Ny stickbok: Inspirerande kärleksförklaring till hönsestriket

Det jobbas lite i kulisserna här på Kurbits i höst, uppdateringstakten är inte lika hög för tillfället, men det beror inte på att det inte finns saker att skriva om eller bevaka – tvärtom! Slöjdhösten har levererat gott om spännande nyheter, evenemang – och böcker!

Jag återkommer om det tekniska kring bloggen, men det lär ta ytterligare tid innan vi är på banan med lite nya grejor på den fronten. I stället tycker jag att vi koncentrerar oss på väsentligheter – stickning till exempel! Jag har inte bara läst boken Hönsestrik a love story av Anna Bauer från pärm till pärm på sistone, jag har också klämt på garn, påbörjat att sticka en provlapp (!) och försökt föreställa mig mönsterstickning på en rad plagg och ställen där jag tidigare inte såg det som självklart. Inspirerande är bara förnamnet alltså!

Hönsestriket har attityd, roliga eller finurliga budskap eller bara schyssta mönster. Här förkroppsligat från Anna Bauers nya bok, Hönsestrik, a love story.
Hönsestriket har attityd, roliga eller finurliga budskap eller bara schyssta mönster. Här förkroppsligat från Anna Bauers nya bok, Hönsestrik, a love story. (Foto Engman Hellström)

Kanske har det att göra med att jag har en stor kärlek till det danska, ursprungliga hønsestrik där  Kirsten Hofstätter på 1970-talet i boken med samma namn uppmanade till fri stickning utan att som stickare känna sig knuten till garnleverantörernas egna mönster. Symboler, budskap, färger och mönster huller om buller kantade bitvis min uppväxt och det är nog också därför jag har så lätt att ta till mig Anna Bauers nya bok.

Min mammas bok i originaltappning från 1973 ser ut så här. Väl tummad också av mig... Kirsten Hofstätters Honsestrik. (Foto Kirsten Hofstätter)
Min mammas bok i originaltappning från 1973 ser ut så här. Väl tummad också av mig… Kirsten Hofstätters Honsestrik. (Foto Kirsten Hofstätter)
Anna Bauer. Foto Camilla Engman)
Anna Bauer. (Foto Camilla Engman)

I Sverige har vi ju haft Anna Bauers arbete med det nytolkade hönsestriket att beundra ett par år tillbaka, (jag har skrivit en del om Annas utövande och om hönsestriket tidigare, se här>>)  och att hon nu delar med sig av sin syn på sticksättet är kanske inte oväntat, men väldigt roligt, givande och generöst.  

Boken Hönsestrik a love story bjuder på 12 projekt, där det är lätt att drömma sig bort i en Frifräsarkofta exempelvis (min favorit!), eller en Helt ok tröja (med runt ok) en toppenluva eller en fuskolle 2.0. Göteborgaren Anna levererar coola roliga projekt med tillika lättsam humor. Och det är något som går igen i tonen i boken, här är det prova och prova lite till som gäller, utforska, experimentera och upptäck hur du vill göra, är Annas metod; ”din stickning – dina regler” är något som redan på sidan nio möter läsaren:

Att skapa är att leka på allvar. … Låt inte rädslan att göra fel stå i vägen för din kreativitet. I ditt kreativa rum är det du som bestämmer vad som är rätt. Kom ihåg att inom stickning finns det traditioner, men det finns inga regler.

Det känns skönt att få det påtalat, och det är också en mycket välkommen vänlig gest för en nybörjarstickare som jag. ”Det här ska nog gå bra”, är en tanke stickaren i mig återkopplar till vid läsningen.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Frida Arnqvist Engström (@kurbitsmedia)

Boken innehåller också en bakåtblick till hönsestrikets tradition och koppling till samtiden genom gerillaslöjden och lite samtidsbevakning. Men främst är detta en bok som innehåller praktisk inspiration till att sticka. Kapitlet Teknik bör läsas av den som vill komma igång eller den som behöver fräscha upp kunskaperna kring det praktiska i hantverket. Ett inslag som denna bok har som kanske inte är gängse är ett mönsterbibliotek. På ett sätt är dessa sidor grunden i det som ju hönsestriket står för. Här finns bårder och rapporterade mönster som är sorterade efter hur många maskor rapporterna har på bredden, och vill du istället tillföra egna mönster är det ju förstås kul att kombinera. I boken finns gott om olika mönsterblandningar: 

När jag samlat mönstren har jag försökt få med både det traditionella och lite oväntade, både pålitliga klassiker och nya bekantskaper” skriver Anna om sin samling.

Jag har inte provat mig på något ur boken ännu, jag har ägnat mig åt vad jag brukar kalla positiv prokrastinering, du vet, den där fasen där det ska pillas lite med garnet, kolla igenom beståndet av stickor kanske…och ja ibland är det kanske så en behöver börja? Men det är också som att jag tillåtit mig att suga på inspirationskaramellen som boken innebär, jag är ju samtidigt en stor fan av tillståndet där en god hantverksbok bjuder på en svindlande känsla av att allt är möjligt.

I Hönsestick a lovestory är det sannerligen den känslan som blir kvar efter genomläsning – lusten att komma igång! Även om jag kanske drar mig lite för att sticka vidare på min provlapp har jag i fantasin redan gjort åtskilliga projekt ur boken. 

Boken heter Hönsestrik a lovestory, sticka mönster på ditt sätt, och är gjord av Anna Bauer för Roos&Tegner. Foto i boken Anna Bauer, Camilla Engman, Björn Hellström. Grafisk form Kristin Lidström.
Boken heter Hönsestrik a lovestory, sticka mönster på ditt sätt, och är gjord av Anna Bauer för Roos&Tegner. Foto i boken Anna Bauer, Camilla Engman, Björn Hellström. Grafisk form Kristin Lidström.

***

I det här inlägget finns det en länk till Bokus som rekommenderat inköpsställe av boken. Detta ingår i ett samarbete med Kurbits och det möjliggör att jag kan skriva fördjupade texter om nyutgivna böcker inom slöjd- och hantverksområdet. Innehållet är inte på något vis styrt av annat än mina tankar och åsikter om böckerna.

3 comments

  1. HeiVil bare si tusen takk for inspirasjon og gledei massevis som når helt til Norge.Gleder meg til å se hva 2020 har å by på..Riktig God Jul og Godt Nytt år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *