Julklappstips #2: Bottensömmar, av Carina Olsson

Carina Olsson är en flitigt anlitad kursledare i något så magiskt som bottensömmar. Själva ordet låter måhända inte så dramatiskt, men kolla in bara vilket trolleri och vilken variationsrikedom broderitekniken har att erbjuda! Här är ett bra julklappstips för den som vill dyka in i en handfast teknik och få vägledning på riktigt praktisk nivå, kolla in boken Bottensömmar, av Carina Olsson alltså.

Bottensöm med kedjestygnscirklar, ur Carina Olssons inspirerande häfte Bottensömmar. (Foto Thomas Harrysson)
Bottensöm med kedjestygnscirklar, ur Carina Olssons inspirerande häfte Bottensömmar. (Foto Thomas Harrysson)

Så här förklarar författaren själv sin passion för tekniken:

Utifrån ett enkelt grundgaller som du kan dekorera på olika sätt skapas fantastiska mönster. Möjligheterna är oändliga – tänk bara på den variation du kan få genom att använda olika färger och kvaliteter på garnerna, lägg därtill olika stygn, pärlor och paljetter så förstår du att det bara är fantasin som sätter gränser.

Väska och armband gjorda i bottensömstekniken, här framtaget av Carina Olsson, brodös med passion för bottensömmar. (Foto Thomas Harrysson)
Väska och armband gjorda i bottensömstekniken, här framtaget av Carina Olsson, brodös med passion för bottensömmar. (Foto Thomas Harrysson)

Bottensömmar är en nyhet från Hemslöjdens förlag, som i och med detta som de kallar Hemslöjdens teknikhäfte provar en ny sorts utgivning. Här är det en teknik som står i centrum, med fullt fokus på pedagogik, tydliga instruktioner och inspiration utifrån många praktiska exempel. Steg för steg-beskrivningarna är numrerade och förtydligas med pilar och instruktioner som gör att det ska vara lätt att ta till sig tekniken.

Brodera på ylle, linne eller bomull, välj olika färger och kvaliteter på garnet och smycka med pärlor och paljetter - allt är möjligt i bottensömmens värld! Carina Olsson har gjort detta teknikhäfte. (Foto Thomas Harrysson)
Med flätsöm. Brodera på ylle, linne eller bomull, välj olika färger och kvaliteter på garnet och smycka med pärlor och paljetter – allt är möjligt i bottensömmens värld! Carina Olsson har gjort detta teknikhäfte. (Foto Thomas Harrysson)

Här finns en inledande beskrivning om hur du gör själva grundgallret och sen följer beskrivningar på tjugo olika bottensömmar att brodera själv. Det är fantasifullt och inspirerande upplagt och förståelsen för variationsrikedomen går fram på ett roligt vis.

En bottensöm kan antingen vara en del av ett större broderi, eller som här, stå på egna ben och utgöra hela arbetet. En väska och en kudde i bottensömsteknik, gjord av Carina Olsson. (Foto Thomas Harrysson)
En bottensöm kan antingen vara en del av ett större broderi, eller som här, stå på egna ben och utgöra hela arbetet. En väska och en kudde i bottensömsteknik, gjord av Carina Olsson. (Foto Thomas Harrysson)

Detta häfte lämpar sig utmärkt till både en nybörjare som som vill bekanta sig med tekniken, och mer erfarna brodöser som letar efter inspiration och fördjupning. Här finns ett flertal färdiga produkter att sätta tänderna i förutom de instruktioner av olika bottensömstekniker nämligen. Kolla in Hemslöjdens teknikhäfte Bottensömmar helt enkelt!

Och följ med fördel författaren i sociala medier, Carina Olsson är exempelvis aktiv på instagram, @kallmink.heter hennes konto. Hon är också aktiv som kursledare så passa på att gå en kurs med henne om du får möjlighet!

Teknikhäftet Bottensömmar av Carina Olsson, från Hemslöjdens förlag, ett julklappstips för tomten helt klart!
Teknikhäftet Bottensömmar av Carina Olsson, från Hemslöjdens förlag, ett julklappstips för tomten helt klart!

******

I det här inlägget finns det en länk till Bokus som rekommenderat inköpsställe. Det innebär att om du är intresserad av att köpa den här boken kan du med fördel göra det via den här länken. Då uppmärksammas detta hos Bokus och då är du med och stöttar min verksamhet här på bloggen. Det gör att jag kan fortsätta skriva fördjupade texter om nyutgivna böcker inom slöjd- och hantverksområdet. Jag väljer precis som tidigare själv de böcker jag vill skriva om och innehållet i mina texter är inte på något vis styrt av annat än mina tankar och åsikter om böckerna.

******

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *