Lekfullt och läskigt med Sterling Ruby

Jag fick ett så himla trevligt brev från Bonniers Konsthall för en tid sedan (tack!) där man bland annat berättade om den kommande utställningen med Sterling Ruby. Jag blev glad, eftersom jag tycker att det här är en vansinnigt spännande konstnär som i min värld mest jobbar textilt – vilket inte riktigt var sant märker jag, det här är en mångsysslare av rang.

Utställningen Soft Work öppnade i helgen och jag har inte hunnit att se den än, men jag tycker att det ser minst sagt lovande ut! Sterling Ruby är baserad i Los Angeles och beskrivs lite som rebell med ett respektlöst förhållningssätt till de material han jobbar med. Jag känner alltså endast till dessa gigantiska textila av honom, men kolla också in hans övriga enormt digra produktion!

Amerikanske konstnären Sterling Ruby är aktuell med utställningen Soft Work på Bonniers Konsthall just nu. Textila verk med en twist. (Foto Olle Kirchmeier)
Amerikanske konstnären Sterling Ruby är aktuell med utställningen Soft Work på Bonniers Konsthall just nu. Textila verk med en twist. (Foto Olle Kirchmeier)

Men åter till dessa trassliga och något oformliga högar. Det finns något både inbjudande och lite skrämmande över dessa textila skulpturer, tycker ni inte? Är det munnar och huggtänder, eller är det kramvänliga moduler? Vill man inte liksom kasta sig däri, eller – kanske inte. Och visst blir man lite nyfiken på hur den amerikanska flaggan spelar in här – helt klart mycket galet att fundera på.

Verket Vampire Flag av Sterling Ruby på Bonniers Konsthall. (Foto Robert Wedemeyer)
Verket Vampire Flag av Sterling Ruby på Bonniers Konsthall. (Foto Robert Wedemeyer)

Jag läser på att han uttrycker sig ”i allt från glaserad biomorfisk keramik (!) till nagellacksmålningar, och tangerar ämnen från så skilda inspirationskällor som det amerikanska fängelsesystemet, samtida arkitektur och genusvetenskap.” Jag menar, kolla in!

Utställningen Soft Work finns att se ända till 3 mars nästa år.

Installationerna tar över! Sterling Rubys verk är minst sagt påfallande. (Foto Olle Kirchmeier)
Installationerna tar över! Sterling Rubys verk är minst sagt påfallande. (Foto Olle Kirchmeier9

 

Vampire av Sterling Ruby. Utställningen finns att se just nu på Bonniers Konsthall i Stockholm. (Foto Olle Kirchmeier)
Vampire av Sterling Ruby. Utställningen finns att se just nu på Bonniers Konsthall i Stockholm. (Foto Olle Kirchmeier)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *