”Det som är värt att göras är värt att göras väl”

Tillbaka i Stockholm igen efter en fantastisk sommar i Hälsingland. Bland annat med den utställning som tog bloggen till finrummet, hälsingegården Träslottet i Arbrå visar fram till den 16 augusti utställningen Kurbits på Träslottet. Ni som följt bloggen eller mig via Instagram i sommar har full koll på detta, här finns mer information om denna superspännande händelse. I

övrigt har jag delat en hel del slöjd- och konsthantverksupplevelser under#hejahälsingland på Instagram, följ mitt flöde på @kurbitsmedia för att se nedslag från en mycket spännande del av landet.

Erika Wallin slöjdar för välbefinnande och livskvalitet. Ur en av Hemslöjden i Kronobergs inspirationsfilmer om hemslöjd.
Erika Wallin slöjdar för välbefinnande och livskvalitet. Ur en av Hemslöjden i Kronobergs inspirationsfilmer om hemslöjd.

Nu är vi alltså igång i jobb igen och jag tittar i och med det fokus mot en annan spännande geografisk plats, Kronoberg. I år fyller nämligen Kronobergs läns hemslöjdsförening 100 år, vilket har firats under hela sommaren, bland annat med utställningen Händer som skapar på Smålands museum i Växjö. Alla kronobergare som velat har fått vara med,  utställningen innehåller inte mindre än 300 (!) slöjdare! Med en satt ram för sina verk, ett tittskåp eller en ribba, har alla bidrag kunnat samsas i utställningen, som är initierad och skapad av Hemslöjden i Kronoberg. Tekniker och material har i utställningen varit helt valfria och alla har alltså fått slöjda helt utifrån egen kreativitet.  Läs mer om arbetssätt och om utställningen här och här.

Utställningen avslutas med seminariedagen Händer som har skapat – där också gerillaslöjden finns med! Lördag 22 augusti är jag på väg till Växjö för att föreläsa – och vilken spännande seminariedag det blir! Jag har en av många programpunkter, var med om du har möjlighet! Men skynda dig att anmäla dig i så fall, senast 14 augusti, läs mer här.

Något ytterligare som jag vill tipsa om är de inspirationsfilmer som Hemslöjden i Kronoberg har gjort, välproducerat, inspirerande och mycket fint att se kring engagemang, välbefinnande, gemenskap och rötter. Filmerna är gjorda av Lars-Johan Kroon och de porträtterar ett antal av slöjdarna i länet, här är några av dem, se alla här.  ”Det är inte det att det måste bli något, utan det är görandet i sig , att jag tycker om att hålla på. Ja det kanske är en flykt från verkligheten” säger textilslöjdaren Erika Wallin i filmen ovan så klokt, jag förstår precis vad hon menar.

Och ja, det är svarvaren Ulf Jansson ur filmen ovan som står för inläggets citatrubrik. Så givande att se honom i arbete, kolla själva! Och jag kunde inte låta bli att spara den här bilden, jag älskar den – engagemanget, skickligheten, lusten och njutningen inför hantverket går liksom att ta på, eller hur? Heja Ulf!

Ulf Jansson i sin verkstad, där han svarvar stort och mycket smått, tunt och vackert. Bilden är hämtad ur filmen Hemslöjd - att tänja på sina gränser. Producerad av Hemslöjden i Kronoberg inför sitt 100-årsjubileum.
Ulf Jansson i sin verkstad, där han svarvar stort och mycket smått, tunt och vackert. Bilden är hämtad ur filmen Hemslöjd – att tänja på sina gränser. Producerad av Hemslöjden i Kronoberg inför sitt 100-årsjubileum.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *