmyckning som idag. Och det är någonstans där jag blir extra glad – att man lagt nästan lika mycket krut på pärplattor, klädnypstavlor, tennsoldater och smalfilm som på de strålande vackra skåpen, dräkterna och yllebroderierna.

Här visas tydligt att det är samma mekanismer som styr vår lust och vårt behov av att vara kreativa, men oj vad förutsättningarna, materialen och teknikerna förändrats under århundradena!

Pärlplattor från utställningens avdelning Gjort det själv! Fantastiskt bra, underfundigt och roligt genomförd.  (Foto Kalle Forss)
Pärlplattor från utställningens avdelning Gjort det själv! Fantastiskt bra, underfundigt och roligt genomförd. (Foto Kalle Forss)
Klart att bröllop ju också är folkkonst! En härlig kavalkad bröllopsfotografier i all sin enkelhet - visar så tydligt vår syn på bröllop genom tiderna! (Foto Kalle Forss)
Klart att bröllop ju också är folkkonst! En härlig kavalkad bröllopsfotografier i all sin enkelhet - visar så tydligt vår syn på bröllop genom tiderna! (Foto Kalle Forss)

Jag rekommenderar verkligen ett besök till alla er som inte varit där – det är både lärorikt och roligt. Med hög igenkänningsfaktor på de modernare delarna. Folkkonstutställningen är numera en permanent del av Kulturen.

Och håll ögonen öppna efter hemslöjdskonsulenternas arbete – speciellt ni som bor i trakten! Det händer det som sagt spännande grejor  hos er.

Märk väl! Det finns verkligen olika sorters märkningar. (Foto Kalle Forss)
Märk väl! Det finns verkligen olika sorters märkningar. (Foto Kalle Forss)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *