Rosenbroderi för duschen

I december var jag i Malmö och träffade KKV Textiltryck, de bjöd in mig att hålla föredrag inför sitt 30-årsjubileum. Det var ett spännande möte, dels då KKV är så aktivt och engagerat, dels för att det händer mycket kring konstnärskooperativet. Bland annat hajade jag till när jag nyligen fick mejl från Karin Olu Lindgård, ordförande i KKV, men också ena halvan  i designduon Beutler/Lindgård som precis presenterat en duschvägg för badrumsinredningsföretaget INR.

Mönstret de skapat heter Broderie, ett klassiskt rosenmönster och också en hyllning till de traditionella hantverksteknikerna.

Buschväggen Broderie av Beutler/Lindgård för INR. (Foto Sam Sylvén för INR)
Duschväggen Broderie av Beutler/Lindgård för INR. (Foto Sam Sylvén för INR)

Så här beskriver Karin själva tillvägagångssättet i informationen från INR:

Badrummet är ofta stelt och hårt och vi ville helt enkelt göra det möjligt att tillföra lite värme och mjukhet. Inspiration till den moderna rosenbården i jätteformat kommer från klassiska korsstygnsbroderier och förlagan till själva mönstret är målat för hand, med tusch och pensel. På så sätt blir handens närvaro tydligare i de rosa punkter som tillsammans bildar den prunkande rankan. Samtidigt ger det en känsla av mänsklig närvaro, säger Karin.

Det är roligt när klassiskt broderi vandrar ut och får andra skepnader tycker jag, häromdagen skrev jag om ljudupptagningar av korsstygn. Steget därifrån är kanske ganska långt till duschväggar, men jag gillar idén här också.  Duon formger ju vanligen vävda och tryckta textilier, och har därför en textil ingång också här, jag gillar mönstret just för att det slår an en så tydlig textil känsla. Kanske lite skumt att det gör det, men det är väldigt fint tycker jag. Det här ger lite liknande känsla tänker jag.

Textilt mönster på textil, av Beutler/Lindgård, för INR. (Foto Sam Sylvén för INR)
Textilt mönster på textil, av Beutler/Lindgård, för INR. (Foto Sam Sylvén för INR)

Jag har skrivit om Butler/Lindgård tidigare, också då i ett KKV Textiltryckssammanhang, se här.

Och med det kära Kurbitsläsare, tar jag mig faktiskt lite sportlov, vi reser mot varmare breddgrader veckan ut, på återhörande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *