Veckans Zickerman: Emma Olbers gräver där hon står

Jag hade kontakt med Emma Olbers här i veckan. Vilken intressant formgivare! Hon är aktuell med utställningen Stockholm Wood på Designgalleriet i Stockholm, och jag skulle skriva en kort text till tidningen Hemslöjd och Zickermans.

Hennes projekt är intressant ur så många olika vinklar: vad finns det för råvaror i stan? Vad kan vi producera inom vår exakta precisa omgivning? Lite som Jönköpings läns hemslöjdskonsulenters projekt 20 milaliv, där man jobbar med en radie om 20 mil för att se om det går att hitta eller producera det man behöver.

Möblerna i Stockholm Wood är skönt randiga i sina träslag - Emma Olbers har tagit hand om exakt det material hon hade tillgång till. Läs mer om det på Zickermans! (Foto Kurbits)
Möblerna i Stockholm Wood är skönt randiga i sina träslag - Emma Olbers har tagit hand om exakt det material hon hade tillgång till. Läs mer på Zickermans! (Foto Kurbits)

Emma Olbers sätter också fokus på frågor om just estetik och värde; om du känner till materialets exakta ursprung, till och med var det växt och under vilka förhållanden det levt, tar du inte hand om och vårdar min möbel lite extra då? Och visst värderar vi möblen högre ur estetiskt och ekonomiskt värde?

Det är iallafall Emma Olbers tankar om lokalproducerat, hållbart och resursanvändandet – jag tycker att det känns så samtida, förtroendeingivande och hoppfullt att det är tankar som rör på sig och börjar få fäste. Läs min intervju med Emma Olbers på Zickermans!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *