Anna Bauer: Mönsterstickaren som blandar ord, maskor och stygn

Textilkonstnären och mönsterstickaren Anna Bauer har en pågående utställning i Laholm för er som är i närheten, passa på att ta er till Stadshusgalleriet och se hennes arbeten i utställningen Stygnet, maskan, ordet.

Anna Bauer arbetar både med broderi och linoleumtryck, men har på senare år blivit allt mer uppmärksammad för sin produktiva och uttrycksfulla stickning. Hon mönsterstickar med inspiration från Hönsestrik-traditionen och blandar budskap med symboler i sina färgstarka arbeten – ofta hamnar motiven på tröjor, sockar och vantar, men i utställningsform har hon nyligen börjat göra dessa knappar som hon kallar dem. De runda tavlorna kunde ses i utställningssammanhang i Göteborg förra året, och nu alltså i Laholm bland annat.

Bild på Anna Bauers runda budskap och mönster - lånad från hennes hemsida, annabauer.se apropå den utställning som just nu pågår i Laholm. (Foto Anna Bauer)
Bild på Anna Bauers runda budskap och mönster – lånad från hennes hemsida, annabauer.se apropå den utställning som just nu pågår i Laholm. (Foto Anna Bauer)

Jag fick en katalog inför hennes tidigare utställning, där hon beskriver och berättar om sin arbetsprocess, och hur hon bland annat ser på broderiet och stickningen som metod för sitt arbete. Hon skriver själv att inspirationen kommer från folklig textil tradition, men även nutida slöjd och craftivism. Det textila hantverket finns som hon beskriver det som en klangbotten, men att slumpen, samtiden och det oväntade också får ta en del plats.

Textil är oftast mjuk, men mina bilder är det inte. Där finns vrede och kantighet, individens skavande mot samhällets och kärnfamiljens struktur. Intuitionen får leda vägen.

Anna Bauers textila verk på väggen, med stygnen, berättelsen och ilskan. Här i väntan på hängning i Laholm. (Foto Anna Bauer)
Anna Bauers textila verk på väggen, med stygnen, berättelsen och ilskan. Här i väntan på hängning i Laholm. (Foto Anna Bauer)

Stickningen har Anna Bauer utvecklat de senaste åren och det har gått i rasande fart. Det är intressant att följa hennes uttryck som har så mycket av inspirationen ovan i sig också, samtid, craftivism, Hönsestrik, textil tradition och politik också den. Och vilken explosion det blev!  Hon skriver så här:

Visst hade jag stickat innan; vantar i syslöjden, någon babykofta när ett barn var i antågande, en mössa här och där när det behövdes, men vid mötet med Hönsestrik var det något som brast, och mitt stickande eskalerade snabbt till att uppta mycket av min vakna tid och ibland mina nattliga drömmar.

Ur Anna Bauers katalog, som innehåller fin läsning om hennes arbetsprocess. (Foto original Camilla Engman)
Ur Anna Bauers katalog, som innehåller fin läsning om hennes arbetsprocess. (Foto original Camilla Engman)

Passa på att se utställningen i Laholm ni som har möjlighet, den heter Stygnet, maskan, ordet och pågår till 20 juni. Läs mer om Anna Bauer här!

Sista lånade bilden från annabauer.se. Stygnet, maskan, ordet i Laholm just nu. (Foto Anna Bauer)
Sista lånade bilden från annabauer.se. Stygnet, maskan, ordet i Laholm just nu. (Foto Anna Bauer)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *