Ida Björs på HV Galleri

Jag kan verkligen rekommendera ett besök till Ida Björs pågående fönsterutställning på HV Galleri just nu! Folkdräkt i urban tappning. Allt fler pratar om folkdräkten i olika sammanhang; Fuldesign gör Sverigedräkten med hijab, Bea Szenfeld klär in träd  med skånska folkdräkter och Nordiska museet laddar för en stor utställning om mode där dräkten har en roll. Själv skrev jag en krönika i ämnet för en tid sedan.

Livstycke till brudklänning à la Ida Björs. Järvsödräkten i modern tappning. (Foto Alex Pacheco)
Livstycke till brudklänning à la Ida Björs. Järvsödräkten i modern tappning. Lapptäckskjol och kranskrona tillsammans med ett svart liv dekorerat med blommor. (Foto Alex Pacheco)

Konstnären Ida Björs gör det på sitt egensinniga och begåvade sätt. Utställningen kallar hon ”Söndasättemiddagåborscht” (bara en sån sak) och här visar hon upp sin egen mer moderna tolkning av Järvsödräkten.

Till vänster och till höger
Till vänster en plisserad svart linnekjol med röd sidenlist. En överdimensionerad lomma (väska) utgör förklädet i kläde. Till höger en ledigare sommarvariant av Järvsödräkten, gjord av t-tröjor med förklädet Söndasättemiddasgåborscht. (Foto Alex Pacheco)

Hon kommer själv från just Järvsö, och har vuxit upp med det hälsingska slöjd- och textilarvet – och nu arbetat vidare med en samtida dräkt, ett projekt som hon återkommit till flera gånger tidigare. Här finns fullt med kluriga små detaljer (”jag har så starka band till Hälsingland” är exempelvis skrivet på förklädesband, en seriestrip med Olle Ångest insydd i en kjol) och som helhet är det mycket att titta på.

Även om inspirationen kommer  från den ursprungliga Järvsödräkten, med svart livkjol med röd list, finns här bland annat spanska och thailändska dräktspråk. Utställningen finns att se i HV Galleris skyltfönster till den 4 oktober.

Till vänster och till höger
Detaljbilder på Ida Björs lomma till vänster och på stubben till höger. (Foto Alex Pacheco)

Ida Björs är över lag intressant att hålla koll på – förutom sitt konstnärskap är hon också en bra illustratör. Kolla in hennes hemsida så ser ni lite av vad hon har på gång!

Till vänster och till höger
Till vänster samlingsbild. Till höger dräkt med linne med ritade korsstygn och en stubb (stoppad underkjol) med broderier och applikationer. (Foto Alex Pacheco)

 

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *