Dramatiskt och lekfullt allvar med barocken som gemensam nämnare

Det är ju rent makalöst hur väl barocken gifter sig med rådande högtid, med blandning av importerad skräck och stämningsfull Allhelgona! Tänker jag när jag ser allt fantastiskt som pågår just precis exakt nu i Linnés bröllopsstuga utanför Falun – hit är det värt att skynda mina vänner, passa på ni som har möjlighet!

Där visas nämligen utställningen Barockstilleben på lekfullt allvar, som resultat av ett inspirerande samarbete mellan folkkonstnären och silversmeden Karin Ferner och blomsterdekoratören Andreas Graveleij, som driver Kniva trädgård utanför Falun.

Just nu och ytterligare fram till lördag pågår den fantastiskt detaljrika utställningen Barockstilleben på lekfullt allvar, med objekt av Karin Ferner och blomsterdekorationer av Andreas Graveleij, båda har inspirerats och mötts i känslan av barock. Utställningen finns att se i Linnés bröllopsstuga utanför Falun. (Foto Karin Ferner)
Just nu och ytterligare fram till lördag pågår den fantastiskt detaljrika utställningen Barockstilleben på lekfullt allvar, med objekt av Karin Ferner och blomsterdekorationer av Andreas Graveleij, båda har inspirerats och mötts i känslan av barock. Utställningen finns att se i Linnés bröllopsstuga utanför Falun. (Foto Karin Ferner)
Pappersklippt tavla i Linnés anda, av Karin Ferner. (Foto Karin Ferner)
Frökapsel. Pappersklippt barock  av Karin Ferner. (Foto Karin Ferner)

Karin har skickat mig bilder och hon berättar att de två träffades för ett år sedan och kände att de ville samarbeta, resultatet blev denna utställning, som alltså bara pågår ett par dagar till! Fram till och med lördag finns denna prakt av ”högt och lågt, blommor och keruber, överdåd och skönhet” som Karin beskriver det:

Vi har tänkt förvånansvärt lika och samstämmigt. Det är vår barock vi visar, vår känsla av barock. Andreas är trädgårdsmästare och blomsterdekoratör och skapar härliga blomsteruppsättningar i hela huset. Jag kompletterar med små ihopspacklade larver, puppor och klippta fjärilar i buketterna. Det blir barockigt!

Bild ur naturalielådan. Ungefärligen sådant man fann märkvärdigt och intressant på 1700-talet, så som iallafall Karin Ferner tänker sig det. Och jag, jag tror definitivt att detta intresserade människan då (som nu) Ljuvlig samling, som finns att se i den pågående utställningen Barockstilleben på lekfullt allvar. (Foto Karin Ferner)
Bild ur naturalielådan. Ungefärligen sådant man fann märkvärdigt och intressant på 1700-talet, så som iallafall Karin Ferner tänker sig det. Och jag, jag tror definitivt att detta intresserade människan då (som nu) Ljuvlig samling, som finns att se i den pågående utställningen Barockstilleben på lekfullt allvar. (Foto Karin Ferner)
Objekt och blomster möts i en lekfull tolkning av barockens dramatik, punk, död och skönhet - passar utmärkt i tider av både Halloween och Allhelgona! Karin Ferner och Andreas Graveleij har samarbetat. (Foto Karin Ferner)
Objekt och blomster möts i en lekfull tolkning av barockens dramatik, punk, död och skönhet – passar utmärkt i tider av både Halloween och Allhelgona! Karin Ferner och Andreas Graveleij har samarbetat. (Foto Karin Ferner)

Och visst ser det ljuvligt ut? Den blandning av förtjusning, dramatik, skräck, skönhet och detaljer kryddade med extra allt – precis vad vi behöver så här års! Här samsas alltså Karin Ferners egensinniga objekt, pipkragar, krinoliner, pappersklipp och silver med de dramatiska blomsteruppsättningar som Andreas Graveleij skapar. I en i sig mycket barock miljö, bröllopsstugan där utställningen finns är ett hus med väggmålningar och barockursprung.

Och precis som det förgängliga och dramatiska i livet, i konsten och i växtriket så varar endast utställningen under denna vecka, för sedan slokar ju blommorna…

Fjärilsring i Allhelgonatid, så upplyftande! Av Karin Ferner i den nu pågående utställningen Barockstilleben på lekfullt allvar. (Foto Karin Ferner)
Fjärilsring i Allhelgonatid, så upplyftande! Av Karin Ferner i den nu pågående utställningen Barockstilleben på lekfullt allvar. (Foto Karin Ferner)
Barockpojke med blomsterskrud. (Foto Karin Ferner)
Barockpojke med blomsterskrud. (Foto Karin Ferner)

Se affischen längst ner i inlägget för öppettider och information! Och nu, njut av prakten som Karins bilder visar upp. En riktigt fin Allhelgonahelg önskar jag med detta praktfulla ögongodis.

Skickligt utfört pappersklipp, av Karin Ferner. (Foto Karin Ferner)
Skickligt utfört pappersklipp, av Karin Ferner. (Foto Karin Ferner)
Agave i festsalen, blomster och objekt ramas effektfullt in av de väggmålningar som 1700-talshuset bjuder på. (Foto Karin Ferner)
Agave i festsalen, blomster och objekt ramas effektfullt in av de väggmålningar som 1700-talshuset bjuder på. (Foto Karin Ferner)
Fröställningar och undersökande av det förgängliga, allt enligt barockens ideal, här tolkade av Karin Ferner tillsammans med Andreas Graveleij i den gemensamma utställningen. (Foto Karin Ferner)
Fröställningar och undersökande av det förgängliga, allt enligt barockens ideal, här tolkade av Karin Ferner tillsammans med Andreas Graveleij i den gemensamma utställningen. (Foto Karin Ferner)
Linnés Bröllopsstuga, strax utanför Falun. Ett underbart barockhus där Linné gifte sig med Sara Morea 1739. Huset ägs av Falu kommun och hör till Världsarvet Falun. Huset ramar in utställningen på perfekt vis! (Foto Karin Ferner)
Linnés Bröllopsstuga, strax utanför Falun. Ett underbart barockhus där Linné gifte sig med Sara Morea 1739. Huset ägs av Falu kommun och hör till Världsarvet Falun. Huset ramar in utställningen på perfekt vis! (Foto Karin Ferner)
Endast ett par dagar till pågår utställningen Barockstilleben på lekfullt allvar av Karin Ferner och Andreas Graveleij. Stillebenet på bilden har Andreas Graveleij gjort, den grafiska formen ligger Jenny Fernvik bakom. (Foto Jonas Fernvik)
Endast ett par dagar till pågår utställningen Barockstilleben på lekfullt allvar av Karin Ferner och Andreas Graveleij. Stillebenet på bilden har Andreas Graveleij gjort, den grafiska formen ligger Jenny Fernvik bakom. (Foto Jonas Fernvik)

 

1 comment

  1. Fint att du bevakar härliga händelser, Frida! Den här utställningen hade jag oxå velat se. Tack igen att du är ute å dokumenterar. 🙂 / ulrika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *