Formex: färgstarkt och vänligt med dos av konsumtionstvivel

Så är det nya året rejält igång, denna vecka har det varit full fart med öppningar, lanseringar och förstås också pågående Formexmässa här i Stockholm. Jag var på plats under öppningsdagen i tisdags och jag kan konstatera att det är en annorlunda mässa vi har i år. Mer nedbantad, mer nedtonad i utbudet, samtidigt som man från mässans håll slagit på stort vad gäller tema, hedersgäst och entréutställning.

Fantastiska  Dame Zandra Rhodes var en av mässans färgstarkaste inslag och mycket välkommet sådant, hennes självklara pondus i färg- och mönsterbehandling som mode- och textildesigner under så många år gav mod och kraft till inte bara besökare, utan till mässan i stort tror jag.

Zandra Rhodes i inspirerande samtal med moderatorn Pekka Heino på Formex pressfrukost. (Foto Kurbits)
Zandra Rhodes i inspirerande samtal med moderatorn Pekka Heino på Formex pressfrukost. (Foto Kurbits)

Och det behövdes. För i mässgångarna saknades många tidigare utställare, och utbudet av produkter kändes mer dämpat. Det har med all säkerhet med världsläget att göra, vi lever i oroliga tider med eskalerande klimathot och behov av att minimera våra avtryck.

Den eftertanke som råder generellt i samhället gäller även här – kravet på nya produkter, vår behov eller sätt att konsumera ser annorlunda ut 2019. Vilket också varit skälet till att en hel del tidigare utställare också valt att avstå denna mässa. Och den tidigare så viktiga funktionen som mässan haft som mötesplats för inköp kanske numera fungerar genom andra kanaler.

Mässans egna trender gick också i en rad färgstarka teman. "More is more, "Kindful Soul" och "New Materialism" valde man att fokusera på i utställningar som dessa. (Foto Kurbits)
Mässans egna trender gick också i en rad färgstarka teman. ”More is more, ”Kindful Soul” och ”New Materialism” valde man att fokusera på i utställningar som dessa. (Foto Kurbits)

Däremot har vi behov av att mötas och utbyta information och kunskaper. Det blir tydligt för mig när jag går i gångarna och pratar med folk. Att träffas och få förmedla tankar och erfarenheter och byta idéer är mänskligt och viktigt. Därför blev jag också upplyft av att mässan generöst bjöd på ett fullmatat program med föreläsningar i år, kanske var jag mer mottaglig, kanske tilltalade mig programmet extra mycket.

Jag valde att lyssna på flera av mässscenens samtal och föreläsningar den dag jag var där och hade bland annat stor behållning både av Per Holknekts ”kan jag, kan du, kan vem som helst” och Emma Hernell från HUI Reserach som pratade om morgondagens handel.

Vinnaren av mässans pris Formex Formidable gick till Van Deurs och Susanna Beskow för hennes fantastiska plisserade sjalar. Dessutom tillverkade med så mycket bra omtanke - hon återvinner gamla textilier och gör dem nya genom sin plisseringsteknik. Smart!
Vinnaren av mässans pris Formex Formidable gick till Van Deurs och Susanna Beskow för hennes fantastiska plisserade sjalar. Dessutom tillverkade med så mycket bra omtanke – hon återvinner gamla textilier och gör dem nya genom sin plisseringsteknik. Smart! (Foto Kurbits)

Och så fick jag också tillfälle att prata med en rad utställare. Jag rörde mig ju främst i hantverksdelen av mässans hallar och ser tydligt hur det ändå är det hållbara, återvunna, smart lagade eller återproducerade som vinner folks gillande och uppmärksamhet. Småskaligt producerat eller smart omhändertaget är det vi vill beblanda oss med och det är också där jag tror vi har mycket att hämta framöver.

Vacker lampa med inspiration från svepasken från småskaliga Sloydlab med bas i Göteborg. (Foto Kurbits)
Vacker lampa med inspiration från svepasken från småskaliga Sloydlab med bas i Göteborg. (Foto Kurbits)
Fat av Maja Svensdotter, se mer nedan - briljant detta tycker jag! (Foto Kurbits)
Fat av Maja Svensdotter, se mer nedan – briljant detta tycker jag! (Foto Kurbits)

I veckan som gick fick jag också möjlighet att vara med på Stefan Nilssons Stora trenddagen, där han berättade om sina trender för året, och han konstaterade att vi 2019 inte kan köpa oss status längre, det är något vi behöver jaga i andra former – han exemplifierade själv med en kurs i körsång eller en keramikkurs, jag ser i princip att vilket hantverk som helst går att byta ut i den formeln.

Att samlas och göra i grupp, att lära sig något nytt, att tillverka något eller vara medskapare i något större är vad vi allt mer längtar efter. Och…ja, det är ju fantastiskt att med vördnad och ödmjukhet (hehe) få säga… vad var det jag sa? Det är inte bara jag som hyllat hantverkets lov i den bemärkelsen under åren, vi är många som lyft dessa frågor, men det känns onekligen fint att få hälsa allt fler hantverksnyfikna välkomna ombord till en vad jag hoppas mer resurssnål, klimatsmart, hållbar och kreativ framtid.

Katia Colt, nominerad till Formex Formidable-priset för sin keramik, helt rätt i tiden. (Foto Formex)
Katia Colt, nominerad till Formex Formidable-priset för sin keramik, helt rätt i tiden. (Foto Formex)
Också i Design Talents-avdelningen på mässan; Johanna Granh Hollström. (Foto Kurbits)
Också i Design Talents-avdelningen på mässan; Johanna Granh Hollström. (Foto Kurbits)

Här är ett axplock av de möten och det hantverk som jag zoomade in på under mitt besök på Formex i veckan. Jag håller med den som sa att Zandra Rhodes var en av mässans stora behållningar, och det må vara att det är hennes personlighet, utstrålning och egna stil som lockar oss och ger oss mod och framtidstro (och därmed också ett utmärkt val av mässan att ha henne med).

Färg och mönster har ju ofta den effekten också, i kombination med en inbjudande och vänlig inställning till omgivningen. Det kändes iallafall väldigt avväpnande i en tid av förvirring och ganska hög dos konsumtionstvivel.

Det var mycket inspirerande att träffa Mari-Louise Hellgren som inte bara hade mässans snyggaste golv i sin monter (se ytterligare bild) utan också en massa spännande tankar om just återbruk och spill som hon arbetar med. Pallen hon sitter på (Lilla Snåland) är ju gjord av restbitar från Stolabs tillverkning av Lilla Åland. Ett fint möte! (Foto Kurbits)
Det var mycket inspirerande att träffa Marie Louise Hellgren som inte bara hade mässans snyggaste golv i sin monter (se ytterligare bild) utan också en massa spännande tankar om just återbruk och spill som hon arbetar med. Pallen hon sitter på (Lilla Snåland) är ju gjord av restbitar från Stolabs tillverkning av Lilla Åland. Ett fint möte! (Foto Kurbits)
Ett så roligt möte hade jag med Maja Svensdotter som berättade om sina träfat. Hon väljer ut träföremål och sätter ihop dem för att sedan med inspiration i folkkonstens måleri, marmorering och schabloner, måla dem enhetliga. Så roligt och så inspirerande! Håll koll på hennes arbete. (Foto Kurbits)
Ett annat roligt möte hade jag med Maja Svensdotter som berättade om sina träfat. Hon väljer ut träföremål och sätter ihop dem för att sedan med inspiration i folkkonstens måleri, marmorering och schabloner, måla dem enhetliga. Så roligt och så inspirerande! Håll koll på hennes arbete. (Foto Kurbits)
Leksands folkhögskola med sina kurser bokbinderi, keramik och metall var på plats för att visa upp sina arbeten. Här urval från linjen för metall. (Foto Kurbits)
Leksands folkhögskola med sina kurser bokbinderi, keramik och metall var på plats för att visa upp sina arbeten. Här urval från linjen för metall. (Foto Kurbits)
Liksom studenterna vid programmet Slöjd, hantverk och formgivning vid Linköpings universitet. (Foto Kurbits)
Liksom studenterna vid programmet Slöjd, hantverk och formgivning vid Linköpings universitet. (Foto Kurbits)
Jag träffade också på Caroline Mueller som presenterade sig som maker och driver Textileriet, en ateljéverkstad där hon trycker digitaltryck utifrån sina målningar. Hon driver produktion efter förfrågan och säger "att vara i själva görandet och vad som händer där är det viktiga, resultatet är en bonus!" - apropå hur vi tänker oss status framöver menar jag... fint möte! (Foto Kurbits)
Jag träffade också på Caroline Mueller som presenterade sig som maker och driver Textileriet, en ateljéverkstad där hon trycker digitaltryck utifrån sina målningar. Hon driver produktion efter förfrågan och säger ”att vara i själva görandet och vad som händer där är det viktiga, resultatet är en bonus!” – apropå hur vi tänker oss status framöver menar jag… fint möte! (Foto Kurbits)
Färgstark textil från Sloydlab, en ny kökshandduk med inspirerande mönster. (Foto Kurbits)
Apropå färg – färgstark textil med folkkonstkänsla från Sloydlab, en ny kökshandduk med inspirerande mönster. (Foto Kurbits)
Lite mer färg kommer här, från Zandra Rhodes entréutställning.... (foto Kurbits)
Lite mer färg kommer här, från Zandra Rhodes entréutställning…. (Foto Kurbits)
Där man hade låtit bygga upp en kopia av Zandra Rhodes färgstarka penthouse i London, där hon bor. Här är hennes mönsterformgivning som en del. (Foto Kurbits)
Där man hade låtit bygga upp en kopia av Zandra Rhodes färgstarka penthouse i London, där hon bor. Här är hennes mönsterformgivning som en del. (Foto Kurbits)
Anna Christians, med företaget Craft Studio hade en bra mässa berättade hon, där den handgjutna och marmorerade betongen går hem. Hon har på ett fåtal år byggt upp en imponerande verksamhet kring sitt hantverk. Allt görs av henne själv i Dalarna. (Foto Kurbits)
Anna Christians, med företaget Craft Studio hade en bra mässa berättade hon, där den handgjutna och marmorerade betongen går hem. Hon har på ett fåtal år byggt upp en imponerande verksamhet kring sitt hantverk. Allt görs av henne själv i Dalarna. (Foto Kurbits)
Betongfat med marmorering, av Anna Christians, Craft Studio. (Foto Kurbits)
Betongfat med marmorering, av Anna Christians, Craft Studio. (Foto Kurbits)
Marie Louise Hellgrens indigofärgade trägolv kommer här - dessa triangelformer är spill som utgör delar av den pall som hon rönt stor uppmärksamhet med de senaste åren. Roligt att formen får olika skepnader i hennes sätt att tänka. I montern finns också den matta som Asplunds tagit fram i tencel med samma mönster. Inspirerande! (Foto Kurbits)
Marie Louise Hellgrens indigofärgade trägolv kommer här – dessa triangelformer är spill som utgör delar av den pall som hon rönt stor uppmärksamhet med de senaste åren. Roligt att formen får olika skepnader i hennes sätt att tänka. I montern finns också den matta som Asplunds tagit fram i miljövänliga materialet Tencel med samma mönster. Inspirerande med kretslopp! (Foto Kurbits)
Tack för mässan Zandra, jag menar Formex! (foto Formex)
Z som i Zandra. Tack för mässan Zandra, jag menar Formex! (foto Formex)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *