268 byggnader från Korsstygnsbolaget

Idag har jag ett strålande boktips till er – något att sysselsätta er med under det nya året kanske? Iallafall om ni gillar att brodera korsstygn. För kolla in Korsstygnsbolagets bok 268 byggnader. Jepp, det är precis vad det låter som. Korsstygnsmönster på olika sorters byggnader från hela världen.

Det är ”mönster som broderats runt om i världen på 1800-talet eller tidigare. Det är väderkvarnar, lusthus, stugor, flervåningshus, slott, kyrkor och andra byggnader”.  Boken är stram utan krusiduller, urvalet är intressant, med mycket fokus på mångfald. Som uppdaterade mönsterböcker för vår tid, där vi kanske vill sätta ihop våra mönster av traditionella delar, men ändå behålla en samtida prägel eller tanke. Inga monogram så långt ögat kan nå, nej, här är det ju just…byggnader. Jag gillar fokuset.

Bolen 268 byggnader, av Britta Johanson och Korsstygnsbolaget. Den tolfte boken i serien med traditionella mönster för korsstygn. (Foto Kurbits)
Bolen 268 byggnader, av Britta Johanson och Korsstygnsbolaget. Den tolfte boken i serien med traditionella mönster för korsstygn. (Foto Kurbits)

Bakom boken och Korsstygnsbolaget ligger brodösen Britta Johanson, som med sin gärning kartlägger och för vidare traditionella broderimönster för korssstygn. Vilken ambition! Hon skriver att hennes syfte inte är att redogöra för mönstrens historia, istället vill hon visa mångfalden av mönster som använts för att smycka textilier.

Det här är den tolfte boken i hennes produktion, andra i serien heter Varelser, Hjärtan och blommor, Trä, Stjärnor, ja ni fattar. Fantastiskt, eller hur? Se övriga böcker här.

Enkelt och avskalat, varje sida i boken innehåller mönster från hela världen på ett samlat tema. Här byggnader. (Foto Kurbits)
Enkelt och avskalat, varje sida i boken innehåller mönster från hela världen på ett samlat tema. Här byggnader. (Foto Kurbits)

Britta Johansson hoppas att dagens mönsterutövare ska inspireras till egna uttryck och avtryck – ja, det tror jag att vi gör! Speciellt om vi kan lägga vantarna på en av dessa tolv guldklimpar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *