Pedagogiskt praktverk: Svenska broderier inspirerar!

Jag har sett fram emot den här boken, Svenska broderier, länge då det pratats om praktverk, om en bok om broderiets svenska historia, om att berätta från början. Och nu när den är ute kan jag inte annat än hålla med, det är verkligen en praktfull bok hon gjort, Karin Holmberg.

Det här är hennes fjärde broderibok och hon har verkligen tagit sats och landat i en riktigt intressant och viktig bok – det är modigt av henne att ta greppet om de svenska landskapssömmarna och stygnen och det är också modigt av förlaget Bonnier Fakta, som velat satsa på en så nischad produkt och göra den så rejält.

Kudde i Jämtlandssöm, ur boken Svenska Broderier av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)
Kudde i Jämtlandssöm, ur boken Svenska Broderier av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)

Om en det ska skrivas (och broderas) om de folkliga broderierna är det få samtida brodöser som är så lämpade som Karin Holmberg. Hennes specialintresse i vad som karaktäriserar stygn från olika delar av landet är djupt och har här fördjupats ännu mer både i historisk text och text kring utförandet av stygnen i sig. Teorinörden i mig går i gång som sjutton för att jag får en hel del matnyttig historia att bita i och broderinörden i mig blir glad över alla konkreta idéer, mönster och tips på de saker jag här kan brodera. Det här är en riktigt pedagogiskt upplagd bok, mer om det nedan!

Just läsningen är jag extra förtjust i, då boken exempelvis tar avstamp i ett kapitel som heter just Folkliga broderier. Jag fick boken förra veckan och har inte hunnit igenom alla presentationer av sömmar och historia, men jag ville ändå skriva det här inlägget nu ändå, då lanseringen av boken faktiskt sker idag.

Karin Holmberg och förlaget finns nämligen på plats på Svensk Hemslöjd i Stockholm under eftermiddagen och ikväll för att berätta mer om sitt arbete med boken. Har du möjlighet, ta dig till butiken och var med!

Grannlåtsbroderi, projekt ur boken Svenska broderier, av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)
Grannlåtsbroderi, projekt ur boken Svenska broderier, av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)

För det som förstås också är så ljuvligt med Svenska broderier är dess färg- och mönsterprakt i alla de projekt som Karin Holmberg bjuder på. Fantastiskt fotade i fina miljöer av duktiga fotografen Karin Björkquist får kudden i jämtlandssöm eller skarvsöm, duken i utdragssöm, grannlåtsfodralet, väskan i läggsöm och sittdynan med ryaknutar rasande stiliga inramningar. Det ger en extra känsla till boken vill jag säga, men många av projekten finns också att se live under boksläppet just idag, om en vill uppleva både och.

Bokens omslag har också den för Karin något karaktäristiska inspirationen från Dalarna och Dala-Flodas blomprakt i fri tolkning och bjuder också på en skön taktik känsla, snyggt genomförd av Anna-Karin Sundin som står för den grafiska formen.  Det är ett praktverk i hantverket att göra bok också, även form och foto levererar.

Karin själv fotad om jag inte är helt ute och cyklar i hälsingegården Erik-Anders. Fotograf i boken Svenska broderier är Karin Björkquist - med den äran!
Karin själv fotad om jag inte är helt ute och cyklar i hälsingegården Erik-Anders. Fotograf i boken Svenska broderier är Karin Björkquist – med den äran!

Mer om själva upplägget av boken så. Det jag går igång på nästan allra mest är att det inte endast  – och ofta som brukligt – är en historisk genomgång eller bakgrund följt av praktiska och vackra beskrivningar. Nej, i Svenska broderier är upplägget fokuserat på förvisso historisk presentation av landskapssömmarna, material och redskap, men de resterande kapitlen presenterar istället de över hundra olika stygn (!) som Karin Holmberg lär ut genom boken.

Uppdelat på kapitel som till exempel heter Fritt broderi, Trådbrundet broderi, Genombrutet broderi och Sammansatt broderi. Inget poetiskt eller inspirationsdrivet tjafs, det är vad det heter MEN det innehåller de mest fantastiskt inspirerande projekt förvisso, så att en lär sig stygnen nästan automatiskt tänker jag – så fint uttänkt tycker jag!

En så viktig pedagogisk detalj med alla kapitel är också att en ser möjligheterna som varje broderisort har – varje teknik bjuder på olika uttryck. I kapitlet om trådbundet broderi där det handlar om tekniker där man räknar trådar,  kan jag brodera ett monogram på en tygkasse, göra ett glasögonfodral eller mobilfodral, men också ett armband, en tavla och en sittdyna. Och skulle jag ge mig i kast med alla dessa projekt, ja då har jag plötsligt lärt mig korsstygn, tvistsöm, petit point, plattsöm, diamantstygn och ryaknutar. Och ja, det är ju bara ett av bokens fyra teknikdrivna kapitel, så här finns det som sagt många sömmar att bemästra genom projekten.

Brödduk i flätsöm, projekt av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)
Brödduk i flätsöm, projekt av Karin Holmberg. (Foto Karin Björkquist)

Till innehållet kommer också det matnyttiga avdelningen Broderiskola, där Karin Holmberg går igenom alla stygn som boken innehåller, men också hur en för över mönster och monterar sitt broderi. Det är förstås möjligt att hitta dessa tips på andra håll och i andra böcker, men det är praktiskt att ha allt samlat.

Jag tänker mig att det är kursledaren i Karin som gjort att dessa delar också är med, hon har även en del i boken som heter just frågor och svar – rimligt eftersom hon själv är rutinerad som just ledare av broderikurser sedan många år och lär ha fått en hel del frågor genom åren.

Kombinationen av den riktigt pedagogiska kursdeltagarboken, inspirationsboken med roliga projekt att genomföra och den historiska kontexten för oss som gillar hantverk med historia gör det här till en riktigt matnyttig karamell för alla som vill komma igång, specialinrikta oss eller få förståelse för hur stygnen hänger ihop – historiskt, lokalt och globalt – men också tekniskt i materialval, i vardagen och i stunden av inspiration.

Kudde i skarvsöm, av Karin Holmberg, ur boken Svenska broderier. (Foto Karin Björkquist)
Kudde i skarvsöm, av Karin Holmberg, ur boken Svenska broderier. (Foto Karin Björkquist)

Sist – ta chansen att träffa Karin Holmberg på Svensk Hemslöjd i eftermiddag, hon finns på plats och berättar om boken tillsammans med fotograf Karin Björkquist och formgivareAnna-Karin Sundin, här är mer information! Och ja, det är jag som tagit de något suddiga bilderna på uppslagen ur boken ovan. De ger ju som vanligt inte alls rättvisa till bokens bildkvalitet, men ni får iallafall en känsla för innehållet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *