Dags för Stockholm Craft Week!

Som jag har längtat! Detta är ett minst sagt välkommet inslag i konsthantverkstillvaron tycker jag. Äntligen dags för Stockholm Craft Week, en satsning och ett sätt att samla det fenomenalt spännande område som konsthantverket står för och erbjuder idag. Våra svenska konsthantverkare röner stort intresse och tillika stor uppmärksamhet internationellt, här hemma är kunskapen och möjligheten att ta del av samtida konsthantverk ofta skralare, vilket är galet.

Verket heter The last party och är gjort av Anna Tedestam. Hon är Artist in Office på Konsthantverkscentrum och går att besöka under Stockholm Craft Week som öppnar på torsdag. Gå och se! (Foto Anna Tedestam)
Verket heter The last party och är gjort av Anna Tedestam. Hon är Artist in Office på Konsthantverkscentrum och går att besöka under Stockholm Craft Week som öppnar på torsdag. Gå och se! (Foto Anna Tedestam)

Det finns förstås ett antal utmärkta gallerier, institutioner och konsthallar som alla sprider och arbetar i konsthantverkets tjänst i landet, men ju fler evenemang som samlar utövare desto bättre. Nu får alltså Stockholmare (och hitresta) chansen att under fyra dagar ta del av massor av samtida konsthantverk under Stockholm Craft Week.

Karol Zarbocks verk finns på G-studion under Stockholm Craft Week. (Foto Karol Zarbock)
Karol Zarbocks verk finns på G-studion under Stockholm Craft Week. (Foto Karol Zarbock)

Så – rusta dig för roliga dagar, 3-6 oktober är Stockholm fullt av konsthantverk speciellt för dig om är nyfiken! Det digra programmet bjuder på vernissager, seminarier och konstnärssamtal – en rad konstnärer öppnar dessutom upp sina ateljéer, i centrala Stockholm och i Gustavsberg. Här erbjuds en stor bredd på innehåll, tekniker och material, och inte minst konstnärliga uttryck. Bakom Stockholm Craft Week finns Konsthantverkscentrum, Värmdö kommun och Konsthantverkarna och arrangörerna har fått med sig många medverkande gallerier och museer.

På Platina visar Karin Roy Andersson och Hanna Liljenberg smyckekonst under Stockholm Craft Week. Verket på bilden heter Fossil II av Karin Roy Andersson. (Foto Karin Roy Andersson)
På Platina visar Karin Roy Andersson och Hanna Liljenberg smyckekonst under Stockholm Craft Week. Verket på bilden heter Fossil II av Karin Roy Andersson. (Foto Karin Roy Andersson)
Matilda Dominique finns tillsammans med Ida Pettersson Preutz utställda på Fiberspace Gallery, här syns Matildas vävnad. (Foto Matilda Dominique)
Matilda Dominique finns tillsammans med Ida Pettersson Preutz utställda på Fiberspace Gallery, här syns Matildas vävnad. (Foto Matilda Dominique)

Programpunkter och evenemang sker bland annat på G-studion, Fiberspace, Platina, Galleri Glas, Nationalmuseum,  Gustavsbergs Konsthall, LOD, HV Galleri, Almgrens Sidenväveri och på många fler ställen – ja kolla själv;

Här finns de utställningar som öppnar –>

Och här finns de arrangemang som äger rum –>

Anders Ljungberg på G-studion med verket Handled 4. (Foto Håkansson Mannberg)
Anders Ljungberg på G-studion med verket Handled #4. (Foto Håkansson Mannberg)
Anders Jakobsson finns också på plats (utanför Konsthantverkscentrum) under Stockholm Craft Week med sin radikalslöjd. (Foto Adam Forslund)
Anders Jakobsson finns också på plats (utanför Konsthantverkscentrum) under Stockholm Craft Week med sin radikalslöjd. (Foto Adam Forslund)

Så sätt igång och botanisera i programmet och kryssa i favoriter och måsten. Själv går jag igång på ett antal konstnärssamtal, är nyfiken på glasblåseri och radikalslöjdande, men vill också se talangfull väv och figuriner. Hoppas vi ses i vimlet, varmt välkommen på arenan Stockholm Craft Week – med ambitionen att ”uppdatera den allmänna bilden av vad konsthantverk är och se till att fältet får den uppmärksamhet som den förtjänar” önskar jag stort lycka till!

På HV Galleri visas bland annat Caroline Bonaldi i en grupputställning. (Foto Sara Lo Serra Nilsson)
På HV Galleri visas bland annat Caroline Bonaldi i en grupputställning. (Foto Sara Lo Serra Nilsson)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *