Folkdräkt 2.0 igång

Så är den igång, tävlingen Folkdräkt 2.0, arrangerad av STF som firar 125-årsjubileum i år. Vad är ungefär lika gammalt som STF, tror jag att man funderade från föreningens håll, och självklart är det ju folkdräkten ett bra svar. Jag gillar all form av nytänkande kring just den omhuldade dräkten, det vet ni Kurbitsläsare, och här är ett roligt och seriöst projekt i ämnet. Galet och lite jippoaktigt också, men det tycker jag att den kära dräkten pallar.

Så här är det tänkt; 25 studenter från bland annat HV Skola, HDK Steneby och Konstfack är inbjudna att under den närmsta månaden resa runt i Sverige och samla inspiration till en egen folkdräkt. Varje elev har blivit tilldelade olika landskap, på så vis kommer det att finnas 25 nya landskapsdräkter i slutet av maj. Kolla in sajten, där varje elev/landskap har en egen blogg med en röstningsfunktion. Svenska folket tar fram finalisterna, tävlingen avslutas med en visning, och en jury korar vinnaren i slutet av maj.

Vinnardräkten sys upp och skänks till det stundande stora bröllopet i juni, jepp, dags för Viktoria att hänga undan den gamla Sverigedräkten…i och med Folkdräkt 2.0 får hon en ny dräkt till garderoben. Det finns ju inte i dagsläget så mycket att titta på, så jag tänkte bjuda på lite inspiration till studenterna och till övriga – kolla in här, här, och här.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *