Lappa och stoppa med stil – så gör du dina lagningar personliga

För en tid sedan släppte Hemslöjdens förlag sin nya satsning på teknikhäften, där en teknik eller en företeelse står i centrum. Tre häften på samma gång till blev det dessutom, Lappa och Stoppa samt Shibori. Och visst är det så, att böckerna om lappning och stoppning hör ihop inte bara tematiskt i serien Lappa och Laga utan också avsändarmässigt. Bakom dem ligger duon Katarina Evans och Katarina Brieditis, och det är dessa som främst kommer i fokus i det här inlägget. Shibori-häftet, signerat Eva Davidsson kommer i senare inlägg och det första häftet i den här serien skrev jag om här!

Två böcker med fokus på lagning av dina kläder har nyligen kommit ut på Hemslöjdens förlag. Teknikhäftena som heter Stoppa och Lappa är gjorda av Katarina Evans och Katarina Brieditis. (Foto Karin Björkquist)
Två böcker med fokus på lagning av dina kläder har nyligen kommit ut på Hemslöjdens förlag. Teknikhäftena som heter Stoppa och Lappa är gjorda av Katarina Evans och Katarina Brieditis. (Foto Karin Björkquist)

Böckerna Stoppa och Lappa är föredömliga som samlare av tekniker för att få resultat. Här finns hjälp att få för att laga det mesta av dina plagg i garderoben, ett hål på tröjärmen, en sliten skjortkrage, ett byxknä eller en lapp för en fläck som inte går bort i tvätten. Här finns tillfällen och tekniker för det mesta som rör de lagningar du kan behöva därhemma. Ofta i steg-för-steg-beskrivningar och med illustrationer, men ofta mer som förhållningssätt till och olika sätt att tänka kring teknikerna och materialen. Det är roligt att ta del av. Liksom de många fiffiga knep och smarta – konstnärliga –  lösningar på problem som livet eller tillfälligheter orsakar våra plagg.

Ett hål behöver ju inte alltid döljas, eller hur? Gör som författarna, gör något av det! Ur boken Stoppa av Katarina Evans och Katarina Brieditis. (Foto Karin Björkquist)
Ett hål behöver ju inte alltid döljas, eller hur? Gör som författarna, gör något av det! Ur boken Stoppa av Katarina Evans och Katarina Brieditis. (Foto Karin Björkquist)

Katarina Evans och Katarina Brieditis är ju superstjärnor när det kommer till just detta; att bjuda på sin kreativitet och inspiration i kombination med den gemensamma kunskapen de besitter inom området och deras samlade kunskap är en fröjd att ta del av för inspirationen och vägledningen till den egna stilen. Eller som författarna skriver:

Högen med kläder som borde lagas får nytt värde, plötsligt är den inte ett dåligt samvete utan ett spännande handarbetsprojekt.

Här blir den mer av det senare än något måste eller tråkigt, vilket är fint.

Finfint och ihärdigt lappade jeans, ur boken Lappa från Hemslöjdens förlag. Teknikhäftet är gjort av Katarina Brieditis och Katarina Evans. (Foto Karin Björkquist)
Finfint och ihärdigt lappade jeans, ur boken Lappa från Hemslöjdens förlag. Teknikhäftet är gjort av Katarina Brieditis och Katarina Evans. (Foto Karin Björkquist)

I boken Stoppa visas prov på en rad klassiska stoppsömstekniker som går att använda för att laga de slitna plaggen. Här är fokus också på att just fylla ett hål med olika stopptekniker, men också kombinerat med andra klassiska tekniker -utdrags- och hålsömmar, vitbroderi och spetssömstekniker. Om man som duon, har fokus på att förlänga livslängden på ett plagg (och inte tänka att lagningarna behöver hålla i tre generationer/för all framtid/vara felfria för kommande släkte) finns här roliga sätt att göra det.

Det är något av dessa häftens största förtjänster och behållning tycker jag – att kreativiteten kan ta så många roliga vägar och något så trist som ett hål, en fläck eller en reva kan ge upphov till personliga uttryck och en helt egen garderob.

Lappar med påsydda små kaststygn längs kanterna ger dessa bitvis utslitna skjortor nytt liv. Byt ut kragar, använd tyg från andra skjortor, mixa och sy om tipsar författarna. Ur Laga. (Foto Karin Björkquist)
Lappar med påsydda små kaststygn längs kanterna ger dessa bitvis utslitna skjortor nytt liv. Byt ut kragar, använd tyg från andra skjortor, mixa och sy om tipsar författarna. Ur Laga. (Foto Karin Björkquist)

Släng inte slitna kläder. Går de inte att laga kan de delar som fortfarande är okej användas som reservdelar till andra plagg.

Stoppa dina strumpor så som du vill! Teknikhäftena Lappa och Stoppa bjuder på en mängd inspiration på vägen. (Foto Karin Björkquist)
Stoppa dina strumpor så som du vill! Teknikhäftena Lappa och Stoppa bjuder på en mängd inspiration på vägen. (Foto Karin Björkquist)

De fina bilderna i böckerna, tagna av fotografen Karin Björkquist väcker också inspirationen och lusten att se över den egna garderoben. Teknikhäftenas form och omfång har fått fullt fokus på att vara praktiska och låt inte de något strama omslagen stå i vägen för innehållet, det lustfyllda som ju stoppning och lagning uppenbart kan vara.

Önskvärt hade förstås också varit med ännu mer tips och exempel, men häftets natur är väl  att det ska vara tillgängligt och lättarbetat till formatet, jag förstår ju det.

Katarina Evans till vänster och Katarina Briditis till höger. Författare till Hemslöjdens förlags teknikhäften Lappa och Stoppa. (Foto privat)
Katarina Evans till vänster och Katarina Briditis till höger. Författare till Hemslöjdens förlags teknikhäften Lappa och Stoppa. (Foto privat)
Teknikhäftena består av en mängd stiliga lagningar som oftare än inte får synas. Personligt och ett sätt att göra plagget mer till sitt eget, enligt författarna Katarina Evans och Katarina Brieditis. (Foto Karin Björkquist)
Teknikhäftena består av en mängd stiliga lagningar som oftare än inte får synas. Personligt och ett sätt att göra plagget mer till sitt eget, enligt författarna Katarina Evans och Katarina Brieditis. (Foto Karin Björkquist)
Roligt sätt att fixa till en t-shirt! Sätt trycket på en ny t-shirt och vaddera det! Ur Lappa av Katarina Evans och Katarina Brieditis. (foto Karin Björkquist)
Roligt sätt att fixa till en t-shirt! Sätt trycket på en ny t-shirt och vaddera det! Ur Lappa av Katarina Evans och Katarina Brieditis. (Foto Karin Björkquist)

Men som sagt, teknikhäftena från Hemslöjdens förlag är en satsning som fokuserar på att förmedla kunskap om olika praktiska tekniker och det är exakt vad som sker med hjälp av dessa två böcker på utmärkt sätt. Inspirationen och den personliga stilen som följer med får vi på köpet av författarna.

******
I det här inlägget finns det två länkar till  Bokus –  (Lappa) (Stoppa) –  som rekommenderat inköpsställe av böckerna. Detta ingår i ett samarbete med Kurbits och det möjliggör att jag kan skriva fördjupade texter om nyutgivna böcker inom slöjd- och hantverksområdet. Innehållet är inte på något vis styrt av annat än mina tankar och åsikter om böckerna.

4 comments

  1. Bra, inspirerande. Den här konsten och varsamheten är verkligen värd att lyftas fram. 🙂

  2. Gledelig å se så vakre bærekraftige klær Jeg stopper og lapper og nå fikk jeg mye inspirasjon.

  3. Hej!
    Har du testat stoppapparat? Jag undrar var de finns att köpa eller vem jag skall fråga vidare. Har inspirerats av bilder på Internet. Tack i förhand för ditt svar.
    Mvh Kjerstin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *