Hjo ❤ gerillaslöjd: Den handgjorda revolutionen

Om du har möjlighet att åka till Hjo i sommar tycker jag verkligen att du ska göra det – inte bara på grund av att det är en fantastiskt fin stad, här är ju också den handgjorda revolutionen i full gång! Vi hade bråda dagar för att färdigställa det stora projktet Hjo ❤ Gerillaslöjd som vi arbetat med under året, jag, Maria Yvell och Gerillaslöjdsfestivalen. Inför öppningen åkte vi till Hjo med en bil lastad full med gerillaslöjd till den utställning vi byggde på plats, till fasaden och även förstås de många remsor som ju bildar gemensamhetsverket 1 meter mening.

Nu har vi smält intrycken en aning och även landat i hur galet fantastiskt allt var, så nu är det hög tid att visa mer och berätta om arbetet här i ett inlägg. Det är så många olika aktörer som medverkar i det här projektet, inomhus, utomhus och även bakom kulisserna. Kulturkvarteret Pedagogien är ett gemensamt hus för utställningar, bibliotek och Folkets hus mitt i Hjo, och vi fick tillgång till en av utställningssalarna, gemensamhetsytor inne i huset, innergård och ytor utanför själva huset. Dessutom har vi också tagit parken och ytor framför huset i besittning, liksom själva fasaden (!). Få som besöker Hjo lär missa att det är en massa gerillaslöjd på besök i stan. Det har verkligen varit en fröjd att samarbeta med ansvariga på plats och vi är så glada över att allt har gått att lösa, fixa och få till så som vi såg det möjligt.

En rejäl ställning, 4×5 meter konstruerades för att de virkade verken skulle kunna monteras på fasaden utan att skruvas fast. Till vänster i bild syns Maria Setzer, vår uppdragsgivare, tillika medarbetare här under våra dagar och ååh så ovärderlig i arbetet för att få till allt så bra!

Fasaden består av två verk, här samspelar Kvinnonätverket Hemmas gemensamma hjärta med Marias mäktiga katt. Ramen är fyra meter hög och verken sattes fast med buntband på den specialkonstruerade ram som byggdes på plats åt oss. Katten och hjärtat är viktiga delar i gerillaslöjdsrörelsen, då Kvinnonätverket Hemma står för en livgivande del av rörelsen med sitt inkluderande och tydliga sätt att ta plats i det offentliga rummet. Hjärtat, som består av hopsatta dukar, sattes ursprungligen upp i Norrköping (där nätverket hör hemma) som ett sätt att inkludera och presentera nyanlända till stan. Katten som säger hej är specialgjord av Maria till detta tillfälle, den är virkad för att ta sin plats dra uppmärksamhet inte bara till sig själv utan också till virkningen, uttrycket och utställningen.

Vi är också väldigt glada över att vi fick bjuda in Recycle Design – återbruk, utbildningen i Eskilstuna som tar återbruk på allvar genom att utbilda i sätt att förhålla sig till prylar som verktyg och redskap för den egna kreativiteten. Utanför Kulturkvarteret i Hjo står nu tre interaktiva skulpturer som alla har tolkningar av temat gemenskap på olika sätt och de består också endast av återanvänt material från skolan på Retuna.

Utställningen inne i huset kallar vi Den handgjorda revolutionen, och den är något av en historieskrivning i kombination med en introduktion i hur gerillaslöjdsrörelsen ter sig ut idag. Här har vi haft möjlighet att bjuda in aktiva utövare från landet, några har skapat nya verk speciellt till utställningen, ytterligare andra deltar med verk som vi tyckte passar bra in i utställningens kronologi och historieskrivning. Vi visar verk från den globala craftivismscenen, både i fysisk form och genom att visa upp stora bilder på verk. En intressant aspekt av den här rörelsen är ju att verken som tillverkas oftast lever ganska korta liv fysiskt på gatan, då de placeras i offentliga rum och därmed försvinner. Att de fotograferas och postas digitalt är avgörande för att de ska få finnas kvar till eftervärlden, och därför har vi också vinnlagt oss här att få visa upp en hel del bilder från internationella utövare så väl som svenska.

Twitterfåglar broderade av Sarah Corbett, Craftivist Collective i förgrunden. Utställningsrummet i gult och rosa ger gott om energi, visst?!

Utställningen är uppdelad i lite olika teman eller tankar där vi velat belysa några begrepp och arbetssätt, men även rikta ljus på aktualitetsstämpeln som gerillaslöjdsrörelsen har. Samhällsutvecklingen tolkas i stygn och maskor av en allt mer växande skara utövare numera och det ville vi visa upp här, bland annat genom att peka på teman som pandemin, klimatkrisen, det amerikanska presidentvalet och immigrationsfrågan. Allt representerat här av skarpa hjärnor med snabbt arbetande händer. (En av de främsta tjusningarna med den här rörelsen för egen del är att få se och uppleva så himla smarta och vassa samtidskommentarer omsatta i hantverk, kickarna det ger alltså!)

Besökare kan kanske känna igen lite av formen, tankegångarna och tematiken bakom utställningen, då den faktiskt är löst baserad på min bok Gerillaslöjd – garngraffiti, DIY och den handgjorda revolutionen. Boken kom ut 2014 och är numera att se mest som en historiebeskrivning och ett startskott för begreppet gerillaslöjd, så mycket har ju hänt sedan dess! Att få göra denna utställning blev därför lite av en fortsättning för egen del, en gerillaslöjd 2.0 kanske man kan säga. Men steget från boken har rent formgivningsmässigt kunnat hållas nära tack vare att vi fått samarbeta med Lena Eklund, som är den som gjort den grafiska formen för boken. Här har hon haft ett finger med i spelet gällande utformningen av utställningsrummet samt den grafiska sättningen av text och inte minst, den så himla stiliga affischen! Lenas val av de gula och rosa väggarna ger också den energi som jag uppfattar att det här området formligen myllrar av. Även om tillvägagångssättet i tillblivelsen av verken ju är eftertänksamt och långsamt blir de färdiga uttrycken så oerhört kraftfulla, visst? Kanske är det dubbelheten i budskap och tillvägagångssätt som gör det.

Överst: Tal Fitzpatricks applikation med budskap, Your worth is not measuread by your production, skapad från Australien. Nederst: Naomi Lawrence fjäril skapad i New York av många delaktiga under temat #migrationisbeautiful. Monarkfjärilen är en symbol för immigration, då fjärilen tar sig runt världen.

En viktig tanke med utställningen var att vi ville få med historieskrivningen, men även så många vittnesmål som möjligt, så många utövare och så många historier som det bara gick. Detta ger att det finns digitala röster i utställningsrummet – dels i form av ett antal videofilmer där Sayraphim Lothian, Craftivist Collective, Yarnbombing Trivento, Social Justice Sewing Academy förklarar och visar sina ingångar i hantverksaktivismen. Dels i Gerillaslöjdspodden, där jag intervjuar en rad aktörer på den globala scenen. The Guerrilla Crafts Podcast går förstås fint att lyssna på närhelst du önskar, inte bara i utställningen! Här är en länk >>

En rejäl mängd bilder och text från själva utställningen alltså, men så har det också varit så roligt att få ägna året åt att bygga detta. Tack alla ni som är med, som har gjort verk och som vänligt lånat ut både bilder och verk till oss! Alla Hjo ❤ Gerillaslöjds delar finns att se utanför och inne i Kulturkvarteret Pedagogien i Hjo fram till 30 september.

Avslutningsvis vill jag förstås också nämna 1 meter mening ytterligare, det gemensamhetsverk som nu stolt vajar i vinden utanför Kulturkvarteret. Så fantastiskt det var att få installera också det verket – 666 stycken remsor sydde vi upp för hand under de dagar vi installerade verket. Tack alla ni som skickat in bidrag!

Det går att bidra till 1 meter mening fortfarande, gör en remsa och skicka den direkt till Hjo! Varje vecka hängs nya remsor upp, vilket gör att verket växer allteftersom det finns på plats. Att vandra genom allas våra gemensamma tankar och röster är magiskt! Ta tillfället i akt att se och vara med!

* Gör en, eller flera, remsor. Längd på remsan är 1 meter. Till det behöver du lägga till ytterligare 7 cm som vi kan använda för att hänga upp remsan med. Bredd på remsan är 5-10 cm.
* Remsan ska vara i textil material, du väljer själv vilket.
* Dekorera remsan med text, mönster, olika material eller vad du själv kommer på.
* Skicka din remsa till adressen: Maria Setzer, Kulturkvarteret Pedagogien, Bangatan 1B, 544 30 Hjo
1 meter mening hänger i Hjo under perioden juni-september, 2021, i samband med att Kulturkvarteret i Hjo visar en utställning om Gerillaslöjd.

Eller passa på att göra en remsa på plats! Om du är i Hjo i sommar, gör remsor, kolla in allt och ta del av den handgjorda revolutionen! Inne i kulturkvarteret finns också en öppen vägg där du kan bidra med egna gerillaslöjdsverk. Passa också på att kolla in innergården där Hjo Konstskola är delaktiga i gemenskapen kring gerillaslöjden, där fylls det på med verk hela sommaren också.

Hjo älskar gerillaslöjd i sommar, men tro mig när jag säger det – jag älskar också Hjo!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *