Konsten att använda igen

Jag har ytterligare en utställning att tipsa om så här inför julhelgens ledigheter. Ni som finns i krokarna kring Västerås tycker jag ska passa på att gå till Västmanlands läns museum och titta på utställningen Återbruk – skapa nytt.

Ett 80-tal slöjdare från Västmanland har bidragit till den pågående utställningen Återbruk - skapa nytt som visas ett par veckor till på Västmanlands läns museum. (Foto Kurbits)
Ett 80-tal slöjdare från Västmanland har bidragit till den pågående utställningen Återbruk – skapa nytt som visas ett par veckor till på Västmanlands läns museum. (Foto Kurbits)

Jag var och föreläste i Västerås i samband med Västmanlands läns hemslöjdsförbund firade 25 årsjubileum tidigare i höstas, och hade möjlighet att också se utställningen. Imponerande! Utställningen är ett resultat av drygt 80 slöjdares kreativitet och påhittighet inför den jurybedömda tävling på tema återbruk som hemslöjdsförbundet tillsammans med museet anordnat under året.

Allt förstås för att uppmärksamma 100-årsjubileet av hemslöjden, året börjar onekligen lida mot sitt slut, men utställningen finns att se fram till 13 januari.

Flätad stol av cykelslang av Anna Karin Hedlund, Västerås. (Foto Kurbits)
Flätad stol av cykelslang av Anna Karin Hedlund, Västerås. (Foto Kurbits)

Här är ett antal bilder som jag tog, med flertalet riktigt bra produkter. I tävlingen korades tio vinnare, men gemensamt för alla uttagna verk är hög verkshöjd och riktigt god fantasi. Kolla in!

Av avlagt vävt elstängsel har Lena Langendal flätat korgar. Uttjänt material som med hjälp av traditionell teknik fått ett helt nytt användningsområde, briljant! Kolla in korgens fästen, visst är det gamla skidbidningar. Mycket smart, mycket vackert. För detta digra jobb vann också Lena första pris. (Foto Kurbits)
Av avlagt vävt elstängsel har Lena Langendal flätat vackra kassar. Uttjänt samtida material som med hjälp av traditionell teknik fått ett helt nytt användningsområde, briljant! Kolla in kassens fästen, visst är det gamla skidbidningar. Mycket smart, mycket vackert. För detta digra jobb vann också Lena första pris. (Foto Kurbits)
Välsmyckad spegel - kapsyler och plåt. I spegeln skymtas också vad som går att göra av en gammal avlagd bordsskiva. Hans Bergendahl ligger bakom spegeln och Bengt Bäversten har gjort pallen och skålar. (Foto Kurbits)
Välsmyckad spegel – kapsyler och plåt. I spegeln skymtas också vad som går att göra av en gammal avlagd bordsskiva. Hans Bergendahl ligger bakom spegeln och Bengt Bäversten har gjort pallen och skålar. (Foto Kurbits)

 

Uppochnedvänd plastförvaring blir lätt en lampa med lite utsmyckning. Bodil Löfgren ligger bakom den. (Foto Kurbits)
Uppochnedvänd plastförvaring blir lätt en lampa med lite utsmyckning. Bodil Löfgren ligger bakom den. (Foto Kurbits)

 

Drömmen om New York...rivjärn i olika konstellationer bildar en elegant stadsvy. Av Inga Westin. (Foto Kurbits)
Drömmen om New York…rivjärn i olika konstellationer bildar en elegant stadsvy. Av Inga Westin. (Foto Kurbits)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *