Gästblogg: DIY – här är inspirationen bakom Icas fruktflöjter

The Vegeteble Orchestra gör sina instrument (foto: Heidrun Henke)

Sedan några dagar tillbaka har jag knallat förbi stortavlor med annonser för Ica. Varje gång har jag tänkt: Hmm, det här borde väl vara något för Frida att skriva om. Hon återkommer ju ständigt till hur hett DIY, gör-det-självandet blivit, och just den här annonskampanjen känns nästan som en bekräftelse på att DIY har blivit mainstream. Att var och varannan-kotte nuförtiden surfar in på Youtube för att se filmklipp om hur man förvandlar yoga-mattor till strandsandaler, eller gummistövlar till tidningställ, eller varför inte: förvandlar frukt till musikinstrument.  Jovisst är det Icas fruktflöjtkampanj jag syftar på. Stortavlor och reklamfilm med morotspanflöjter, ananasflöjter och conferance-päron-ocarina. Alla med uppmaningen att klicka in på Icas sajt och se gör-det-själv-filmen. Väldigt fina filmer, som antagligen kommer att spridas på en hel del bloggar därute (och därmed göra Ica lite hippare).

The Vegeteble Orchestra gör sina instrument (foto: Heidrun Henke)
The Vegeteble Orchestra gör sina instrument (foto: Heidrun Henke)

Som gästbloggare tänkte även jag passa på att bjuda Kurbitsläsarna på lite smygreklam för Ica (jag postar nämligen en av deras gör-det-själv-reklam-filmer längst ner i inlägget). Men först tänkte jag ge er en hint om var Icas reklammakare troligtvis hämtat inspirationen från. För söker man på ”fruit” och ”flute” får du mängder av spännande träffar. Det finns till och med en orkester ”The vegetable orchestra” i Wien som sedan 1998 har spelat all sin musik på färska grönsaker och frukt. En galen australiensare, Linsey Pollack, har spelat på morotsklarinetter minst lika länge och från Australien kommer även det spexiga bandet Flute ´n veg, som gjort det här med morotspanflöjter till en stor grej för över ett decennium sedan.  I samma veva dök artisten ”Dr Cranius Lunch” upp, och han har till och med skrivit grönsaksinstrumentens historia på sajten: www.playyourfood.com

Botaniserar man på Youtube regerar dock en japan med aliaset ”Heita3”. Heita3 har lagt upp mängder av filmer där han visar hur du skapar instrument av allt från broccoli till rättika. Inte lika flashigt som Icas, men tvättäkta DIY… På denna sajt hittar man dessutom ett gäng av hans videoklipp översatta till engelska >>

Lycka till med flöjttillverkningen!

 

/Detta inlägg är en gästblogg skriven av Anders Engström. Gift med Frida och mer frekvent bloggare på www.bagisbloggen.se (samt ibland på www.bakelit.com)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *