Gemensamhetsverket Hej Hjärtat! gjort av många händer i Norrköping

För en tid sedan var jag in Norrköping och såg framväxandet av ett nytt gemensamhetsverk signerat Husmorsgraffitigänget där, med dess konstnärliga ledare Anneli Lindberg i spetsen. Då broderades påbörjade hälsningar färdigt, antal språk som var representerade höll på att räknas.

Sedan dess har arbetet inte bara fortskridit, verket är klart och upphängt! Låt mig få presentera Hej Hjärtat! så här blev det – så fint, generöst och inbjudande, eller hur?

Gemensamhetsverket är Hej Hjärtat! består av textila hälsningar i form av ordet hej på en rad olika språk. Det är skapat av människor i Norrköping under 2023, med Anneli Lindberg som konstnärlig ledare. Verket bär på en berättelse och en skaparprocess som startade i stadsdelen Navestad, av kvinnor som började tagga sin närmiljö med avsändare #husmorsgraffitiNavestad. För den som varit i Norrköping finns spår av husmorsgraffiti över hela staden, skapat av nätverket med samma namn. Här är den gemensamma nämnaren att arbeta tillsammans, många händer ger stort resultat. Att visa sin närvaro med sitt hantverk i det offentliga rummet är viktigt, och med husmorsgraffitin som uttryck finns många kvinnor från många olika länder representerade i staden.

Hej Hjärtat! är det senaste avtrycket, och detta stora gemensamhetsverk finns att se på konstmuseets fasad där det hängt sedan Kulturnatten för ett par veckor sedan. Detta var målet för Navestads taggare, att finnas synliga i Norrköpings centrum för alla att se. Detta har de lyckats med!

Verket finns tillsammans med en avsändartext som beskriver både bakgrund och uppkomst, samt en del om själva tillverkandeprocessen och dess material:

Hej Hjärtat! är bara ett av många gemensamhetsverk under namnet Husmorsgraffiti
som har satts upp i staden sedan 2016. Verken skapas av virkade dukar, spetsar
och annan återanvänd textil från second hand. Här är det ett överkast som fått
agera ”målarduk”. Överkastet är upphittat i ett soprum. Efter kollektivt skapande har
överkastet förvandlats till ett ett färgrikt och uttrycksfullt verk som önskar
kommunicerar med dig som betraktare.

Husmorsgraffiti är en konstgenre som tillsammans med gerillaslöjd ingår i vad som
kallas den handgjorda revolutionen. Med husmorsgraffitins mjuka taggar tar
människor, som annars inte är vana att höras och synas, plats i
det offentliga rummet. Här görs det med verket Hej Hjärtat!

Verket finns att se på konstmuseets fasad nu och framöver, någon sluttid för Hej Hjärtat! finns inte i dagsläget, vilket är roligt. Textila inslag i offentliga miljön är viktiga och att de blir inbjudna att sitta på institutioner är en viktig signal. Den som tittar noga runt om i Norrköping hittar mer husmorsgraffiti från avsändarna i Anneli Lindbergs nätverk, håll utkik. Det går också att följa gruppens facebooksida för mer information.

Läs tidigare inlägg om Kvinnonätverket hemma och deras husmorsgraffiti >> här , här och här!

Arbete pågår – workshop med många händers verk. (Foto Kurbits)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *