Besökt Elleroch: Formgalleriet 2015

Är ni i Malmö just nu är det till galleriet Elleroch ni ska ta er  – för kolla här! Formgalleriet 2015 pågår ytterligare en vecka och det verkar superspännande! Tolv formgivare, alla med bas eller ursprung i Malmö visar upp inte bara sina produkter, utan också vägen dit. Ofta när jag träffar hantverkare och slöjdare är det just i processen, materialet och hur:et vi hamnar, det är så spännande att få en inblick i tycker jag. Och här är det själva ingången i utställningen så att säga!

På galleriet Elleroch visas just nu både processen mot det färdiga föremålet, samt slutresultatet i utställningen Formgalleriet 2015. Här är det Sophia Lithells materialprover som så småningom blir en kalasfin sittpuff tillsammans med Amanda Boierth och Matilda Ekström. (Foto Elleroch)
På galleriet Elleroch visas just nu både processen mot det färdiga föremålet, samt slutresultatet i utställningen Formgalleriet 2015. Här är det Sophia Lithells materialprover som så småningom blir en kalasfin sittpuff tillsammans med Amanda Boierth och Matilda Ekström. (Foto Elleroch)

Så här formulerar Elleroch sig:

I Formgalleriet är vi intresserade av vad som händer när formgivaren tillåts skapa med formen i fokus framför funktionen. Eller vad som föregår en färdig produkt: experimenterande, testande och tänjande på gränser för att se vad ett material kan göra. Blir resultatet design eller konst? Är det design endast om resultatet är ett funktionellt bruksföremål? Är det konst om resultatet inte har någon praktisk funktion utan ”bara” ger en sinnesupplevelse. Att formge en produkt innebär en process och ett slutmål. Vi vill visa allmänheten vad produktdesign kan handla om, och att avståndet mellan konst och design inte alltid är så stort. Under utställningen Formgalleriet 2015 visar tolv Malmödesigners upp sina idéutkast, skisser, prototyper och produkter.

Petra Braadlis broderande resulterade i en hylla! "Att fånga tiden, att slappna av, mindfulness ute i naturen utan en massa måsten. Mossa, skog och sten. Jag hade en hel del grönt garn i mina gömmor  från min mormor som jag inte velat slänga och vad passar bättre än att ge det nytt liv. Jag började att  brodera. Det gröna garnet tog snart slut men jag ville   fortsätta med tanken att väva in gamla minnen och ge det nytt liv. Köpte mer garn på loppis". Den färdiga produkten finns att se i Malmö just nu, på galleriet Elleroch. (Foto Elleroch)
Petra Braadlis broderande resulterade i en hylla! Garn och minnen från en mormor, tankar om mindfulness och samarbete med en snickare skapade Sagoskogen. Den färdiga produkten finns att se i Malmö just nu, på galleriet Elleroch. (Foto Elleroch)

De medverkande formgivarna är: Petra Braadli, Kim Walltin, Joel Herslow, Sophia Lithell, Martin Björnson, Jenny Ekdahl, Matilda Ekström, Mattias Chrisander, Amanda Boierth, Ola Nystedt, Patrick Iu och Kajsa Willner, alla spännande i en blandning av nya föremål, utvecklade processer, etablerade formgivare och relativt nya på marknaden. Mixen gör nog sitt till för utställningsresultatet också kan jag tänka. Här finns stolar, förvaringsmöbler, spånlampor, hyllor och handblåsta lampor för att nämna något i inriktningsväg.

Snickerboa chair: "Att göra en stol har länge varit min dröm. Men för  att göra en stol bör man ha högt tekniskt kunnande   för att åstadkomma ergonomi, hållfasthet och stapelbarhet. Eller? Snickerboa chair startade i ett   ifrågasättande kring om världen verkligen behöver ytterligare en sleek, perfekt ergonomisk, stapelbar stol", berättar Kajsa Willner om sin fantastiskt fina stol. (Foto Elleroch)
Snickerboa chair: ”Att göra en stol har länge varit min dröm. Men föratt göra en stol bör man ha högt tekniskt kunnande för att åstadkomma ergonomi, hållfasthet och stapelbarhet. Eller? Snickerboa chair startade i ett ifrågasättande kring om världen verkligen behöver ytterligare en sleek, perfekt ergonomisk, stapelbar stol”, berättar Kajsa Willner om sin fantastiskt fina stol. (Foto Elleroch)

Formgalleriet 2015 beskriver noggrant tillvägagångssätt, materialval och tekniker, jag läser på om olika svårigheter längs vägen – om föreställningar om hur funktion och form ska vara, och hur några av dessa formgivare helt enkelt tvingats ta sig förbi och runt sina egna förutfattade meningar.

Kolla in vilka spännande lampor! De heter Minor flaws och är gjorda av Stoft, bestående av Jenny Ekdahl, Ola Nystedt och Joel Herslow. Processen visas också i inläggets topp. (Foto Stoft Studio)
Kolla in vilka spännande lampor! De heter Minor flaws och är gjorda av Stoft, bestående av Jenny Ekdahl, Ola Nystedt och Joel Herslow. Processen visas också i inläggets topp. (Foto Stoft Studio)

Jag tänker att det här är en mycket rolig läsning och upplevelse på plats, jag har inte möjlighet att se verken i Malmö – gör det du som kan! Formgivarna som deltar är varierande etablerade och alla är ambitiösa, roliga, spännande och begåvade. Kolla in helt enkelt!

Formgalleriet 2015 pågår till lördag 27 juni,  läs mer om utställningen här!

Det är roligt att som besökare få komma bakom kulisserna - här också i bildväg . Här är det Martin Björnson som arbetar med sin fåtölj Famn. (Foto Elleroch)
Det är roligt att som besökare få komma bakom kulisserna – här också i bildväg . Här är det Martin Björnson som arbetar med sin fåtölj Famn. (Foto Elleroch)
En annan Kurbitsfavorit är Kim Walltin, som jobbar i papper - till utställningen på Elleroch har han gjort ett sängbord i kartong, det heter Sapphire. Galet roligt! (Foto Elleroch)
En annan Kurbitsfavorit är Kim Walltin, som jobbar i papper – till utställningen på Elleroch har han gjort ett sängbord i kartong, det heter Sapphire. Galet roligt! (Foto Elleroch)
Patrick Iu och Mattias Chrisander från gruppen Múk gör stiliga produkter i träspån. (Foto Elleroch)
Patrick Iu och Mattias Chrisander från gruppen Múk gör stiliga produkter i träspån. (Foto Elleroch)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *