Julklappstips #3: Guerrilla Kindness & Other Acts of Creative Resistance

Den här boken kom ut tidigare i höst och det har varit en riktigt glädjekälla för mig. Roliga, smarta och underfundiga projekt samlade från olika delar av världen av den alltid mycket engagerade författaren och aktivisten Sayraphim Lothian. Boken heter Guerrilla Kindness & Other Acts of Creative Resistance och den bjuder på just det, kreativt motstånd.

Sayraphim Lothian är craftivist baserad i Australien, därifrån har hon verkat i världen digitalt och fysiskt med sina projekt i över tio år. Jag har följt hennes fantastiska guerrilla kindness-verksamhet under lång tid, och det är alltid en fröjd att stöta på hennes verk (digitalt, jag har aldrig haft turen att se ett live tyvärr) så här beskriver hon sitt ord, eller det begrepp som iallafall jag förknippar så tätt med henne:

Guerrilla kindness combines the concept of guerrilla art with the idea of random acts of kindness. A work of guerrilla kindness involves making small handcrafted artworks and leaving htem in the public spades of cities around the world for random people to discover and take. The philosophy of the work, in short, is to practice random acts of guerrilla kindness to lift people’s spritis and make them happy.

Boken om guerilla kindness och andra kreativa sätt att göra motstånd är rolig och inspirerande att läsa. Författare är Sayraphim Lothian. (Foto ur boken Guerilla Kindness)
Boken om guerilla kindness och andra kreativa sätt att göra motstånd är rolig och inspirerande att läsa. Författare är Sayraphim Lothian. (Foto ur boken Guerrilla Kindness)
En hel del textila tekniker finns representerade i boken, det handlar ju ofta om de feminsistiska stygnen och maskorna inom craftivismen, samt möjligheten att göra tillsammans. (Foto ur boken Guerrilla Kindness)
En hel del textila tekniker finns representerade i boken, det handlar ju ofta om de feministiska stygnen och maskorna inom craftivismen, samt möjligheten att göra tillsammans. (Foto ur boken Guerrilla Kindness)

I den här boken presenterar hon begreppet vidare och bjuder på inte mindre än 30 projekt som du kan göra för att göra just kreativt motstånd och för att göra världen till en bättre plats genom hantverksaktivism, eller craftivism som vi kallar det på engelska.

Guerrilla Kindness är pedagogiskt upplagd med en introduktion och en historik kring olika begrepp inom hantverksaktivistiska rörelsen och hur det kreativa motståndet har sett ut över tid, och sedan följer projekten uppdelade på olika tekniker boken igenom; stickning och virkning, korsstygn och broderi, lapptäckestekniker och sömnad, lappning och lagning, stenciler, paste-ups samt bakning och knappar och pins.

Slagkraftigt, samtida och ofta mycket politiskt - så är den kreativa aktivismen som förespråkas i den här boken. Alltid med hjärta och vänlighet, aldrig för att skada eller förstöra. (Foto ur boken Guerrilla Kindness)
Slagkraftigt, samtida och ofta mycket politiskt – så är den kreativa aktivismen som förespråkas i den här boken. Alltid med hjärta och vänlighet, aldrig för att skada eller förstöra. (Foto ur boken Guerrilla Kindness)

Den som är det minsta hantverksglad och vill skapa ytterligare en dimension till sin kreativitet lär hitta projekt som passar i denna bok, den är dessutom rolig och inspirerande i sina tydliga beskrivningar och lockande bildmaterial. Styrkan är dess mångsidighet och eftersom Sayraphim är en folkbildare av rang bjuder hon på mycket fakta och extra kunskap kring projekten.

Är du dessutom sugen på ytterligare kunskap om området kring hantverksaktivismen kan jag varmt rekommendera Sayraphim Lothians eminenta serie om craftivism på Youtube, Craftivism 101, kolla in dessa avsnitt!

******

I det här inlägget finns det en länk till Bokus som rekommenderat inköpsställe. Det innebär att om du är intresserad av att köpa den här boken kan du med fördel göra det via den här länken. Då uppmärksammas detta hos Bokus och då är du med och stöttar min verksamhet här på bloggen. Det gör att jag kan fortsätta skriva fördjupade texter om nyutgivna böcker inom slöjd- och hantverksområdet. Jag väljer precis som tidigare själv de böcker jag vill skriva om och innehållet i mina texter är inte på något vis styrt av annat än mina tankar och åsikter om böckerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *