Julklappstips #4: Lappat och lagat, av Kerstin Neumüller

Sist ut i denna kavalkad av tips med hantverksböcker för den stundande julen är boken Lappat och lagat, av Kerstin Neumüller. Vi har rört oss i områden av stickning, broderi, hantverksaktivism i de tidigare julklappstipsen – och nu alltså omsorg av plagg.

Boken Lappat och lagat kom ut tidigare i höst och är Kerstin Neumüllers andra för Natur och Kultur, hon ligger också bakom boken Indigo. Nu tar hon sig an det som i mycket är grunden till hennes engagemang men också yrke – sömnaden. Hon är herrskräddare och mycket kunnig i hantverk, tekniker och textilhistoria. Jag hade förmånen att träffa henne för några veckor sedan för att prata mer om boken och om inställningen till textil och lagning i stort, ett mycket givande samtal.

En stoppad tröja, ur boken Lappat och lagat, av Kerstin Neumüller, ett julkappstips till alla som vill lära sig mer om att ta hand om sin garderob. (Foto Hampus Andersson)
En stoppad tröja, ur boken Lappat och lagat, av Kerstin Neumüller, ett julkappstips till alla som vill lära sig mer om att ta hand om sin garderob. (Foto Hampus Andersson)

Jag läser många hantverksböcker och något som jag tycker överlag är avgörande för en bra bok är huruvida författaren tar en i handen eller ej. Visar en intention att vilja förklara och också med ton, tilltal och pedagogiskt upplägg och liksom lägger manken till för att förmedla kärnan av hantverket på något vis. Det finns ju områden och ämnen som lockar och inspirerar mer än andra, men egentligen är inspiration och intresse något annat än just den där viljan till engagemang som jag menar är så avgörande iallafall för mig för att vilja läsa vidare. Lappat och lagat är definitivt en sådan bok, där det märks att Kerstin Neumüller brinner för sitt ämne.

En rad genomgångar av vad lagningar är, samt vilka olika sorters sätt att laga finns i Kerstin Neumüllers bok. Här ett exempel på en konstnärlig lagning i sashikostygn. (Foto Hampus Andersson)
En rad genomgångar av vad lagningar är, samt vilka olika sorters sätt att laga finns i Kerstin Neumüllers bok. Här ett exempel på en konstnärlig lagning i sashikostygn. (Foto Hampus Andersson)

Boken är uppdelad i olika avdelningar där teknikerna och plaggen får styra: laga för hand, stoppa, laga på symaskin, laga stickat och lädervård är de områden där trasiga plagg, textilier och läder blir hela. Beroende på vilket plagg du vill laga och i vilken teknik hittar du rätt bland sidorna, här tipsas både om att sy för hand och sy på maskin. En hel del konstnärligare blir ju också lagningen med hjälp av olika stygn och synliga lagningar, något som författaren tar upp, inspirerande sashikostygn och en lagning utförd i fiskbensmönster är inspirerande exempel.

Men här finns också en betoning på att lagningar kan vara både och, ibland behöver något lagas snabbt och utan konstnärlig touch, och då är det alldeles utmärkt också. Tips att sy fast knapp med hjälp av en gaffel (om du behöver sy i en knapp i ett plagg utan foder) hur du smygsyr ihop en sprucken söm och om inte tid finnes till något annat – limma ihop hellre än att inte göra något alls.
– Jag vill visa på att alla sätt kan fungera. Jag ville inte ha några pekfingrar eller något aja baja i boken, här får du tips och råd och framförallt kunskap om hur det kan göras. Och så gör du som du vill och efter din förmåga, sa bland annat Kerstin när vi sågs.

Kerstin Neumüller porträtterad i boken Lappat och lagat, här sitter hon vid sin arbetsplats i butiken Second Sunrise i Stockholm. (Foto Hampus Andersson)
Kerstin Neumüller porträtterad i boken Lappat och lagat, här sitter hon vid sin arbetsplats i butiken Second Sunrise i Stockholm. (Foto Hampus Andersson)

Något som jag och Kerstin pratade om när vi sågs var också de två inledande avsnitten i boken, där just själva inledningen börjar med frågan ”vad är egentligen bra kvalitet?” Och att det bitvis ställer till problem för oss för att ordet är utslitet, vi pratar ofta om kvalitetsbegreppet men kanske inte riktigt landar i exakt vad vi menar med det. I Lappat och lagat börjar hon ett av bokens inledande texter så här:

Om du köper plagg av bra kvalitet kommer det ta längre tid innan de går sönder, och de är dessutom ofta lättare att laga än plagg producerade med primärt fokus på att de ska vara billiga.

Och därefter ges tips att titta efter naturmaterial som inte är uppblandade med syntetiska material (det är själva blandningen som ställer till det) att dubbelkolla ett plaggs sömmar, samt att undvika kläder som är slitna i förväg. I ytterligare ett avsnitt diskuterar författaren vad det innebär att något är trasigt – egentligen. Varför var dessa viktiga ingångar till boken, frågade jag Kerstin Neumüller när vi sågs:
– För att jag vill att folk ska kunna tillgodogöra sig ämnet. För att jag vill berätta om just kvalitet och lära ut det, det är ingen självklarhet att vi ska kunna sånt idag, varför skulle vi? Jag kan bli tokig på gamla tanter som föraktfullt fnyser åt “dagens ungdom” som inte kan eller vet vad bra kvalitet är. Hur ska de kunna det?

En skjortärm med gallerverk, en efffektfull och effektiv lagning med hjälp av förstygn i fint mönster. Ur boken Lappat och lagat. (Foto Hampus Andersson)
En skjortärm med gallerverk, en efffektfull och effektiv lagning med hjälp av förstygn i fint mönster. Ur boken Lappat och lagat. (Foto Hampus Andersson)

Och vi landade i att det faktiskt inte är självklart eller enkelt för oss att veta allt om kvalitetsbegrepp eller möjligheter att tvätta, laga eller vårda det vi har i garderoben idag eftersom vi är barn av vår tid:
– Vi föds ju in i ett samhälle som bygger på att vi ska konsumera och därmed är inte kvalitet en viktig aspekt, om det vore det skulle ju fler känna till det, säger Kerstin så klokt, jag håller verkligen med henne där. Det är en aspekt som vi skulle behöva prata mycket mer om idag. 

Kerstin Neumüller har sin arbetsplats på denimbutiken Second Sunrise på söder i Stockholm, där hon driver butiken tillsammans med Douglas Luhanko (som hon skrivit boken Indigo tillsammans med), en butik där jeans kombineras med hantverkskurser och reparationsateljé. Hon berättar också att hon möter så många som kommer in i butiken och säger ”det är ett hål här, jag vet inte om det går att laga”.
– Det var nog upprinnelsen till boken, att jag ofta kunde och ville säga: ”då kan jag lära dig det”. Jag ville skriva boken för alla dem jag möter som inte tror sig kunna eller vet hur man gör.

Här finns även en avdelning för hur du lagar stickade och virkade plagg - praktiskt att veta då det ju lätt blir hål både på vantar och strumpor vad det lider. (Foto Hampus Andersson)
Här finns även en avdelning för hur du lagar stickade och virkade plagg – praktiskt att veta då det ju lätt blir hål både på vantar och strumpor vad det lider. (Foto Hampus Andersson)

Så därför är Lappat och lagat en praktisk handbok med tydliga beskrivningar på de lagningar du kan göra själv utifrån de plagg och de hål som kan uppstå. Här finns stygnbeskrivningar och instruktioner kring begrepp och val (att välja tråd, trådlängd, fästa tråd). Här finns baslagningar så som hur du syr i en knapp eller hur du lagar ett stickat plagg. Boken avslutas dessutom med en utmärkt materiallära, där textilierna går igenom typ för typ – animaliska fibrer och cellulosa, samt syntetiska material exempelvis.

Detta är överlag en instruktiv och dessutom mycket snygg bok, formgiven av Sebastian Wadsted med fint foto av Hampus Andersson. En extra eloge också till illustrationerna, inspirerande utförda av Terése Karlsson.

Det är en julklapp som passar alla som har kläder på kroppen skulle jag väl vilja säga, då det ligger högt på agendan att minska vårt textila svinn och ändra vårt sätt att konsumera kläder och i högre utsträckning vårdar de plagg vi har. Men eftersom boken är så snygg tror jag den passar alla som också är extra intresserade av just sömnad av olika slag.

*******

I det här inlägget finns det en länk till Bokus som rekommenderat inköpsställe. Det innebär att om du är intresserad av att köpa den här boken kan du med fördel göra det via den här länken. Då uppmärksammas detta hos Bokus och då är du med och stöttar min verksamhet här på bloggen. Det gör att jag kan fortsätta skriva fördjupade texter om nyutgivna böcker inom slöjd- och hantverksområdet. Jag väljer precis som tidigare själv de böcker jag vill skriva om och innehållet i mina texter är inte på något vis styrt av annat än mina tankar och åsikter om böckerna.

******

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *