Wis Design och gamla föremål i ny skepnad

I lördags hade Svd en intressant artikel i sin magasindel, Gamla föremål i ny skepnad (artikeln är dessvärre inte utlagd på webben). Kurbitsläsaren vet såklart att ämnet faller mig i smaken.

Det blåser nya vindar i designvärdlen när formgivare med hjälp av ny teknologi och god hantverksskicklighet ger oss en annan syn på vardagsting. Med lekfull optimism skapas nya produkter av saker och idéer som redan existerar, sammanfattar Helena Kaasik sin artikel.

Och exemplifierade bland annat med min favorit Frédèrique Morrel, som fantasifullt återvinner gamla broderier, och svenska Wis Design som är fantastiska i sin lekfulla formgivning där gammalt och nytt blir så roligt och samtida. I artikeln visades en byrå jag inte tidigare sett av duon Lisa Widén and Anna Irinarchos, som alltså utgör Wis, så jag blev nyfiken på att kolla in dem lite igen. Kolla vilka fina nya varianter på den numera klassiska byrån Decades från 2007!

Ny kollektion av byråer från Wis Design anno 2009. (Foto www
Byrå Collect. Ny kollektion av byråer från Wis Design anno 2009. (Foto www.wisdesign.se)
Byrå av Wis Design 2009. (Foto www
Byrå Collect. Wis Design plockar ihop ett uttryck till sina byråer som är annorlunda men ändå välkänt. (Foto www.wisdesign.se)

Väldigt fint. Och samtidigt som jag gottar mig åt nya modeller blir jag varse att både Nationalmuseum och Röhsska museet har köpt in varsitt exemplar av Wis första byrå, Decades. Den finns i ett halvdussin olika versioner, alla med samma princip – gamla slaktade hurts- och byrålådor får nytt liv i en nygjord och anpassad stomme. Så, om Nationalmuseum har tur, kanske en av museets avmålade byråer eller någon tidstypiskt passande möbel förirrats bort en gång i tiden och nu återvänt till salongen igen? Cirkeln är liksom sluten. Iallafall i mitt huvud.

Decades kom 2007 och är numera också en möbel för museernas samlingar. (Foto www.wisdesign.se)
Decades kom 2007 och är numera också en möbel för museernas samlingar. (Foto www.wisdesign.se)
Lådorna i detalj, Decades av Wis Design från 2007. (Foto www.wisdesign.se)
Lådorna i detalj, Decades av Wis Design från 2007. (Foto www.wisdesign.se)

6 comments

    1. Jaa, bra fråga! Jag tyckte att det såg ut så, och så stod det så i artikeln, men samtidigt hittade jag inte den när jag surfade runt, bland annat på Wis hemsida…så, om jag ska vara helt ärlig vet jag inte.
      Jag gick liksom igång på Wis Design bara av farten utifrån artikeln och så började jag kolla runt…ingen vidare källkritik, jag vet, men ibland triggas lusten igång av en sak och så hamnar man någon annanstans! Någon som vet? Jag ska kolla vidare, tack för observant sunpunkt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *