Nu är #fantasintillmakten överlämnad till Sveriges politiker!

Nu har det gått en tid sedan vi i Gerillaslöjdsfestivalen lämnade över den gigantiska mattan i projektet Fantasin till makten. Det behövde gå lite tid för att smälta den fina upplevelse som överlämningen blev, jag är så stolt och glad över att vi med så många gemensamma händer kunde få detta att hända! Projektet #fantasintillmakten blev i sanning en händelse som sammanfogar medmänsklighet, generositet och samhällsengagemang med hantverk.

Det gör mig övertygad om folks vilja till förändring och det ger mig insikter om att det faktiskt går att göra skillnad med sina händer. Det har projektet lärt mig och det har inte minst alla engagerade gerillaslöjdare därute lärt mig.

Sällan trodde vi väl, jag och Maria, att vi i september i år skulle vandra med en 11 meter lång matta gjord av garnbollar längs Drottninggatan tillsammans med detta fina gäng volontärer. #fantasintillmakten har verkligen engagerat många därute! Foto Anneli Levin/Gerillaslöjdsfestivalen)
Sällan trodde vi väl, jag och Maria, att vi i september i år skulle vandra med en 11 meter lång matta gjord av garnbollar längs Drottninggatan tillsammans med detta fina gäng volontärer. #fantasintillmakten har verkligen engagerat många därute! (Foto Anneli Levin/Gerillaslöjdsfestivalen)

Bakom Fantasin till makten ligger alltså Gerillaslöjdsfestivalen, som består av mig och Maria Yvell (@virkadygnetrunt) Vi är ett kreativt nätverk och ibland en plats där vi samlas för att manifestera våra åsikter genom hantverket. 

Så…vad är det då vi har gjort?Under ett års tid samlade vi in garnbollar, från hela landet från en mängd olika håll – förskolor, organisationer, institutioner, skolklasser, syjuntor och politiska föreningar.

Vi öppnade upp för projektet och efterlysningen dagen efter valet i september i fjol, då den politiska förvirringen, frustrationen och oron över hur landet skulle styras var rådande. Vi uppmanade alla som ville delta att göra en garnboll och tillsammans med den skicka med en hälsning till de styrande politikerna i landet. Med fantasin till makten, hur skulle du vilja ha det då? Om du fick bestämma? Vi ville skapa en gemensam önskematta som visar att vi är många med röster som räknas. Och vi ville också utmana och stärka politikerna att agera med stort mod och medmänsklighet. Med projektet Fantasin till makten ville vi ge plats åt medmänsklighet, solidaritet och jämställdhet.

3 136 garnbollar. #fantasintillmakten Foto Nadine Hultman)
3 136 garnbollar. #fantasintillmakten Foto Nadine Hultman)

Och bollarna började rulla in! Så fantastiskt det var att se allt det engagemang som projektet väckte! Totalt har vi fått in 3 136 bollar och 1 760 medföljande hälsningar till politikerna. Alla bollar är fotade och finns upplagda på vårt instagramkonto @gerillaslojdsfestivalen, och alla de hälsningar ni skickat in är inskrivna i ett dokument. De är också del av ett ljudverk, där rösterna är inlästa och nu är möjliga att lyssna på. Rösterna finns också sammanställda i det dokument som vi lämnade över tillsammans med mattan.

1 760 insamlade röster, etiketter som skickats in tillsammans med bollarna har vi sammanställt i en fin folder tack vare formgivaren Grace Ann Ekström. Foto Anneli Levin/Gerillaslöjdsfestivalen)
1 760 insamlade röster, etiketter som skickats in tillsammans med bollarna har vi sammanställt i en fin folder tack vare formgivaren Grace Ann Ekström. (Foto Anneli Levin/Gerillaslöjdsfestivalen)

Och själva överlämningen då? Vi satte stopp för inlämningen av bollar i juli och har sedan dess knutit bollar, både själva och med hjälp i form av organiserat knytkalas. Mattan mäter 11 meter (!) –  och det var också med 11 meter garnbollar som vi där på eftermiddagen 26 september vandrade längs Drottninggatan för att nå Mynttorget som var målet för överlämningen.

Mattan på plats på Mynttorget, där vi dels fick visa upp den för deltagarna, dels fick möjlighet att prata med nyfikna. Foto Nadine Hultman)
Mattan på plats på Mynttorget, där vi dels fick visa upp den för deltagarna, dels fick möjlighet att prata med nyfikna. Foto Nadine Hultman)

Vi hade under sommaren gått ut med inbjudningar till alla ministrar och alla riksdagsledamöter att vara med vid själva överlämningen. Målet var att få lämna över folkets röster till de mottagare som skulle få ta del av dem, och förstås också att mattan skulle nå in i riksdagen. Med oss på Mynttorget hade vi representanter från Västerpartiet, Miljöpartiet och Moderaterna;  Hanna Gunnarsson (V), Lorena Delgado Varas (V), Jon Thorbjörnson (V), Jessica Wetterling (V), Daniel Riazat (V), Andreas Lennkvist Manriquez (V), Annika Hirvonen Falk (MP) och Annicka Engblom (M).

(Se filmklippen nedan med ljud på mitt instagramkonto! @kurbitsmedia)

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Frida Arnqvist Engström (@kurbitsmedia)

Vi promenerade med mattan och lade ner den på Mynttorget där vi också kunde spela det ljudkonstverk som vi skapat av rösterna tillsammans med ljudproducenten Aiat Almansour. Politikerna mötte upp oss och vi höll ett tal till dem där vi berättade om projektet, men också belyste vikten av de röster de får ta del av. Vi avslutade bland annat talet så här:

Det här är allas våra röster – omsatta i garn, politik och kommunikation. Uttryckta som ett gemensamt hantverk och ett gemensamt verk. Här finns tankar om allas lika värde, om hälsa, skola och inte minst klimatet. Här finns också önskningar om fred, om mångfald och kreativa sätt att styra landet. Ta er tiden att läsa, ta in och uppleva dessa tankar, förhoppningar och råd som mattan symboliserar!  Tillsammans lämnar vi nu en varm och omsorgsfull hälsning till er.

Här var det också dags för tal. Det var viktigt för oss att få lämna över mattan med en förklaring av projektet och en förhoppning om fortsatt synliggörande av mattan. Här är de samlade polikterna på plats. Foto Anneli Levin/Gerillaslöjdsfestivalen.
Här var det också dags för tal. Det var viktigt för oss att få lämna över mattan med en förklaring av projektet och en förhoppning om fortsatt synliggörande av mattan. Här är de samlade polikterna på plats. Foto Anneli Levin/Gerillaslöjdsfestivalen.
De närvarande politkerna förbereder sig för att lyfta mattan tillsammans med oss, vid överlämningen till riksdagen. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
De närvarande politkerna förbereder sig för att lyfta mattan tillsammans med oss, vid överlämningen till riksdagen. (Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Efter detta blev mattan så att säga Sveriges politikers. Tillsammans bar vi den till riksdagshusets entré, där en kärra hade förberetts, och mattan tog sedan vägen in genom säkerhetskontrollen. Den är också numera inskriven som gåva från Gerillaslöjdsfestivalen till landets politiker.

En bild vi fick från Hanna Gunnarsson och hennes kollegor i riksdagen, efter att de rullat in mattan. Nu är den registrerad! (Foto Hanna Gunnarsson)
En bild vi fick från vänsterpartisten Hanna Gunnarsson och hennes kollegor i riksdagen, efter att de rullat in mattan. Nu är den registrerad! (Foto Hanna Gunnarsson)


Att vi hade möjlighet att göra detta är fantastiskt, garn engagerar på så många olika plan tänker jag! Dels utifrån de många många fantastiska bollar vi fått in, dels i vad garnet symboliserar och väcker för känslor. Åskådarna längs med överlämningen blev glada, nyfikna och ville veta mer, politikerna tror jag blev något överväldigade över mängden bollar och vad mattan ju representerar.

Alla medverkande vid överlämningen av Fantasin till makten, den 26 september. Foto Gerillaslöjdsfestivalen)
Alla medverkande vid överlämningen av Fantasin till makten, den 26 september. Foto Gerillaslöjdsfestivalen)

Målet att lämna över mattan till Sveriges politiker är uppnått, tack vare många starka ideella volontärer, tack alla ni som var med denna mäktiga dag, ni som bar mattan, ni som stöttade, lyssnade. Ni som filmade, fotade och styrde med våra sociala medier, ni som arbetat med formgivning och spridande av inbjudningar och material. Ni som delat och hjälpt oss att efterlysa folk. Och inte mist – tack ni alla som gjort garnbollar!

För mer information om själva innehållet i mattan, se @gerillaslojdsfestivalens instagram- och facebookkonton, där vi under året postat bilder på de inkomna bollarna och på etiketterna som kommit in till projektet. I våra sociala kanaler kommer också talet i sin helhet, rösterna som vi samlat i en pdf läggas upp, samt en film som dokumenterar överlämningen att kunna ses. Följ oss där helt enkelt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *