Husmorsgraffiti från kvinnonätverket Hemma i verket Lavvu

För en tid sedan hade jag och Maria Yvell det stora nöjet att besöka Norrköping, vi åkte i samlad tropp från Gerillaslöjdsfestivalen och vi ville se så mycket av husmorsgraffitin som finns där som möjligt.  Ja, bor man i Norrköping börjar man eventuellt bli bekant med termen, det är kvinnonätverket Hemma som sätter ut hopsydda  textila alster, virkade knypplade dukar och spetsar, i offentliga miljön.

Bakom nätverket står konstnären Anneli Lindberg, som inte bara skapat gruppen utan också är dess konstnärliga ledare och motor.

Här är vi framför verket Lavvu från kvinnonätverket Hemma. I mitten Anneli Lindberg som ligger bakom arbetet, och så är det Maria Yvell till vänster i bild förstås. (Foto Maria Yvell)
Här är vi framför verket Lavvu från kvinnonätverket Hemma. I mitten Anneli Lindberg som ligger bakom arbetet, och så är det Maria Yvell till vänster i bild förstås. (Foto Maria Yvell)

Jag och Maria hade stämt träff med Anneli för att få se det senaste arbetet som nätverket gjort – en inbjudan till Löfstad slott gav upphov till denna helt fantastiska installation i vitt mitt i den prunkande slottsparken – och för att prata mer om sätt att använda kraften i hantverket till att manifestera sig i det offentliga rummet, något som vi med Gerillaslöjdsfestivalen också arbetar mycket kring.

Lavvu kallar samerna denna tältkonstruktion och det är också namnet på kvinnonätverket Hemmas arbete som står hela sommaren i slottsparken i Löfstad utanför Norrköping. All textil är återbrukad och ihopsatt av kvinnorna som ett sätt att uppvärdera och ta tillvara tidigare generationers arbete. (Foto Kurbits)
Lavvu kallar samerna denna tältkonstruktion och det är också namnet på kvinnonätverket Hemmas arbete som står hela sommaren i slottsparken i Löfstad utanför Norrköping. All textil är återbrukad och ihopsatt av kvinnorna som ett sätt att uppvärdera och ta tillvara tidigare generationers arbete. (Foto Kurbits)

Vi blev tagna av den vita tältformationen mitt i parken, som tar plats, syns och på ett magiskt vis också står där stolt, som den inte gjort annat genom historien tänkte jag. Valet av att bara använda vita återbrukade dukar är mycket vackert och här kan husmorsgraffitin verkligen ses som konst i sitt eget sammanhang. Samtidigt som ju laddningen i de handarbetade dukarna och i vilket sammanhang de är uppsatta blir politiskt och samtidskommenterande. Precis som gerillaslöjden i stort ju kan vara.

Som färgstark pendang till det vita har också detta hus mitt emot Lavvu fått en utsmyckning signerad Kvinnonätverket Hemma. (Foto Kurbits)
Som färgstark pendang till det vita har också detta hus mitt emot Lavvu fått en utsmyckning signerad Kvinnonätverket Hemma. (Foto Kurbits)

Anneli har under flera års tid arbetat för att skapa ett nätverk av kvinnor i Norrköping som alla vill ägna sig åt hantverk i det offentliga rummet, och det hon åtstadkommit är helt fantastiskt. Här är det gemensamma språket hantverket och gemenskapen sträcker sig över en rad olika nationaliteter, generationer och faser i livet.

Parkens träd har också fått utsmyckningar i husmorsgraffiti signerat nätverket. (Foto Kurbits)
Parkens träd och en hel del övriga slottsdetaljer har också fått utsmyckningar i husmorsgraffiti signerat nätverket. (Foto Kurbits)

Kvinnonätverket Hemma och den textila graffiti som de lämnar över stan är numera ett välbekant och inte minst välkommet inslag i stadsbilden i Norrköping, tack vare konstnären Anneli Lindberg. Nätverket är engagerat och etablerat sedan två år tillbaka ungefär, och vad mycket viktigt och bra de gjort på den tiden! Jag tycker att beskrivningen de själva har om sin verksamhet är så fin:

Vi är kvinnor från olika håll med olika ursprung: nyanlända, som väntar på uppehållstillstånd, som bott här en tid, eller som är födda här. Önskan om att lära känna andra medsystrar är gemensamt och handens arbete – lusten att skapa. Textilen är vårt gemensamma språk. Husmorsgraffiti är det vi gör. Mjuk gatukonst/graffiti, icke-förstörande. Lätt att sätta upp och lätt att ta ned.Vi lär oss staden och visar att här har kvinnor varit, spridit hemtrevnad och gjort sig mer hemmastadda.

Missa inte det fantastiska verket Lavvu som står i parken på Löfstad slott, ta en tur förbi detta fina ställe om du är i Norrköpingstrakten i sommar och se konstverket som är ihopsatt av så många händer i en gemensam tanke om att visa upp kraften i hantverket, lyfta tidigare generationers kvinnor och inte minst – att manifestera allt vackert in handarbetet.

Och förstås, har du möjlighet att stanna till i staden (Löfstad ligger någon mil utanför Norrköping) finns det också en hel del spår av kvinnonätverket Hemma också där att se.

Anneli och Jaqueline som vi också fick träffa under vårt besökt. Båda engagerade i Kvinnonätverket Hemma och här framför ett av sina uppskattade och omtalade arbeten mitt i Norrköping.
Anneli och Jaqueline som vi också fick träffa under vårt besökt. Båda engagerade i Kvinnonätverket Hemma och här framför ett av sina uppskattade och omtalade arbeten mitt i Norrköping. (Foto Kurbits)

Vi fick exempelvis möjlighet att se det här omtalade hjärtat, också kunde då också få träffa en medlem i hemmanätverket, Jacqueline, som  tillsammans med Anneli visade oss ytterligare arbeten som nätverket lämnat efter sig. Det röda hjärtat sattes upp inför alla hjärtans dag tidigare i år med en medföljande hälsning om ett extra varmt välkomnande till alla dem som är nya i vårt land. Både hälsningen (på lappen bakom Jaqueline) och hjärtat har fått sitta kvar, vilket är glädjande.

Mitt i centrala Norrköping hittade vi spår från Kvinnonätverket Hemma. (Foto Kurbits)
Mitt i centrala Norrköping hittade vi spår från Kvinnonätverket Hemma. (Foto Kurbits)

Vi hade en riktigt intressant och fin dag tillsammans med Anneli och hoppas på att kunna hitta samarbeten mellan Kvinnonätverket Hemma och Gerillaslöjdsfestivalen, det vore väldigt givande. Just nu är jag mycket glad över att ha fått sett allt det spännande, betydelsefullt och vackert som dessa kvinnor tillverkat och vill berätta om. Den berättelsen om kvinnor från många olika håll som vill sprida kärlek och hemtrevnad är engagerande och viktig.

Den bidrar också till ett mer demokratiskt samhälle, där fler röster gör sig hörda och får ta plats och det är något som både Anneli i sin konstnärliga ledarroll här brinner för, precis som jag och Maria med arbetet för gerillaslöjden.

1 comment

  1. Trevlig läsning som vanligt. Vackra arbeten som inspirerar. Vita tältkonstruktionen Lavvu, så vackert!
    Glad sommar till dig och hoppas vi ses i gatuslöjdssammanhang framöver nån gång. Kram och hej

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *