De stillsamma förstygnens förkämpe

Missa inte den pågående utställningen på Hemslöjden i Skåne, Landskrona där den alltid så briljanta Takao Momiyama ställer ut ytterligare en kort tid – fram till 2 mars finns möjlighet att se hans omsorgsfulla lagningar och förbättringar av sina egna kläder.

Just nu ställer textilkonstnären Takao Momiyama ut sina lagade plagg på Hemslöjden i Skåne, Landskrona. Broderade i sashiko ger han sina kläder nytt liv. (Foto Hemslöjden Skåne)
Just nu ställer textilkonstnären Takao Momiyama ut sina lagade plagg på Hemslöjden i Skåne, Landskrona. Broderade i sashiko ger han sina kläder nytt liv. (Foto Hemslöjden Skåne)

Takao Momiyama broderar i sashikostygn och vardagsplaggen får här föra berättelser om användaren vidare, men stygnen står också för ett sätt att leva som vi kan inspireras av. Att vårda och ta hand om våra plagg gör oss gott

Lappandets och lagandets filosofi, vackert genomfört av Takao Momiyama. (Foto Hemslöjden Skåne)
Lappandets och lagandets filosofi, vackert genomfört av Takao Momiyama. (Foto Hemslöjden Skåne)

Jag har haft den stora glädjen att prata med Takao vid flertalet tillfällen under det gångna året och blivit väldigt inspirerad av hans sätt att se på inte bara stygnen i sig, utan filosofin bakom dem:

Grunden i hans utövande av sashiko handlar om att laga något trasigt och därmed kunna fortsätta använda textilierna, han återanvänder varje liten del av de textilier han brukar och ger därmed också plaggen nytt liv.

Takao Momiyamas förstygn är noggrant genomförda som ett sätt att vårda men också som ett sätt att visa omsorg om miljö och omvärlden. (Foto Hemslöjden Skåne)
Takao Momiyamas förstygn är noggrant genomförda som ett sätt att vårda men också som ett sätt att visa omsorg om miljö och omvärlden. (Foto Hemslöjden Skåne)

Han ställer ut sina träningskläder, sina vardagsplagg och sina lagade textilier och allt hänger därmed ihop menar han, stygnen anger tonen och visar vägen. Sashiko handlar för honom också om vardagslivets omsorg och det är så han tillämpar sitt broderi.
– Att vårda och ta hand om och visa vördnad för materialet, för tiden och livet. Textilen blir som en metod för en livsstil som visar hur vi borde leva, hur vi borde ta omhand och framförallt inte bara köpa nytt.

Verk av Takao Momiyama. (Foto Hemslöjden Skåne)
Verk av Takao Momiyama. (Foto Hemslöjden Skåne)

Jag gillar inställningen och förstås även anslaget i livsstilen. Det är också så intressant att  textilen funnits med honom genom yrkeslivet, men det är först nu som pensionär som han ägnar sig helt och fast åt det han beskriver som ”de enkla stygnen”.

Han är utbildad i textil design och konst på Konstfack och bor sedan tiotalet år utanför Simrishamn i Skåne. Men att laga kläder det har han alltid gjort:
– Jag har tränat kampsport i över 50 år och där behöver kläderna hålla. Att laga för hand ger en mjuk känsla, stygnen blir behagligare och skönare att bära mot kroppen. 

Verk av Takao Momiyama. utställningen pågår till 2 mars. (Foto Hemslöjden Skåne)
Verk av Takao Momiyama. utställningen pågår till 2 mars. (Foto Hemslöjden Skåne)

Jag frågade honom tidigare om det är någon skillnad mellan det konstnärliga uttryket i lagandet, och det funktionella utövandet i det plagg han använder, han svarade så här, vilket ju blir extra tydligt i den här utställningen också:

Nej, jag tänker inte att det är någon skillnad. Jag kan bli överraskad över att det är vackert på samma sätt, jag ställer ju också ut mina vardagsplagg. Jag äger ungefär 20-30 plagg som jag använder och lagar om igen.

Gå och se ni som kan helt enkelt. Fram till lördag denna vecka finns sashikoutställningen kvar. Här finns mer att läsa om Takao Momiyama, jag skrev om hans arbete i samband med utställningen KIN som visades på Formex i augusti förra året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *