Hjärna hjärta hand i fokus på Hemslöjdens Handmade Issues i år

På lördag är det dags för årets Handmade Issues, den seminariedag som arrangeras av Hemslöjden i samband med de stipendier som delas ut. Här diskuteras det handgjorda skapandet ur olika vinklar, årets tema heter Synapser – hjärna, hjärta, hand och handlar om vad som händer i mötet mellan dessa tre. En rad spännande gäster kommer att ledas i samtal av moderatorn Are Norrhava, som är präst och meditationslärare.

Här kommer ämnen som mediation och handarbete och vad det har gemensamt ur ett existentiellt perspektiv att diskuteras, liksom vad som händer i mötet mellan hjärnan, hjärtat och händerna, samt samtal om vem som får ta plats.

"Vi är både starka och ömtåliga varelser. Får vi näring, mening, omsorg och utmaningar kan vi göra medvetna och ansvarsfulla val. Det är då vi kan mötas och samarbeta kring hur vi på bästa sätt ska leva tillsammans på jorden" Det säger Katarina Brietidis som medverkar på Handmade Issues på lördag. (Foto Hemslöjden)
”Vi är både starka och ömtåliga varelser. Får vi näring, mening, omsorg och utmaningar kan vi göra medvetna och ansvarsfulla val. Det är då vi kan mötas och samarbeta kring hur vi på bästa sätt ska leva tillsammans på jorden” Det säger Katarina Brietidis som medverkar på Handmade Issues på lördag. (Foto Hemslöjden)

Som samtalspartners och aktörer finns under dagen bland annat Katarina Brieditis, formgivarna bakom Skryta, som skapar lampskärmar av spillmaterial, representanter från projektet ParaCraft/Liv i rörelse och Folk Lab, samt Andreas Nobel.  Hela programmet och info om biljetter finns här. 

Hemslöjden delar också ut ett antal stipendier under denna dag. Årets Barbro Wingstrand-stipendium om 100 000 kronor går till Maria Gullberg, för sitt mångåriga arbete med att utforska och inte minst förnya virkningen, mycket välförtjänt och roligt!

Maria Gullberg får Barbro Wingstrands stora stipendium på 100 000 kronor. (Foto Thomas Harrysson)
Maria Gullberg får Barbro Wingstrands stora stipendium på 100 000 kronor. (Foto Thomas Harrysson)

Emma Dahlqvist får också ta emot stipendium för att utveckla det näverarbete hon så hängivet experimenterat med under senare år. Hon vill fortsätta undersöka materialets möjligheter och även skala upp tekniken. Det är mycket roligt att följa Emmas arbete.

Emma Dahlqvist får Bo Hammarskölds stipendium. (Foto: Emma Dahlqvist)
Emma Dahlqvist får Bo Hammarskölds stipendium. (Foto: Emma Dahlqvist)

Också Felix Wink är en av årets stipendiater, han får ta emot Kerstin Andersson Åhlins stipendium, det enda stipendium som inte går att söka och som instiftades av Kerstin själv när hon gick i pension för ett par år sedan. Priset ska gå till en slöjdare som arbetar i en frugal anda och detta ingår alltså i Felix Winks förhållningssätt till slöjdandet. Läs mer här! 

Felix Wink tar emot Kerstin Andersson Åhlins stipendium för året. (Foto Per Björklund)
Felix Wink tar emot Kerstin Andersson Åhlins stipendium för året. (Foto Per Björklund)

Hela listan på stipendiater finns här >>

Men jag vill bara lyfta ytterligare en favorit (även då alla stipendiater är mycket välförtjänta av sina pris! Det är hög nivå och mycket bra val av vinnare i år!) och det är Frida Lindberg som får möjlighet att utforska vad kyrkans textilier har för roll och plats i Svenska kyrkan idag, då hon tar emot årets Märta Gahn-stipendium. Frida är ju till vardags konstnärlig ledare för Alice Lunds Textilier och jag tycker att detta hennes perspektiv känns viktigt och spännande. Grattis Frida!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *