Populär 100-åring firar digert jubileum

Kolorerat foto från 1900-talets början. Lilli Zickerman reste runt i landet, fotade och inventerade. Och färglade för hand. (Foto Lilli Zickerman)

I veckan har det verkligen varit roligt att vara hemslöjdsnörd, eftersom så många andra också verkar vara det. Jag var på presskonferens i onsdags, apropå att Hemslöjden fyller jämnt – 100 år i år.

Där var det ett stort presspådrag, vilket också har märkts i medierna sedan dess. DN och SVD/TT Spektra bland annat.

Jag är lycklig, utställning på Smålands museum i Växjö. Verk av Lena Håkansson. (Foto Jörgen Ludvigsson)
Jag är lycklig, utställning på Smålands museum i Växjö. Verk av Lena Håkansson. (Foto Jörgen Ludvigsson)

Och även om det bara är februari har man dragit igång firandet redan nu. Det är också en av hemslöjdens slogans – att man firar i hela landet och att man firar födelsedagen i 366 dagar. Dessutom vill man blicka framåt, se samtiden och framtiden an och tänka att hemslöjden ska leva minst hundra år till.

Det är ett bra och roligt fokus förstås. Och för att manifestera detta genomförs en mängd aktiviteter och utställningar. En av de största satsningarna blir på Liljevalchs i sommar, där jubileumsutställningen kommer att äga rum.

Täljd träsked i svenskt äppelträd, av Wille Sundqvist. (Foto Mattias Lindbäck)
Täljd träsked i svenskt äppelträd, av Wille Sundqvist. (Foto Mattias Lindbäck)

I hemslöjd finns en experimentslusta som inte är tyngd av konstvärlden. Hemslöjden har också den vitalitet och spänst som jag vill se i utställningssammanhang, sa Mårten Castenfors, chef på Liljevalchs, apropå samarbetet med Hemslöjden.

I Västra Götaland visar man mexikansk slöjd, Vadsbo museum i Mariestad. (Foto Lina Engström)
I Västra Götaland visar man mexikansk slöjd, Vadsbo museum i Mariestad. (Foto Lina Engström)

På Liljevalchs är det alltså framåtblickande för hela slanten, ”här visas den samtida och framtida hemslöjden, och hur slöjden kan binda samman historien, nutien och morgondagen”, som generalsekreterare Kerstin Andersson Åhlin sa under presskonferensen.

När jag var i Skåne för ett par veckor sedan hörde jag om engagemanget därifrån, där man tolkar traditionen med skånska yllebroderier i minst sagt spännande riktningar in i framtiden – om mycket på Liljevalchs går åt det hållet blir det nog en riktigt bra utställning.

Tre lövmakare som alla representerar bredden på det kommande trädet på Liljevalchs. Till vänster Elin Jantze med den eminenta bloggen Med nål och tråd, till höger Saga Axberg Svensson, skribent på Zickermans. (Foto Kurbits)
Tre lövmakare som alla representerar bredden på det kommande trädet på Liljevalchs. Till vänster Elin Jantze med den eminenta bloggen Med nål och tråd, till höger Saga Axberg Svensson, skribent på Zickermans. (Foto Kurbits)

Här kommer också det spännande gemensamhetsprojekt som ”Ser du löven för alla träd” att ingå. 2000 plywoodstommar i form av ett löv har delats ut till alla med skaparlusta – alla har fått möjlighet att anmäla sig och hämta ut sitt löv. De personliga löven kommer att sättas ihop till ett enda stort träd i utställningen.

Vi fick träffa på tre lövmakare på pressvisningen, och bara där förstod man att det här trädet kommer att spreta!

Vävar ur Nordiska museets samlingar. (Foto Mats Landin)
Vävar ur Nordiska museets samlingar. (Foto Mats Landin)

Men också på Nordiska museet firar man jubileum, med en utställning om vävning. Framförallt tycker jag att de tiotal vävstolar som kommer att stå uppställda, redo för den vävsugna allmänheten, lockar och är ett nytt grepp. Mycket vackert, nyproducerat och taget ur samlingarna på vävtemat kommer att visas.

Lilli Zickerman, 1858-1949. Hemslöjdsrörelsens grundare.
Lilli Zickerman, 1858-1949. Hemslöjdsrörelsens grundare.

Waldemarsudde visas utställningen Lilli och Prinsen, där en presentation av hemslöjdsrörelsens grundare Lilli Zickerman och hennes förhållande till Prins Eugen står i fokus.

Det är på tiden att Lilli får en mer offentlig presentation tycker jag, hon är ju den som namngivit sajten Zickermans, just för sin gärning och insats för hemslöjdsrörelsen. Att hon var en kvinna med ett driv utan dess like och med mycket bestämda åsikter gör inte henne mindre intressant – och ja, jag tror att hon skulle varit stolt över sin sajt om hon levt idag.

Kolorerat foto från 1900-talets början. Lilli Zickerman reste runt i landet, fotade och inventerade. Och färglade för hand. (Foto Lilli Zickerman)
Kolorerat foto från 1900-talets början. Lilli Zickerman reste runt i landet, fotade och inventerade. Och färglade för hand. (Foto Lilli Zickerman)

Det finns så oerhört mycket mer att berätta om det pågående jubileumsåret – till de roliga höjdpunkterna hör också den planerade knyppelgraffiti som beräknas finnas i Vadstena inför utställningen Spetskonst på Vadstena slott  i sommar, där knypplingen alltså visas upp i all sin prakt. På plats på presskonferensen var Kerstin Engman, ordförande i Svenska Spetsar, som lockade mig och många andra med detta fascinerande ord – knyppelgraffiti! Helt klart sugen på en tur till Vadstena i sommar bara för den sakens skull.

Men övrigt som är på gång är trasmattepicknick i Östersund, världskongress i folkkonst för internationella ungdomar, DIY-festival i Nyköping, utställningen Gör det själv i Skövde, samt utställningen Garva lagom på Upplandsmuseet – bara för att saxa några punkter ur det fantastiskt digra programmet.

Förstås finns det sajter för hela härligheten: här finns övergripande information om själva jubileet och vad som händer. Här finns det en kalender där du kan söka reda på den slöjdaktivitet som sker i just dina trakter.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *