Somayas Slöjdgerillor synliggör barnen

Innan jul var jag och träffade kvinnor i det skyddade boendet Somaya, en kvinno- och tjejjour för kvinnor utsatta för våld och förtryck på grund av kön, heder, religion och kultur. Jag var inbjuden för att prata gerillaslöjd då de precis skulle starta upp ett slöjdcafé.

Jag var ditbjuden för att berätta om olika sätt att uttrycka sina åsikter med händerna, och mottagandet var fantastiskt. Engagemanget, kreativiteten och drivet var enormt redan under själva föredraget och det blev en fin diskussion.

Kvinnoboendet Somayas garninstallation Osynliga barn vid Medborgarplatsen i Stockholm i lördags. Fåglarna symboliserar de barn som tillsammans med sina mammor hålls gömda och inte får den hjälp eller det engagemang de behöver. (Foto Somaya)
Kvinnoboendet Somayas garninstallation Osynliga barn vid Medborgarplatsen i Stockholm i lördags. Fåglarna symboliserar de barn som tillsammans med sina mammor hålls gömda och inte får den hjälp eller det engagemang de behöver. (Foto Somaya)

Där och då föddes idén att göra en garninstallation för de många osynliga barn som lever i skyddade boenden, dem som inte finns i statistiken, de som inte räknas eller ens existerar enligt offentliga siffror. Det är endast mammorna som ingår i Socialtjänstens ansvar, barnen vilar på mamman att ta hand om, oavsett vad både mamma och barn varit med om.Inte heller ingår hjälp till barnen att bearbeta erfarenheter eller att få aktivering som barn behöver.

Jag fick möjlighet att träffa några av dessa barn tillsammans med sina mammor och det är förstås oändligt gripande att uppleva.

Somayas Slöjdgerillor vill föra diskussionen kring de osynliga barnen i det offentliga rummet och de gör det med hjälp av garngraffiti. (Foto Somaya)
Somayas Slöjdgerillor vill föra diskussionen kring de osynliga barnen i det offentliga rummet och de gör det med hjälp av garngraffiti. (Foto Somaya)

Nu har kvinnorna startat Somayas Slöjdgerillor, för att med hjälp av garn ta plats i det offentliga rummet. Resultatet blev verklighet i lördags i och med garninstallationen Osynliga barn, placerad i Björns Trädgård vid Medborgarplatsen i Stockholm. Här vill boendekvinnorna starta opinion om just barns utsatthet på skyddade boenden, och temat blev därför myndigheternas osynliggörande av barn i form av flygande garnfåglar i träden runt Björns Trädgård. Fåglarna representerar de barn som inte syns.

Somayas Slöjdgerillor tar garnet till hjälp för att väcka opinion om barns utsatthet på skyddade boenden. (Foto Somaya)
Somayas Slöjdgerillor tar garnet till hjälp för att väcka opinion om barns utsatthet på skyddade boenden. (Foto Somaya)

Somayas stödverksamhet har funnits sedan 1998 och har fem skyddade boenden för sammanlagt 25 personer. Somaya tar varje år emot 4 000 samtal och hanterar mer än 550 ärenden. Läs mer om Somayas fantastiska jobb här. Det går att bli medlem eller ge en gåva för att hjälpa Somaya i deras arbete för att synliggöra och hjälpa också barnen.

Och läs mer om projektet Osynliga barn här.

1 comment

  1. Grattis, vilken otroligt bra gerillaslöjd aktion. Jag tycker om motivvalet, garnfåglar som syns i alla färger i trädet.
    Tack Frida att du skriver om sådana viktiga frågor och ämnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *