Det är riktigt roligt att vi för andra året nu arbetat med Föreningen för Svensk Hemslöjds stipendium Årets förnyare. Jag är ju engagerad i föreningens styrelse sedan ett antal år tillbaka och det är i den rollen som vårt, jag och min styrelsekollega Åsa Kax, arbete sker – att få utlysa, samla in, kontakta och samtala med en rad framtida slöjdare, konsthantverkare och hantverkare är en fröjd. Även i år fick vi in så många begåvade ansökningar att styrelsen hade en svår uppgift att utse en vinnare.

Årets förnyare 2019 heter Jennie Jakobsson, och hon får utmärkelsen för sin fantastiskt spännande arbete med att uppmärksamma spetssömmen. Hon har gjort en jacka i tovad lammull, och använt sig av den speciella och tidskrävande tekniken där man först fäster fast konturer av mönstret i ett bottentyg, i detta fall har Jennie också tovat bitarna i ull först, och sen fäst samman alla bitar med stygn. På så vis bildas mönster och helhet, och bakgrunden sprättas sedan bort.
Det är så oerhört vackert i sin egen konstruktion, men arbetet är också spännande då skalan i tekniken är mycket större, samt också materialet, ullen, är annat än kanske gängse. Detta är ett arbete jag såg i sin process på HV Skola i våras, där Jennie utexaminerades, se mitt inlägg här ->

Vår motivering för att göra Jennie till årets förnyare lyder så här:
Spetssömmens “stygn i luften” blir i Jennie Jakobssons tappning vackra delar i en mycket elegant helhet. Med sin jacka i tovad lammull har hon utforskat och förnyat materialen. Det är ett hantverksskickligt experiment med ull, skala, komposition och stygn. Själv kallar hon det sheep and chic, vi vill kalla det Couture Craft. Med jackan Margot & Margot blir Jennie Jakobsson Årets förnyare 2019.
Läs mer om Jennies tankar om arbetet och utnämningen på föreningens nya blogg, här!

Stipendieutdelningen sker i vår butik Svensk Hemslöjd, torsdag 10 oktober, 18.00. Då är Jennie där och pratar med oss om sitt arbete och det finns då också möjlighet att se hennes fantastiska jacka. I stipendiet ingår inte bara 5 000 kronor, även en utställningsplats och ett mentorskap från styrelsen finns med i potten. I och med utdelningen öppnar också utställningen i butiken.
Där ingår även våra två hedersomnämnanden och butikens val. För det är svårt att inte uppmärksamma fler vid ett stipendieförfarande. Föreningen väljer därmed att i år dela ut två hedersomnämnanden, till yxmakare Julia Kalthoff och till täljaren Per Norén.

Julia får sitt omnämnande på grund av den möjliggörare hon är:
Som yxmakare är Julia Kalthoff en möjliggörare för samtida slöjdare. Hon arbetar i en hantverkstradition och har fördjupat sig i yxans funktion, resultatet är en nätt och snygg täljyxa som vi anser driver slöjdandet framåt. För detta arbete får hon vårt hedersomnämnande.
Julia är en kraft och en så intressant aktör på slöjdscenen tycker jag, där hon med så mycket ambition skapar sina täljyxor. Jag hade nöjet att träffa henne på Formex i augusti, där hon med pedagogens tålamod och slöjdarens entusiasm visade alla som ville veta mer om hennes hantverk.

Och Per Norén, som trogna Kurbitsläsare känner igen från tidigare inlägg här och kanske också från instagram som Spångossen, med sina fantastiska krympburkar och slevar, är uppmärksammad både med ett hedersomnämnande och som butikens val:
Med skickliga händer och poetiskt hjärta fångar Per Norén träets själ i burkar och slevar. Med en vilja att dela med sig och engagerat sprida slöjdandets förträfflighet får Per Norén ett hedersomnämnande. Och för sin talang och förmåga att tälja alster som väcker förundran och habegär blir hans krympburk också Butikens val.

Både Julias och Pers alster ingår också i den utställning som vi visar i samband med stipendieutdelningen. Och de båda medverkar också under kvällen, så kom och var med oss! Vill du läsa mer om Föreningen för Svensk Hemslöjd – och kanske bli medlem? Mer info här!