Spännande utbud hos Hemslöjden Skåne

Ett exempel på Birgit Linderoths förgängliga slöjd, en torkad vaxad blomstergirland. (Foto Kurbits)

Den här veckan blev det inte mycket möbelmässa alls för min del, min förhoppning är att kunna komma dit under helgen. Däremot har jag fått göra många andra roliga saker de senaste dagarna – mitt besök i Lund och Helsingborg var oerhört givande.

Återbrukad lampett av Mari Karlsson, från hemslöjdsbutiken i Landskrona. (Foto Kurbits)
Återbrukad lampett av Mari Karlsson, från hemslöjdsbutiken i Landskrona. (Foto Kurbits)

Föreläsningen var välbesökt – tack alla som kom och lyssnade! Verkligen roligt. Och så fick jag tack vare de goda arrangörerna se mig omkring i hemslöjdskretsar, och det är ju också mycket roligt. Här idag visar jag upp ett par bilder från hemslöjdsbutiken Hemslöjden Skåne, som finns i citadellet i Landskrona.

Butikens fantastiska yllebroderier är bara det värt resan och besöket. Dessutom finns här en hel del nytänkande och rolig samtida slöjd. Birgit Linderoths blombuketter i förgrunden exempelvis. (Foto Kurbits)
Butikens fantastiska yllebroderier är bara det värt resan och besöket. Dessutom finns här en hel del nytänkande och rolig samtida slöjd. Birgit Linderoths blombuketter i förgrunden exempelvis. (Foto Kurbits)

Två av deras slöjdare fastnade jag extra för, Mari Karlsson och hennes fantastiska återbruk och trådslöjd – fantasifullt och stiligt, eller hur? Och Birgit Linderoths förgängliga slöjd – hon gör en rad vackra kransar och bindningar av blommor som hon behandlar med vax. Självklart ändå skört och som sagt, förgängligt. Men mycket vackert – kanske just därför.Hon gör också de allra raraste av pappersblommor, både kransar och buketter.

Har ni vägarna förbi citadellet i Landskrona är det här ett givet stopp vill jag säga – den uppsjö fantastiska yllebroderier, materialsatser och material – samt den mängd gedigen slöjd som finns i dessa lokaler är imponerande.

Ett exempel på Birgit Linderoths förgängliga slöjd, en torkad vaxad blomstergirland. (Foto Kurbits)
Ett exempel på Birgit Linderoths förgängliga slöjd, en torkad vaxad blomstergirland. (Foto Kurbits)
Galet söta trådslöjdsljusstakar. Såklart med liten tvist, lindade i piprensare och med djur - ja, varför inte?! Av Mari Karlsson. (Foto Kurbits)
Galet söta trådslöjdsljusstakar. Såklart med liten tvist, lindade i piprensare och med djur - ja, varför inte?! Av Mari Karlsson. (Foto Kurbits)

Jag fick också möjlighet att besöka hemslöjdskonsulenterna i Skåne, som sitter samlade intill Kulturen i Lund. Jag fick bland annat specialvisning av den fantastiska folkkonstutställningen på museet, vilket var oerhört spännande.

Men det återkommer jag till i senare inlägg. Nu laddar jag för en eventuell tripp till möbelmässan i helgen, på återhörande!

Också den här brickan var ett fint skånskt exempel på nygjort av gammalt. Vävda folkliga opphämtaband från de skånska folkdräkterna har här blivit brickor. (Foto Kurbits)
Också den här brickan var ett fint skånskt exempel på nygjort av gammalt. Vävda folkliga opphämtaband från de skånska folkdräkterna har här blivit brickor. (Foto Kurbits)
Och avslutningsvis en galet fin madonna med kretskort. Av Mari Karlsson också den. (Foto Kurbits)
Och avslutningsvis en galet fin madonna med kretskort. Av Mari Karlsson också den. (Foto Kurbits)

4 comments

  1. jag blev också helt kär i de där rosbuketterna! fast jag tänkte att de skulle hinna bli förstörda innan jag kom hem till Stockholm igen, så köpte inga… de har ju grymt utbud av material också, hoppas butiken fortsätter leva!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *