Fashion Revolution Week 2018

23-28 april är det numera Fashion Revolution Week, och idag 24 april uppmärksammar vi sedan 2013 årsdagen av Rana Plaza-katastrofen, då en klädfabrik i Bangladesh rasade samman på grund av dåligt underhåll och undermåliga arbetsförhållanden. Över tusen personer miste livet och många var dem som skadades. Läs mer här.

Nytt för i år är att ett manifest nu skapats, för att sätta starkare press på makthavare och företagsaktörer, samt att förtydliga för konsumenten vilka krav vi kan ställa på klädindustrin. Läs de tio punkterna i manifestet här.

Och förstås – skriv under! >>

Det som tidigare var Fashion Revolution Day har alltså numera utökats till att bli en veckas manifesterande och organiseras i Fashion Revolution för bättre tillverkningsförhållanden av våra kläder, samt uppmärksammande på vilka som står för tillverkningen och hur vi med våra medvetna val kan göra skillnad för många arbetare i fabrikerna. Runt om i landet och i världen uppmärksammas detta i fysiska evenemang och kampanjer under veckan.

Följ exempelvis Fashion Revolution Sweden på Facebook för mer info. Och här är vad som listas på Fashion Revolutions Sverige-sida, men säkerligen arrangeras en hel del andra programpunkter lokalt – håll utkik där du bor!

Förra året skrev jag en hel del om Sarah Corbetts evenemang kring Fashion Revolution, bland annat gör hon ju Mini Fashion Statements, där hon stoppar ner små handskrivna budskap i butikers kläder, se mer om hennes och Craftivist Collectives insats här.

Läs mer om Mini Fashion Statements här.

"Shopdropping instead of shoplifting" - under veckan lär en rad mini protestrullar läggas i plagg i klädbutiker runtom i världen. Craftivist Collective med Sarah Corbett i täten gör denna kampanj. (Foto Craftivist Collective)
”Shopdropping instead of shoplifting” – under veckan lär en rad mini protestrullar läggas i plagg i klädbutiker runtom i världen. Craftivist Collective med Sarah Corbett i täten gör denna kampanj. (Foto Craftivist Collective)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *