Låt prisade Regrow skapa miljöengagemang vid diskbänken

Förra veckans rapport från Formex här innehöll inte denna nyhet, och den blev inte så uppmärksammad då det begav sig, vilket jag tycker är synd. Jag pratar om (den förvisso väl etablerade) produkten Regrow, som blev utsedd till Årets hedersomnämnande och därmed blev Formex Novas Hållbarhetsprodukt 2019.

Med en fiffigt julgransfotsliknande konstruktion hjälper Regrow till att odla om de grönsaker du köper hem. Gjord av Madeleine Nelson, nyligt prisad av Formex Nova. (Foto Designtorget)
Med en fiffigt julgransfotsliknande konstruktion hjälper Regrow till att odla om de grönsaker du köper hem. Gjord av Madeleine Nelson, nyligt prisad av Formex Nova. (Foto Designtorget)

Det är den före detta Beckmansstudenten Madeleine Nelson som står bakom denna oerhört fiffiga produkt. Med hjälp av enkla skruvar i en triangelform sätter du fast dina grönsaker plantor, som därmed kan växa och användas igen. Så här lyder juryns motivering:

Hållbar design – sustainism – är idag nödvändigare än någonsin. Årets hedersomnämnande går till den klimatsmarta produkten Regrow av Madeleine Nelson.Miljöengagemanget måste idag finnas hos oss alla och kan mycket väl börja vid diskbänken. Denna produkt ger grönsaken livet åter och oss föda gång på gång. Regrow är både tankeväckande och genial. Enkel? Men det är ju det enkla som är det svåraste att uppnå.

Sätt din purjo i vatten! Regrow hjälper dig. (Foto Designtorget)
Sätt din purjo i vatten! Regrow hjälper dig. (Foto Designtorget)

Jag träffade henne just på Formex första gången, där hon stod i augusti 2017 och presenterade produkten. Jag skrev så här om vad jag kallade problemlösarmojängen:

Älskade också denna problemlösarmojäng. Fritt fram att odla en ny purjolök med lite fiffig hjälp av en variant av julgransfoten. Kläm fast valfri rotgrönsak – purjo, endivesallad, salladslök – och odla en ny istället för att slänga. Produkten heter Regrow och är framtagen av Madeleine Nelson som just nu går på Beckmans.

Eller odla upp din avokado. (Foto Designtorget)
…Eller odla upp din avokado. (Foto Designtorget)

Då skulle hon precis börja sista året på Beckmans, hon gick ut 2018, och är idag verksam som formgivare och arkitekt. Regrow? Ja den finns sedan ett bra tag att köpa i butik, Designtorget var snabba med att plocka upp den exempelvis – roligt!  Och återigen hurra för de smarta och enkla lösningarna.

För även om det är många som redan idag återgror sina inköpta grönsaker och plantor (hurra för er!) så är det bra med fokus på nya produkter som ger oss en fingervisning om ny riktning.  De som får oss att vilja ändra vanor, skapa och återupptäcka andra (gamla) förhållningssätt och göra dem till våra egna. Som juryn konstaterar – muljöengagemanget måste idag finnas hos oss alla – låt dem börja vid diskbänken!

Madeleine Nelson, aktuell som mottagare av Formex Novas hållbarhetspris 2019. 

 

Regrow hjälper både plantor och grönsaker till nytt liv. Nu belönad med hållbarhetspris. (Foto via Designtorget)
Regrow hjälper både plantor och grönsaker till nytt liv. Nu belönad med hållbarhetspris. (Foto Designtorget)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *