Textil kärlek att inspireras av!

Om ni är i trakterna kring Malmö, gå och se den pågående installationen Kärlekar – en hyllning till textil konst och dess utövare, på Malmö Form/Design Center. Just nu pågår Malmö Nordic, som är ett  projekt som sätter den nordiska samtidskonsten i fokus genom en rad olika konstmanifestationer i staden. Projektet Kärlekar är KKV Textiltrycks bidrag till projektet och man har bjudit in inte mindre än 40 konstnärer, konsthantverkare och formgivare inom textilområdet att tolka temat kärlekar i textil. Fantastiskt spännande!

Kärlekar har kommit till på grund av KKV Textiltryck, och projektledare för detta är spännande Hanna Butler och Karin Olu Lindgård, som driver designstudion Butler/Lindgård.

Installationen Kärlekar är en hyllning till textil konst och dess utövare. 40 textila verk visas just nu på Form/Design Center i Malmö. (Foto KKV Textiltryck)
Installationen Kärlekar är en hyllning till textil konst och dess utövare. 40 textila verk visas just nu på Form/Design Center i Malmö. (Foto KKV Textiltryck)

Jag läser att de givit deltagarna så inspirerande material, för att låta kreativiteten flöda – en lista med olika kärlekar; en musiklista med kärlekssånger, en dikt av Sapfo, en spelfilm, Fucking Åmål, och en dokumentär, två romaner (De små tingens gud och Kärlek het som chili), en serieroman av Liv Strömqvist och en gul palett.

Jag blir så oerhört nyfiken på allas byggklossar bara utifrån denna fantastiska lista! En lista vi kanske kunde få låna med oss, också vi som inte är medverkande i utställningen, vad säger ni?

Man har nu byggt ihop alla klossar till ett stort textilt kärlekslandskap, och det är alltså det som går att se på Malmö Form Design Center. De inbjudna deltagarna kommer från KKV Textiltryck Malmö, Nordic Textile Art och Textil Konst i Skåne. Alla fick relatera till textil och kärlek. Och som curatorerna skriver om själva ämnet och materialet:

Ett textilt kärlekslandskap av gula boxar, fritt tolkade av de deltagande konstnärerna. Visas i Malmö just nu. (Foto KKV Textiltryck)
Ett textilt kärlekslandskap av gula boxar, fritt tolkade av de deltagande konstnärerna. Visas i Malmö just nu. (Foto KKV Textiltryck)

”Alla människor har en fysisk förnimmelse av textil: vi sveps i en filt direkt efter födseln och fortsätter sedan att bära textil närmast kroppen genom hela livet. Det kroppsliga minnet ger textil en unik position som prima materia vilket innebär att textila material har en förmåga att upplevas av kroppen innan det förstås av intellektet. Det finns alltså i textil konst en chans att förmedla stora känslor som upplevs på flera plan.”

Utställningen visas fram till 24 augusti, läs mer här.

Kärlekar, installationen som hyllar textilen. (Foto KKV Textiltryck)
Kärlekar, installationen som hyllar textilen. (Foto KKV Textiltryck)

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *