Årets Möbel 1836?

Allmogestol från 1836 med skånskt röllakanstäcke i bakgrunden. Från Kulturens samlingar. (Foto Viveka Ohlsson, Kulturen)
Allmogestol från 1836 med skånskt röllakanstäcke i bakgrunden. Från Kulturens samlingar. (Foto Viveka Ohlsson, Kulturen)

Apropå stolar…så snubblade jag över den här fantastiska häromdagen, snacka om kontrast till Årets Möbel, eller hur? Jahadå, man kunde på 1800-talet också! På Kulturen i Lund rustar man just nu för ett fantastiskt år i folkkonstens tecken, och den här stolen tycker jag säger en hel del åt vart det barkar. En mängd nytänk utlovas, bland annat kan jag berätta att Bea Szenfeldt är inblandad i ett projekt där hon ska klä in träd i skånsk folkdräkt, ”Folkdräktsträditioner” heter den delen av utställningen,  hur galet och roligt låter inte det? Tolkningar av äldre sydsvensk dräkt ställs i kontrast till nytolkningar av dräkter av elever vid Beckmans designhögskola framåt hösten. Inte mindre än fyra utställningar på temat folkkonst visar museet, med start först i slutet av maj, så vi entusiaster får tjå oss ett tag till.

Tills vidare kan jag berätta att just det här är en allmogestol med halmflätad sits och skuren dekor. Täcket i bakgrunden är i röllakansteknik från Skåne. Den har ju ett par år på nacken, den är gjord 1836, men vill man se mer av liknande stolar som görs idag kan jag tipsa om slöjdaren Anders Lindberg, kolla in hans fina stolar på hemsidan.

Allmogestol med flätad halmsits från 1836 ingår i Kulturen i Lunds samlingar. (Foto Viveka Ohlsson, Kulturen)
Allmogestol med flätad halmsits från 1836 ingår i Kulturen i Lunds samlingar. (Foto Viveka Ohlsson, Kulturen)

5 comments

  1. Det verkar helt enkelt som om man får ta sig ner till Lund under året – Bara namnet ”folkdräktstraditioner” får åtminstone mig att få stora förhoppningar!

  2. Eller hur? och du, det blir bara bättre, observera -folkdräktsträditioner, (!) eftersom Bea kommer att klä in träd…tog mig ett tag att se humorn, men sen funkade det! Jag håller hårt på att det är i Lund man ska hänga i år!

  3. Varför smyckar man sällan nu som då?
    Kan jag länka till dig från min blogg? Blir lättare att hitta tillbaka:)
    /Lina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *